Keto a low carb strava v léčbě nealkoholické steatózy (ztučnělých jater)

Autorka článku: Franziska Spritzler, RD, CDE 29. 3. 2018

Ztučnělá játra, kdysi relativně neobvyklé onemocnění, dosáhla epidemických rozměrů v mnoha částech světa. Ačkoli ztučnělá játra mohou vést k vážným zdravotním problémům, změna životního stylu, zejména na omezení sacharidů, vede k efektivnímu zlepšení. Čtěte dál a dozvíte se, jak dobře vyvážený keto nebo nízkosacharidový způsob stravování může pomoci předejít, zlepšit nebo potenciálně zvrátit toto onemocnění.

Játra a jejich funkce

Játra se nacházejí na pravé straně břicha pod žebry, mají tmavou, červeně-hnědou barvu a normálně váží něco mezi 1,2 – 1,5 kg. Játra jsou druhým největším orgánem v našem těle a jedním z nejvýkonnějších. Jsou primárně tvořeny specializovanými buňkami nazývanými hepatocyty a vykonávají stovky funkcí, včetně:

  • zpracovávání aminokyselin (bílkovin), mastných kyselin (tuku) a glukózy a fruktózy (sacharidů),
  • ukládání a uvolňování vitamínů a minerálů podle potřeby,
  • tvorba žluči, která pomáhá trávit tuk,
  • detoxikace a metabolizace léků, alkoholu a ostatních chemických látek,
  • tvorba důležitých bílkovin potřebných v krevním řečišti, jako jsou albumin a koagulační faktory.

Za normálních okolností játra také obsahují malé množství tuku.

Co je nemoc ztučnělých jater?

O ztučnělých játrech hovoříme tehdy, když více než 5 % jaterních buněk je tvořeno triglyceridy. Tento stav je také znám jako hepatická steatóza (1).

I když nadměrné užívání alkoholu může způsobovat ztučnělá játra, mnoho lidí, kteří onemocněním ztučnělých jater trpí, nepijí alkohol nadmíru. U těch, kteří konzumují méně než 1 – 2 alkoholické nápoje denně a trpí tímto onemocněním, mluvíme o nealkoholické steatóze (dále jen NAFLD z anglického non-alcoholic fatty liver).

Hepatická steatóza je raným stádiem NAFLD a týká se zhruba 25% populace západních zemí. Někteří vědci to označují za první úder vícenásobné progrese tukové choroby jater, i když v této fázi ji lze zvrátit změnami životního stylu (2).  Jejími charakteristickými znaky jsou vysoké triglyceridy a zvýšení jaterních enzymů ALT, AST, and GGT.

NAFLD může být diagnostikována kombinací ultrazvuku, CT, biopsie a krevních testů.

Progrese onemocnění ztučnělých jater

Někdy NAFLD zůstává stabilní a nevyvíjí se. Na druhou stranu, ztučnělá játra často nejsou diagnostikována až do doby, než dojde k rozvoji závažnějšího stavu nealkoholické steatohepatitidy (dále jako NASH z anglického non-alcoholic steatohepatitis), která je charakterizována zánětem a poškozením jaterních buněk. K těmto změnám dochází v důsledku zvýšeného oxidativního stresu, který je nerovnováhou mezi volnými radikály (nestabilní molekuly, které poškozují buňky) a schopností těla se proti nim bránit.

NASH se případně může vyvinout v konečné stádium jaterní choroby známé jako cirhóza, kdy poškozené jaterní buňky umírají a jsou nahrazovány zjizvenou tkání, která brání funkci a může vést k selhání jater nebo rakovině jater.

Odhaduje se, že 30% NAFLD se vyvine v NASH a 20% pacientů trpících NASH dojde až do stádia cirhózy (3).

I když většina lidí s NAFLD neskončí s vážným onemocněním jater, nadbytečný tuk v játrech poškozuje metabolické zdraví. NAFLD s jistotou zvyšuje riziko dalších onemocnění, včetně srdečních onemocnění, onemocnění ledvin a diabetu 2. typu (4).

Navíc, zatímco většina lidí, u nichž se rozvinula rakovina jater, má konečné stádium onemocnění jater, poslední výzkum ukazuje znepokojivé spojení mezi nejranějším stádiem NAFLD a rakovinou jater (5).

Co je rizikovým faktorem pro nemoc ztučnělých jater?

NAFLD se objevuje u lidí, kteří mají jeden nebo více z následujícíh rizikových faktorů:

Viscerální obezita

Známá také jako břišní nebo centrální obezita, viscerální obezita znamená nadměrný tuk v dutině břišní, který způsobuje nižší stupeň zánětu. Odhaduje se, že 90 % obézních dospělých má NAFLD (1).  Navíc epidemie dětské obezity vyústila v dramatické zvýšení počtu dětí, u nichž byla diagnostikována NAFLD (6).

Důležité: Dokonce i lidé s „normálním“ BMI mohou mít ztučnělá játra, pokud se jim ukládá příliš mnoho tuku v oblasti břicha. Toto je běžné např. u asijské populace (7).

Inzulínová rezistence

Ztučnělá játra jsou silně spojena s inzulínovou rezistencí a metabolickým syndromem (8, 9). Předpokládá se, že NAFLD se vyskytuje u 60 – 80% lidí trpících diabetem 2. typu – onemocněním charakterizovaným inzulínovou rezistencí (9).

Vysoký příjem zpracovaných sacharidů a slazených nápojů

Nadměrný příjem kalorií z jakéhokoliv zdroje může vést ke zvýšené akumulaci jaterního tuku, ale zpracované, rafinované sacharidy a slazené nápoje jsou zdaleka nejhoršími viníky (10, 11, 12).

Střevní dysbióza

Narůstá počet vědců, kteří poukazují na to, že nerovnováha střevních bakterií, narušená integrita střeva („leaky gut“ neboli „zvýšená propustnost střev“) a další střevní potíže mohou hrát roli v rozvoji NAFLD (13, 14).

Genetické předpoklady

Určité genetické mutace činí některé jedince náchylnějšími k rozvoji ztučnělých jater. Nicméně je to interakce genů a životního stylu, která ve finále určuje, zda dotyčný skončí s NAFLD (15).

Jak velkou roli hraje výživa?

Volba jídla – množství a druh potravin, které jíte – může mít zásadní vliv na to, zda budete mít ztučnělá játra či nikoliv. Ve skutečnosti to může být ten nejdůležitější faktor, vezmeme-li v potaz, že konzumace velkého množství vysokosacharidových, vysoce zpracovaných jídel způsobuje inzulínovou rezistenci, příbírání na váze a zánět.

A fruktóza se zdá být v této souvislosti velmi znepokojujícím faktorem. Výzkumy opakovaně ukázaly, že vysoký příjem fruktózy vyvolává inzulínovou rezistenci a zvýšené ukládání tuku v játrech (16, 17).

V třítýdenní studii konzumovalo 1000 dospělých jedinců denně nad rámec svého běžného jídelníčku kalorie navíc ve fromě bonbónů, džusu a slazených nápojů. Na konci studie vykazovali 27% zvýšení jaterního tuku, přestože jejich váha stoupla pouze o 2% (11).

Mnoho vědců cítí, že nadměrná konzumace slazených nápojů u dětí a dospívajících je primárně zodpovědná za dramatický nárůst NAFLD a NASH právě u těchto skupin (18).

Důležité:  Pití velkého množství slazených nápojů, džusů nebo jiného sladkého pití není jedinou cestou, jak si dotyčný může vypěstovat NAFLD; kombinace vysokého množství sacharidů a vysokého kalorického příjmu postačí.

Během chronického přejídání musí všechny nadbytečné sacharidy projít procesem de novo lipogenesis (DNL), který doslova znamená „tvorbu nového tuku”. Během procesu DNL játra přeměňují nadbytečné sacharidy v triglyceridy (tuk), které jsou ukládány v játrech. Po čase toto může vést ke ztučnělým játrům (19).

Využití keto nebo low carb k léčbě ztučnělých jater

Redukce kalorií a snížení váhového nadbytku může při ztučnělých játrech pomoci. Nicméně kaloricky restriktivní diety jsou obtížně udržitelné v delším časovém horizontu kvůli hladu a potenciálním potížím se štítnou žlázou nebo funkcí nadledvinek. Oproti tomu nízkosacharidové diety (low carb nebo keto) jsou nejenže efektivnější, co se týče snižování jaterního tuku, ale také jsou bez problémů udržitelné a pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci (20, 21, 22, 23).

Ve dvoutýdenní studii srovnávající nízkokalorické diety s nízkosacharidovými kalorie neomezujícími dietami u 18 dospělých s NAFLD se ukázalo, že v nízkosacharidové skupině došlo k 55 % redukci tuku v játrech, zatímco u nízkokalorické diety se jaterní tuk snížil pouze o 26 % (22).

V další studii 14 dospělých s metabolickým syndromem a NAFLD dodržovalo po 12 týdnů španělskou středomořskou ketogenní stravu. Tento výživový styl omezuje sacharidy na 30 gramů denně, které jsou přijímány pouze ve formě neškrobové zeleniny, je bohatý na tučné ryby a olivový olej a umožňuje mírnou konzumaci vína, masa, vajec a sýra. V závěru studie všichni (až na jednu osobu) zaznamenali snížení tuku v játrech, přičemž u 3 osob došlo k naprostému vymizení NAFLD. A všech 14 osob už nadále nesplňovalo klasifikaci metabolického syndromu (23).

Tým švédských vědců převedl 10 osob s NAFLD na nízkosacharidovou vysoce proteinovou dietu po 2 týdny – výsledkem byla dramatická redukce jaterního tuku, zlepšení střevní mikroflóry a další příznivé změny (24).

Je důležité poznamenat, že tyto kontrolované studie využívající low carb a keto pro NAFLD byly malé a proběhly v kratším časovém období. Nicméně jejich výsledky jsou velmi působivé. Je zde také mnoho anekdotických zpráv týkajících se zlepšení nebo remise NAFLD díky keto nebo low carb životnímu stylu.

Navíc, byť změny v jaterních triglyceridech většinou nejsou v keto a low carb studiích u obézních a lidí s nadváhou měřeny, významný úbytek viscerálního tuku a snížení inzulínové rezistence napovídá úbytku tuku v játrech.


NÍZKOSACAHRIDOVÁ STRAVA (KETO, LOW CARB) JE ÚČINNÁ PŘI REDUKCI ZTUČNĚLÝCH JATER – ONLINE KURZY


Specifické keto potraviny, které mohou při ztučnělých játrech pomoci

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na katechiny, včetně jednoho velmi mocného zvaného epigalokatechin galát (EGCG). Ve 12ti týdenní kontrolované studii lidé se ztučnělými játry, kteří konzumovali čaj obsahující alespoň 1 gram katechinů denně,  měli větší redukci jaterního tuku, jaterních enzymů a dalších markerů zánětu ve srovnání se skupinami, které konzumovaly zelený čaj s nízkým obsahem katechinů nebo placebo (25).

Potraviny bohaté na mononenasycené tuky

Ke všem kardiovaskulárním benefitům mononenasycené mastné kyseliny (MUFA z anglického výrazu monounsaturated fatty acids)  vykazují ochranný efekt na zdraví jater (26, 27). Jedna studie u dospělých s nadváhou a diabetem 2. typu zjistila, že dieta bohatá na MUFA vedla k výrazné redukci jaterního tuku v porovnání s kontrolní dietou, bez ohledu na množství fyzické aktivity (27).

Nejlepšími zdroji MUFA jsou olivový olej, olivy, avokádo, makadamové ořechy, mandle a arašídy.

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein může být prospěšný pro léčbu ztučnělých jater díky své schopnosti zvyšovat hladinu glutathionu. Glutathion je antioxidant, který naše tělo produkuje, aby neutralizoval volné radikály a chránil naše buňky. V jedné studii 38 pacientů s NASH, kteří konzumovali 20 gramů syrovátkového proteinu denně po 12 týdnů, zaznamenalo zvýšení glutathionu, snížení jaterních enzymů a markerů oxidativního stresu a redukci jaterního tuku (28).

Tučné ryby

Tučné ryby jsou bohaté na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA z anglického polyunsaturated fatty acids), které mají silný protizánětlivý účinek. V detailním posouzení 10ti kontrolovaných studií bylo zjištěno, že omega-3 PUFA snížily jaterní tuk a ostatní markery NAFLD a NASH (29).

Běžně konzumované ryby, které jsou bohaté na omega-3 PUFA, jsou losos, sardinky, makrela, herink a ančovičky.

Potraviny bohaté na polyfenoly

Polyfenoly jsou antioxidanty nacházející se v pigmentu rostlin. Katechiny v zeleném čaji jsou jedním typem polyfenolů a vědci identifikovali nejméně 4000 dalších. Raný výzkum ukazuje, že potraviny s vysokým obsahem polyfenolů mohou prospívat lidem s NAFLD a NASH (30, 31).

Keto potraviny s vysokým obsahem polyfenolů jsou: zelená zelenina, nízkosacharidové bobuloviny, paprika, rajčata, kakao, káva, víno, olivy a koření jako kurkuma či skořice.

Probiotika

Jak již bylo zmíněno, nerovnováha střevních bakterií je spojena s onemocněním ztučnělých jater. V roce 2017 vědci, kteří provedli meta-analýzu sedmi studií, uzavřeli, že probiotika mohou pomoci při snižování jaterního tuku a jaterních enzymů u osob s NAFLD. Nicméně zlepšení se u jednotlivých subjektů velmi lišilo, což vědci částečně přikládají různým probiotickým kmenům, dávkování a délce léčby během studie (32).

Zatímco je příliž brzy činit doporučení pro specifické probiotické doplňky, nízkosacharidové fermentované potraviny jako bílý tučný jogrut či kvašená zelenina obsahují přírodní probiotika, která podporují zdraví střeva a mohou potenciálně zlepšit NAFLD.

Obavy plynoucí z keto diety u ztučnělých jater

Byť existuje několik studií dokládajících benefity ketogenní diety pro osoby s NAFLD, vznikly také obavy v souvislosti s několika studiemi uvádějícími, že dlouhodobé ketogenní diety naopak u myší podporují rozvoj onemocnění ztučnělých jater a oxidativního stresu (33).

Důležité je zmínit, že keto strava, kterou byly myši krmeny v těchto studiích, postrádala určité živiny, včetně cholinu a aminokyseliny methioninu. Navíc zde byl také velmi nízký příjem bílkovin.

Je pravděpodobné, že ketogenní dieta s velmi vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií není dobrým nápadem pro někoho s NAFLD, poněvadž některé z nadbytečných kalorií budou uloženy jako jaterní tuk. Malá studie u lidí s NAFLD zjistila, že 14% jejich nadbytečného jaterního tuku pocházelo z tuku ze stravy, 26 % z nadbytečného příjmu sacharidů a zbytek z mastných kyselin uvolněných z jejich vlastního tělesného tuku (34).

Nicméně, ke všem těm působivým výsledkům z uvedených studií je třeba uvést, že mnoho lidí, kteří přešli na keto životní styl, hlásilo zlepšení nebo dokonce vymizení NAFLD. Nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem zdravých tuků potlačuje chutě, čímž dochází ke spontánnímu snížení příjmu kalorií. Takže přejídání není problémem většiny keto strávníků.

Shrnuto, dobře vyvážený, živinami nabitý keto nebo low carb životní styl se jeví být bezpečným a vysoce efektivním pro osoby s NAFLD.


VAŠE VÝSLEDKY A SKUTEČNÉ PŘÍBĚHY – HUBNUTÍ A REDUKCE ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ 


Co si z článku odnést

NAFLD je charakterizována inzulínovou rezistencí a je silně spojena s metabolickým syndromem. I když u někoho může zůstat stabilní, může se i rozvinout do vážnější formy jaterní poruchy jako je NASH, cirhóza nebo dokonce rakovina jater.

Protože nadměrný příjem zpracovaných sacharidů a obzvláště fruktózy hraje velkou roli v ukládání tuku do jater a vzniku inzulínové rezistence, omezení těchto potravin na minimum – ideálně vyhnout se jim zcela – je výborným prvním krokem.

Chcete-li zabránit rozvoji onemocnění a potenciálně uzdravit ztučnělá játra, zvažte low carb nebo keto životní styl, který zahrnuje odpovídající (nikoliv nadměrný) příjem kalorií, vysoce kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Jako první krok vyřaďte ze svého jídelníčku slazené nápoje a zařaďte denně jídlo s velmi nízkým obsahem sacharidů.

 

Autorkou článku je Franziska Spritzler, registrovaná dietoložka a certifikovaná pedagožka v oblasti diabetu, je silným zastáncem omezování sacharidů pro lidi, kteří se potýkají s diabetem, inzulínovou rezistencí, obezitou a PCOS. Sama vyznává velmi nízkosacharidovou, ketogenní stravu pro kontrolu hladiny cukru v krvi a v důsledku této změny zaznamenala zásadní zlepšení svého zdraví. Je autorkou webu LowCarbDietitian.com.

Přeloženo se svolením autora webu  www.ketodietapp.com, originál článku zde: https://ketodietapp.com/Blog/lchf/keto-and-low-carb-diets-for-fatty-liver-disease 

Autorkou webu ketodietapp.com je Martina Šlajerová, Češka žijící ve Spojeném království. Původně pracovala jako ekonomka, ale výživa a zdravý životní styl se staly její vášní a postupně i životním posláním. Ke ketogennímu stravování se dostala v roce 2011 poté, co jí bylo diagnostikováno autoimunitní onemocnění štítné žlázy (Hashimoto). K dnešnímu dni je autorkou nejen zmíněného webu, ale také pěti low-carb a keto kuchařek; na svém webu spolupracuje s předními odborníky na nízkosacharidové stravování (https://ketodietapp.com/Blog/page/About-us).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*