Co takhle čokoládu? Dortíček? Věneček? Snad každý z nás má občas chuť na sladké. Když slovíčko občas znamená jednou týdně nebo 3 x za měsíc, pak to tolik nemusíte řešit. Pokud ale chodíte kolem cukrárny a sbíhají se vám sliny, nebo při pohledu do reklamních letáků supermarketů vnímáte jenom sladkosti, pak je s vaším tělem něco špatně.
Chuť na sladké – nejčastější příčiny:
1. Únava, stres a hlavně nedostatek spánku
Nejlevnější a pro všechny dostupný lék na štíhlost je spánek. Říká vám něco hormon ghrelin? Jedná se o hormon, který má na starost pocit hladu. Nejvyšší hladina ghrelinu je právě tehdy, když máte vyprázdněný žaludek. Dlouhodobé studie dokazují, že pokud spíte denně méně než 5 hodin, zvyšuje se v těle produkce tohoto hormonu a vy máte celý následný den větší hlad. Možná to znáte, když se bavíte dlouho do noci, tak druhý den hledáte, co byste snědli. Další podstatnou úlohou spánku je tvorba melatoninu. Pouze při spánku v co největší tmě se v epifýze tvoří hormon melatonin, který dodává pocit odpočinku a svěžesti po celý den a tím i lepší pocit nasycení. Snažte se tedy spát v co nejtmavší místnosti, bez různých svítidel, svítících hodin, blikátka od televize, počítačů, pouličního osvětlení. Produkce melatoninu je nejvyšší u kojenců a spolu s růstovým hormonem zajišťují správný rychlý tělesný vývoj. Vysoká produkce probíhá přibližně do 15 let, pak následuje rychlý pokles. Kolem padesátého roku je jeho produkce na pouhé šestině maximálního stavu. Je tak hlavní příčinou nespavosti a depresí a velkou příčinou chutí na sladké.
2. Nedostatek bílkovin a tuků
Některé ženy inklinují k vegetariánství a jejich jídlo se skládá jen z rýže, omáčky a zeleniny. A to je právě to, co vyvolává chutě na sladké. Jídla, která neobsahují dostatek bílkovin a zdravých tuků zvýší hladinu cukru v krvi, inzulín se postará o její snížení tím, že cukr dopraví do buněk a uloží do tukových zásob, nastane propad glykémie a tělo vyžaduje další sacharidy, nejlépe v podobě sladkého.
3. Nepravidelná strava
Věřím, že jste to všichni zažili. Celé odpoledne jste nejedli a pak hladoví zastavíte na benzínce a tu čokoládu si prostě musíte koupit. Je třeba jídlo plánovat a udělat si na něj dostatek času.
4. Nadbytek sacharidů
Slyšeli jste někdy o glykemickém indexu potravin? Pokud nebudete jíst sacharidy s vysokým glykemickým indexem, pak máte velkou šanci zredukovat chutě na sladké. Jinak se ocitáte v začarovaném kruhu. Jakmile sníte sacharidy s vysokým glykemickým indexem nebo i velké množství tzv. zdravých sacharidů bez bílkovin a tuků, dostáváte během chvíle chutě na sladké.
Zaručené rady 
1/ Dostatek spánku
Naučte své tělo pravidelnosti a choďte spát každý den přibližně ve stejnou hodinu, nejlépe kolem desáté hodiny. Dopřejte si 7 – 8 hodin spánku. V místnosti si vytvořte co největší tmu. Pokud pracujete na směny, snažte se dodržovat i tak co největší pravidelnost a dostatek tvrdého spánku za úplné tmy.
2/ Bílkoviny
Do svého jídelníčku zařaďte minimálně 3 x denně kvalitní zdroj bílkovin. V praxi mi každý klient potvrdí, že to je důležitý bod k tomu, aby nebyly chutě na sladké. Není potřeba doplňovat bílkoviny hromadou mléčných výrobků nebo masa, toho vůbec nejsem zastáncem. Ale existují kvalitní, dobře stravitelné bílkoviny jako luštěniny, tofu, tempeh, vejce, ryby, domácí kuřecí či králičí maso.
3/ Snížit množství cukrů a sacharidů
Vyřaďte ze svého jídelníčku veškeré sladké potraviny a potraviny s vysokým glykemickým indexem. Tabulky najdete na internetu. Zařaďte zdravé přílohy v doporučeném množství dle vašeho metabolismu.
Chutě na sladké byste měli mít plně pod kontrolou, a pokud tělo živíte správně, tak si sladké zobnete, ale nikdy necítíte tzv. vlčí hlad. Prostě jenom ochutnáte kousek té buchty, kterou babička upekla s láskou, ale to je vše. Takto poznáte vyvážený metabolismus.
Jakýkoliv útok na sladké a neustálé sladké myšlenky mohou ukazovat i na větší množství kvasinek v těle neboli zaplísnění. Kvasinky často ovládají chutě za nás, protože se živí převážně cukry. Průvodní jevy k tomu mohou být i nadměrná únava, plísně na nohách, praskání prstů či pat a jiné. O tom, jak dostat kvasinky pod kontrolu se zmíním příště, již pro vás připravuji zajímavý článek na toto téma. Nyní se snažte dodržovat výše uvedené body nebo navštivte naši poradnu a sestavíme vám jídelníček na míru.
Dobrý den,nevěděla jsem kam mam svuj dotaz napsat tak ho píši sem..Ráda bych věděla jak velké mám jíst porce..je mi 18 a chtěla bych nejake to kilo zhubnout..Příklad mého jidelnicku : dnes snidaně ovesná kaše+nastrouhane jablko,svacina :bylí jogurt s vločky a tmavý rohlík se žervé(ranní a odpol svačiny mam važně velké,možná větší než snídani a večeři. jeden kus ovoce mi prostě nestačí )oběd špagety s nějakou omáčkou ve školní jídelně plný talíř odpol svačina zeleninový salát a potom dva kousky makovce k večeři si hodlam dat pohankovou kaši s jablkem…je toto správně? přijde mi že jím až moc..nevím si rady 🙁
Ahoj. K presnemu urceni mnozstvi jidla je potreba konzultace. Obecne se muzes ridit mnozstvim , ktere je uvedeno tady v nekterych receptech. Je priblizne na denni prijem 1500 kcal. V jidelnicku ti prevladaji sacharidy a chybi bilkoviny. Blizsi rozbor i s presnymi radami si muzes objednat tady na strankach https://www.receptynahubnuti.cz/mate-vyvazeny-jidelnicek/ Hodne je toho napsano i v serialu Hubnuti pro holky. Hezky den
Dobrý den, blíží se pečení cukroví…. nemáte nějaké recepty na zdravé cukroví? 🙂
Už něco chystáme 🙂