My, co se o výživu zajímáme delší dobu a vidíme „zázraky“ u lidí, kteří dle lékařů mají nevyléčitelné, autoimunitní a chronické nemoci, máme naprosto jasno. Výživa je buď jed nebo lék …
Makrobiotika? Vegetariánství? Paleo? Whole30? Detox?
Jak s tím naložit, když každý výživový směr je jiný? Který bude pro vás nejlepší? Tuto otázku dostávám snad každodenně. Jeden směr maso vyzdvihuje, druhý ho řadí mezi nejškodlivější. Jeden směr doporučuje mnoho čerstvých šťáv, druhý má ovocné šťávy za škodlivé, plné cukru. Jeden doporučí ráno spousty ovoce a druhý ovoce skoro vyřadí. A vrchol všeho jsou obiloviny a přílohy. Makrobiotika je založena jen na zrnech, paleo výživa zrna nedoporučuje. Kde je pravda?
Pokud jíte správně a vašemu tělu typ stravování vyhovuje. Pak máte:
- dostatek energie po celý den
- máte silnou imunitu
- dobře spíte
- nemáte nadváhu
- máte silné nehty, vlasy, zdravou pleť
- nemusíte užívat naprosto ŽÁDNÉ LÉKY
- nic vás nebolí
- jste vnitřně klidní a spokojení
Pak není nutná zásadní výživová změna. Zůstaňte ve směru, který vám vyhovuje.
K čemu je ale vegetariánství, když máte 15 kg nadváhu? K čemu je bílkovinná strava a budování svalů, když máte alergii a kožní problémy. K čemu je striktní omezení příjmu, večerní hladovění, možná štíhlost, když máte málo energie, jste nervózní a na tělo si musíte nanášet tuny tělových mlék, protože máte kůži svědivou a suchou?
Uvědomte si, že žijete jen tento život, jiné tělo už nikdy mít nebudete. Dejte mu šanci, aby bylo zdravé a spokojené. Je jedno jestli vám je dvacet, čtyřicet, šedesát. Moje kolegyně byla minulý týden dojatá u nadšeného vyprávění mé 65 leté klientky, která se až v tomto věku opřela do změny a je ji lépe než ve dvaceti.
Tedy potřebujete-li změnu a jste na ni připraveni, hlavně používejte mozek. A to prosím svůj mozek. Jen vy víte, co vám sedí, vyhovuje.
A jak je to s těmi výživovými směry?
Všechny výživové směry jako vegetariánství, makrobitika, živá strava nebo paleo atp. mají svá pro a proti. Poradnou mi prošlo opravdu mnoho lidí a každému vyhovuje jiný typ stravování. Špatné ale je, když si klienti, a děje se to velmi často, vezmou z každého výživového směru jen něco. Jen to, co jim chutná.
Třeba tento ukázkový den klientky, která si myslela, že jí zdravě.
- Ke snídani hromada strouhané mrkve s ořechy a medem
- Ke svačince to samé. Chutná jí to a přece v jedné knize se to doporučuje.
- K obědu bezmasý oběd – velkou hromadu vegetariánského zeleninového rizota. Sousedka taky nejí maso a je hubená. No ale navrch si osmaží dostatek cibulky, protože by to nebylo dobré. Přesto má hlad. Tak sní manželovi kus smažáku. To je přeci také vegetariánský.
- Po obědě musí přijít káva, chybí energie, a ke kávě koláček. Zdravý. Celozrnný. Ale je to přeci jen občas. Hmmm občas? Ano, protože druhý den je to „zdravá“ sušenka, pak půlka čokolády ( kakao je zdravé) atd. Vše je jen občas.
- Ke svačině ořechy a semínka v syrové podobě nebo v podobě mufinků. Jupí, je jich sice půl pytlíku, prý proč ne, vždyť je to zdravý tuk. Sladidla typu sirupů, medu jsou neškodná, tak do všeho pečeného šup s nimi ve velkém.
- Večer už nejí nebo si dá jen samotný zeleninový salát. Přeci večer už se nejí. Kolegyně tak zhubla nejvíc. Samozřejme to pokaždé nevydrží a tak slupne zase něco rádoby zdravého …
V noci se budí hlady a je celá natěšená na ranní sladkou snídani. Která ji každý další den zasytí méně a méně. Občas zařadí detoxikační den a pije jen ovocné šťávy, vždyť tak se alternativně léčí i rakovina. A to nemluvím o následném dnu po takovémto detoxu, snědla by prý i „vola“ a tak si dopřeje „svůj přežírací den“ .
A pak se pochlubí, že se tak snaží, trápí a přitom přibrala 4 kg za 2 měsíce.
Tak co s tím? 
Než se pustíte do nějakého výživového stylu, důkladně si vše nastudujte. Nedejte jen na kolegyni, protože skvěle zhubla. Vyslechla jsem již mnoho dietních příběhů a spíše jsou se špatným koncem. Zajímejte se o pokračování nového směru. Věnujte tomu dny, týdny a hledejte. Čtěte knihy, diskuze, poraďte se se zkušeným výživovým poradcem. Každý dobrý poradce musí mít přehled o všech směrech a měl by sestavit jídelníček, který na vás nejlépe pasuje. Ale důležité je, když už si jeden směr vyberete, držte se ho. Neskákejte a nevybírejte si ze všech směrů jen jídla, která se vám líbí.
Pokud je chcete kombinovat dohromady, musí to mít různé zákonitosti a pak se, světe div se, jedná o běžnou zdravou stravu, kterou doporučuji jako základ všem lidem. Je totiž nejjednoduší na dlouhodobé stravování. A její základ je opravdu ve všech výživových směrech, ale nevybírá se z nich to nejchutnější, ale právě to, v čem se všechny směru shodují.
Na čem se odlišné výživové směry shodují?
1) vyřaďte cukr a sladidla – jak jednoduše napsané a jak těžké na splnění. Někdy mám dojem, že lidem beru nejmilovanější hračku, něco, bez čeho nebudou schopni existovat. Vidíte, cukr je opravdu DROGA!!!. Přitom pokud je jídelníček správně sestavený, je v něm dostatek bílkovin a živin, zbytečně nekolísá cukr v krvi, tak chutě na sladké prostě nejsou. Čtete správně. NEJSOU.
2) zařaďte dostatek zeleniny – nejvíce té tmavě zelené. I tady se shodnou veškeré výživové směry. Jen budou rozdílné v tom, zda vařenou nebo syrovou. Ale myslet zeleně je prostě důležité. Zelenina nejsou jen rajčata a papriky. Poznejte nové chutě chřestu, fenyklu, kapusty, špenátu, brokolice atd.
3) vyřaďte běžné mléčné výrobky. Ano i tady budeme skoro za jedno. Kupované mléčné výrobky nemají s mlékem moc společného. A převážně tělu ubližují. Ve své praxi pozoruji , že po vysazení mléčných výrobků většina klientů má pozitivní změny ve zdraví. Klientům je nezakazuji, pouze doporučuji vynechat a pak se pozorovat, zda zpětné zařazení udělá v jejich těle nějaké změny. Když budete naprosto v pořádku ( žádné bolesti břicha, změna stolice, kožní problémy, zahlenění), pravděpodobně si budete moci mléčné výrobky dopřávat i nadále. Pak jen začněte pátrat po jejich původu, zařazujte jen výrobky z osvědčených chovů. Myslím, že skvěle vše ukazuje dokument na streemu Mléko a mléčné výrobky. Kliknutí na ikonku DALŠÍ EPIZODY máte možnost vidět, jak to chodí ve velkochovu …
4) vyřadte pšenici – to by měl být základ zdravého stravování. A opět se na tom většina směrů shoduje. Tisíce studií, desítky knížek dostupných i v Čechách ukazují na škodlivost tohoto přešlechtěného klasu. Opět se otestujte, zda máte po vyřazení lepší pocit. Věřím, že budete. Prozatím neznám nikoho, kdo by ho nezaznamenal. A i pokud nemáte po pšenici žádné problémy a všeobecně nemáte žádné zdravotní problémy, šetřete s ní. Dejte si ji jednou za čas. Upřednostňujte raději bezlepkové přílohy – jáhly, quinou, luštěniny nebo kvalitní žitné kváskové výrobky. Více o pšenici v knihách : Život bez pšenice, Moučný mozek.
5) jezte dostatek bílkovin. I v tom jsou směry zajedno. Jen některý doporučuje rostlinné bílkoviny a některý živočišné. Ale bez bílkovin to prostě nejde.
6) pijte jen obyčejnou vodu. Stále nechápu, proč lidé kupují ty odporně vypadající žluté, červené, oranžové, černé tekutiny plné cukru a chemie. Nejsem ani zastánce pití ředěných kupovaných džusů. Copak naše babičky, prababičky něco takového kupovaly? A to měly mnohem více pohybu než my. Víte, co ušetříte peněz a času, když budete pít jen vodu? Kolik nachlazení, antibiotik, návštěv u zubaře a bolesti ušetříte dětem, když je naučíte pít jen vodu?
7) zlepšete střevní mikroflóru. Zdravá střeva jsou základ pro silnou imunitu. Proč někdo chytí každý bacil při chřipkové epidemii, proč někdo chytí v bazénu ihned plíseň nebo proč někdo má ihned opar, jen co olízne jinou skleničku? Viry a bakterie jsou všude kolem nás. Jen silná imunita si poradí a udrží tělo zdravé. Zdravá střeva zajistíte, zavedete do stravy veškeré výše uvedené body, omezíte svoje alergeny a začnete zařazovat probiotické potraviny. Tedy vše co je fermentované, kvašené. Domácí kysané zelí, jjo, naše babičky to věděly. Pickles zelenina. Pokud dobře trávíte mléčné výrobky, tak ideálně domácí kefíry nebo jogurty. Nebo můžete přechodně sáhnout i po tabletkách probiotik z lékárny.
WHOLE30 – 30denní program – pojď do toho s námi 
Nebo pojďte do společného veřejného detoxu od mouky, zrn, cukru a mléka, který chystám vyhlásit. Celkem by mne zajímalo, kdo ještě neslyšel o výživovém programu Whole30, který doporučují ve své knize Jídlo na prvním místě Dallas a Melissa Hartwigovi. Knihu je možné v Čechách zakoupit jak v papírové, tak v elektronické podobě. Doporučuji ji přečíst každému. Máte s ní nějaké zkušenosti? Nebo o ni slyšíte poprvé?
Vše i pro mě bylo nové, jiné. Maso, tuky? Wau? Opravdu? Dlouho jsem sbírala o Whole30 informace, četla spousty zahraničních webů, diskuzí a nakonec se pustila sama do testování. Jak jinak. Také mnoho mých klientů si tento směr s úspěchem vyzkoušelo. Ačkoliv, jak píši výše, nejsem zastánce takovýchto nárazových výživových směrů, whole30 mě velice překvapilo. Má to logiku, dodržuje veškerá pravidla zdravého stravování, a ty nadšené ohlasy klientů, jsou neuvěřitelné. Tvrdý spánek, ano, tvrdý spánek, klid v těle, dostatek energie, vylepšení pleti již za pár dnů …
Hanka
Dobry den, Ráda bych se poradila.Začla jsem s dietou a nevím jestli můžu lepek? Obsahuji ho i BIO potraviny ryze natural atd.Mám špatné potraviny? Můžu místo odpolední svačiny smoothie nebo kam ho mám zařadit?Děkuji 🙂
Dobrý den, s jakou dietou jste začala?
Dobry den, jim zdravé potraviny 5*denně. Sestavila jsem si jídelníček. Mám i kalorickou tabulku a každá mi píše něco jiného. Jak mám najít tu správnou?
Přiznám se, že Vašemu dotazu nerozumím. Doporučuji jíst 5x denně. A mít v každém jídle bílkoviny a zeleninu. Večer už můžete jíst jen bílkovinu a zeleninu. Pokud nemáte zdravotní problémy, lepek nemusíte řešit. Občasné zařazení by Vám nemělo nijak škodit.
Dobry den, Ráda bych se s vámi poradila, zda mám vhodný jídelníček na hubnutí. Je mi 25 let měřím 154 cm a vážím 53 kg. Nepřibrala jsem tak na váze jak na těle a ráda bych to zhubla. Jídelníček jsem si sestavila sama. Přiklad mého jídelníčku: snidaně: ovesná kaše s ovocem, bílý jogurt s cereáliemi. svačina: jeden kus ovoce například jablko,pomeranč. oběd: rizoto,kuřecí plátek s bramborem,kuskus,červena čočka,soja nebo zeleninive sakaty s tuňákem. svačina: kefír,kyška,jogurtové mléko, večeře: většinou celozrnný chléb se šunkou,cottage a zelenina nebo zeleninove salaty. Žádný sport nedělám,ale uvažuji o tom. Můžu takhle zhubnout nebo se mám jít poradit s výživovým poradcem. Jaký máte názor na můj jídelníček. Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, jídelníček má sice nějaké nedostatky, ale doporučovala bych změny tak měsíc dodržovat a pokud budete hubnout, tak pokračujte. Neznám Váš dřívější jídelníček a je možné, že tyto změny budou dostačující. Jinak bych více hlídala dostatečné množství bílkovin nejlépe v každém jídle. Také to nemusíte tolik přehánět s mléčnými výrobky. Pohyb jistě hubnutí jen podpoří. Pokud by se nedařilo, pak doporučuji kontaktovat výživového poradce, aby Vám pomohl. Případně Vás ráda přivítám osobně v mé poradně nebo v online Klubu hubnutí, který osobní jednání plně nahrazuje. Více zde – https://www.receptynahubnuti.cz/klub-hubnuti/klub-pohodoveho-trvaleho-a-zdraveho-hubnuti/. Hezký den
Dobry den, Děkuji Vám za odpověď. Můj dřívější jídelníček jsem nedodržovala. Jedla jsem jen když jsem měla hlad,tak 2krát denně někdy i víckrát nebo vůbec. Celou dobu mi to tak vyhovovalo,ale teď jsem začla přibírat. Čím mám nahradit mléčné výrobky? Nevadí,že to není na gramáž,stačí jen malé porce? Děkuji
Pak by Vám tato změna mohla stačit. Navrhy na vyřazení mléčných výrobků najdete tady na webu. Nemám dojem, že by Vaše porce vypadaly, že jsou extra malé. Tak by to mělo být v pohodě. Nesmíte mít hlad, jinak porce malinko zvětšete.
Zrdavě jsem nejedla.
Dobrý den Hani, mockrát děkuji za krásný článek. Naprosto souhlasím, že si lidé vybírají ze všech směrů jen to dobré a zajímavé. Mám jich v okolí mnoho. O Whole30 jsem slyšela a četla. Vaše výzva je hodně lákavá, tak se ráda přidám. Líbí se mi, že si postupným zařazováním potravin zjistím alergeny. Mám podezření na mléko. Po mléčných výrobkách pozoruji naskákání vyrážky, pupínků. Ale nikdy jsem to nevypozorovala stoprocentně. Děkuji za celý web a přeji hodně úspěchů 🙂
Děkuji za milý komentář, Výzvu jsme dnes zveřejnili, tak se přidejte. 🙂