Nejnebezpečnější droga: Cukr

K tomuto článku, který vyšel v září 2013 na serveru novinky.cz se nemohu vyjádřit jinak, než že je naprosto přesný a alarmující. Čím více odborníků a vědců bude o tomto problému psát, tím snad lépe zachráníme novou generaci …

 

Nejnebezpečnější drogou naší doby je cukr, tvrdí expert

Sladké nápoje by měly nést stejná varování jako krabičky cigaret, protože cukr je silně návykový, a tudíž nebezpečný. Podle deníku The Daily Telegraph to na veřejné webové stránce svého úřadu napsal Paul van der Velpen, šéf zdravotní služby v nizozemském Amsterdamu.

„Stejně jako tabák a alkohol je i cukr ve skutečnosti droga. Vláda tu má významnou roli. Od konzumace cukru by se mělo odrazovat. A uživatelé by si měli být vědomi nebezpečí. Může to vypadat přehnaně a za vlasy přitažené, ale cukr je nejnebezpečnější drogou naší doby – lze jej snadno získat kdekoli,“ napsal expert, v jehož městě se jinak legálně prodává marihuana.

Cukr je ve skutečnosti formou závislosti. Zbavit se touhy po sladkých pokrmech je stejně obtížné jako zbavit se kouření.Paul van der Velpen

Citoval přitom výsledky výzkumů, podle nichž cukr na rozdíl od tuku a jiných živin ovlivňuje chuť a vytváří neodolatelnou touhu po dalším jídle, což zneužívá potravinářský průmysl ke zvyšování prodeje svých produktů.

Je to nutné léčit jako závislost

Dnes se totiž zbytečně sladí nejrůznější potraviny, do nichž se cukr dříve nepřidával. To podle nizozemského zdravotníka narušuje nutriční rovnováhu v našem těle a vede ke vzniku cukerné závislosti.

„Cukr je ve skutečnosti formou závislosti. Zbavit se touhy po sladkých pokrmech je stejně obtížné jako zbavit se kouření,“ konstatoval van der Velpen pochmurně a dodal: „Proto diety fungují jen dočasně. Lepší je léčba na závislost.“

Vyzval také, aby na obalech sladkých či přislazených produktů byla varování, že „cukr je návykový a špatný pro zdraví“. Akci by prý měly financovat zdravotní pojišťovny a ve školách by se měly zakázat všechny sladkosti i sladké nápoje. „Producenti sportovních nápojů, jež oplývají cukrem, by měli být stíháni za zavádějící reklamy a tak dále,“ upřesnil a dodal, že vláda by měla na cukernaté produkty všeho druhu uvalit pořádnou „daň z tuku“.

Bílá (i hnědá) hrozba
Cukr se vyrábí hlavně z cukrové třtiny a z cukrové řepy a na trh putuje obvykle ve formě kostek, krystalů, krupice, moučky a dříve i homolí a jiných velkých tvarů.
Pěstování cukrové třtiny se začalo šířit už před šesti tisíci lety z Melanésie přes Indii a Persii na západ. Výroba cukru výrazněji vzrostla až po kolonizaci Ameriky v 16. století.
V Evropě se cukr trvale konzumuje od doby křížových výprav, do konce 18. století to však byl luxusní produkt pro špičky společnosti. Masově se rozšířil až v 19. a 20. století.
Ročně se vyprodukuje 160 miliónů tun cukru, což je skoro tisíckrát více než v roce 1800.
Na každého obyvatele planety připadá teoreticky něco přes dvacet kilogramů cukru, každý obyvatel USA jej však spotřebuje v průměru 70 kg ročně.

Možná to byla reakce na červencový skandál, kdy policie ­zatkla v Alkmaaru tři chlapíky, kteří natáčeli obézní ženy v erotických šatech, jak s bičíkem v ruce jezdí na drobných ponících. Celá věc byla kvalifikována jako zneužití přetížených zvířat.

Van der Velpen však mohl reagovat i na trend, který postihuje jak Ameriku, tak Evropu. I v jeho zemi se v uplynulých 20 letech zdvojnásobil počet obézních. Někteří vědci tvrdí, že cukr či sladkosti mohou mít podobné účinky na mozek jako heroin.

Cukr se dostává pod kritiku stejně jako třeba červené maso. Je s ním spojována nejen rostoucí obezita, cukrovka a kažení zubů, ale také kardiovaskulární nemoci, a dokonce i Alzheimerova nemoc či degenerace zraku.

Zdroj:

Novinky.cz

ZKUS TO S KETO – online kurz hubnutí s ketogenní stravou

Více info

4 komentáře

  1. Janule řečeno Únor 1, 2014 Odpovědět

    Dobrý večer, mám dotaz. Jídelníček mám si myslím vyvážený snažím se jíst pravidelně 5x denně a zdravě. Váha se mi celkem drží. Ale občas se mi stává že dostanu „absťák“ na sladké. Většinou se celý týden držím a přijde víkend a mě začne honit strašně mlsná a byla bych toho schopná splácat hromadu. Není to takto pokaždé ale například jednou za týden nebo 14 dní dostanu takovou chuť na sladké, že se jsem schopná si celý den dopřávat a přejídat se hlavně sladkými věcmi. Další den si pak snažím odlehčit a jsem schopná se zase držet. Nevíte, kde by mohl být problém?

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 2, 2014 Odpovědět

      Dobrý den, pokud to máte pravidelně, tak bude někde nějaký problémek ve složení stravy. Pravděpodobně Vám budou chybět tuky a bílkoviny a budete mít v jídelníčku nadbytek sacharidů s vyšším glykemickým indexem. Stávat by se to opravdu nemělo. Doporučuji Vám nechat si překontrolovat jídelníček a řídit se pak dalšími radami. https://www.receptynahubnuti.cz/vyzivove-poradenstvi/kontrola-jidelnicku/

      Prosím čekejte...
  2. Megiie řečeno Říjen 26, 2013 Odpovědět

    Zajímalo by mne, jak opravdu vypadá taková ,,odvykačka“ pro závislé na sladkém..jestli se z rázu odepře veškerý kontakt a přístup ke ,,droze“ nebo to jde postupně (přeci jen léčby závislostí je více)..

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Říjen 26, 2013 Odpovědět

      Ahoj. Moc hezky dotaz :-). Ja doporucuji kompletne zmenit slozeni jidelnicku, aby tam bylo dostatek tuku, bilkovin a spravnych sacharidu a odvykani neni potreba. Chute na sladke naprosto zmizi. Pokud by jsi jen vynechala sladke a nedoplnila energii jinak, tak bude trpet a to sladke si stejne das 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*