Zelňačka s uzeným tempehem

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Délka vaření
2 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
2 porce
Jídlo
polévky
Přidal
Přidáno
190 g
tempeh uzený
500 g
kysané zelí
200 g
brambory
2 ks
cibule
2 PL
kokosová smetana
1 ks
bujón (kostka)
1 1/2 l
voda
2 ks
bobkový list
2 PL
olivový olej
Zelňačka s uzeným tempehem

Také milujete klasickou českou zelňačku? S kouskem uzeného masa, slaninou a zahuštěné smetanou. Je sice dobrá, ale pokud se snažíte omezovat maso a tíhnete více k vegetariánství,nabízím tuto vyzkoušenou variantu. Kysané zelí je zdrojem mnoha vitamínů a hlavně zdravých probiotických kultur. Má také vysoké množství vlákniny a již v dávných dobách ho jedli naši předci v zimním období. Pokud máte možnost připravit si doma domácí kysané zelí, určitě ji využijte. Mělo by být na jídelním stole denně.

Uzený tempeh je také výborným zdrojem mnoha živin. Hlavně rostlinných bílkovina a důležité B12. Sója se stává poslední dobou velice spornou potravinou, proto bych doporučovala její užívání co nejvíce ve fermentované podobě, právě jako je tempeh. Na etiketách také vyhledávám, zda se nejedná o sóju geneticky upravenou. Na zelňačku je potřeba použít právě tempeh v uzené podobě, pak dá polévce uzenou chuť.

 

 

  1. Na oleji v hrnci orestujeme cibulku, přidáme uzený tempeh nakrájený na malé kousky. Na závěr restování přidáme červenou papriku. Poté zalejeme vodou a přidáme polovinu kysaného zelí. Někdy je potřeba ho ještě pokrájet na menší kousky. Brambory nakrájejte na kousky a také vložte do hrnce. Přidejte veškeré koření. Určitě nezapomeňte na kmín, 2ks bobkového listu a kostku bujónu bez glutamátů.
  2. Nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Přilejte sójovou smetanu, případně jinou rostlinou například kokosovou. Na závěr nasypte druhou polovinu kysaného zelí a jen chvilinku povařte aby si zachovalo co nejvíce vitamínů.

ZKUS TO S KETO – online kurz hubnutí s ketogenní stravou

Více info

6 komentářů

  1. saltyna řečeno Prosinec 23, 2015 Odpovědět

    Zdravím, pani Hanka, ako by sa dal upraviť tento recept, aby spĺňal kritériá Whole30? Ten zeleninový bujón tam asi nemôže ísť, nie? Trochu to začínam praktizovať, ale ešte neovládam veľa receptov…

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Leden 4, 2016 Odpovědět

      Obávám se, že aby zelňačka splnila pravidla Whole30, tak už to prostě nebude zelňačka. Nesmíte použít ani rostlinou smetanu, zeleninový bujon, tempeh a šetřit by se mělo i s bramborami. Zůstane nám tedy jen zelí a koření. 🙂 Ale pokud ji nějak vymyslíte, budu ráda za recept a inspiraci.

      Prosím čekejte...
    2. Petunie212 řečeno Leden 5, 2016 Odpovědět

      Dobrý den, já bych z toho zase takovou vědu nedělala… 🙂 Místo zeleninového bujónu bych použila dle receptu 1,5 l zeleninového vývaru, případně i vývar ze zeleniny a kostí (místo té vody), jako rostlinnou smetanu bych použila buď kokosovou nebo mandlovou (případně větší množství tohoto mléka) no a tempeh bych zase nahradila zpátky kvalitní domácí klobáskou (jako to bývá v klasických zelňačkách). Brambory se nějaké snesou, takže bych jich tam pár přidala. Přeji hodně zdařených pokusů. Petra V.

      Prosím čekejte...
  2. TerezieZV řečeno Únor 14, 2014 Odpovědět

    papriku živou nebo sušenou? já teda dala sušenou a taky mi to šmakovalo. a kupodivu i syn toho celkem dost snědl ač jindy zelí nejí. jen mi furt vyďoubává tempeh.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 14, 2014 Odpovědět

      Paprika byla sušená. Synovi dejte čas, děti si potřebují dlouho všechno zkoušet 🙂

      Prosím čekejte...
  3. nelca řečeno Listopad 12, 2013 Odpovědět

    Tuhle zelňačku teď mamka vařila o víkendu. No to byla mňamka. Chutnala mi tak, že jsem ji snědla pěknou hromadu a to asi taky není správné. Ale fakt je vynikající.

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*