Zapečené jáhly s brokolicí

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
20 minut
Délka vaření
40 minut
Obtížnost
střední
Podávání
1 porce
Jídlo

mimo LCHF

Přidal
Přidáno
60 g
jáhly
150 g
brokolice
50 g
cibule
50 g
pórek
1 ks
jarní cibulka
1 stroužek
česnek
20 g
semínka
1 ks
vejce
1 PL
kokosová smetana
1 špetka
sůl
dle chuti
koření
Zapečené jáhly s brokolicí

„a koťata jáhly, po peci se táhly … “ Přesně tak, jáhly patřily do běžného jídelníčku našich předků, proto se také objevují v českých říkankách. Jáhly patří mezi nejzdravější přílohy a moc ráda je doporučuji všem, kdo chtějí zhubnout. Jsou přirozeně bezlepkové a jednoduché na přípravu. Vhodné jsou i pro malinké děti.

Jáhly mají vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2. Proto jsou vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti a cukrovce. Jáhly jsou velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.

Při výběru jáhel dávejte pozor, aby byly co nejčerstvější. Servírujeme s čerstvou zeleninou nebo s kvašenou zeleninou pickles.

 

  1. Jáhly uvaříme dle návodu nebo doporučuji je 3x propláchnout v horké vodě a potom cca 10min vařit v poměru 1:2 (jeden díl jáhel a dva vody) a nechat dojít.
  2. Uvaříme si brokolici, ale nerozvaříme. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli (případně poŕek, cibulku), přidáme slunečnicová semínka a sezam a nakonec česnek.
  3. Zamícháme s uvařenými jáhlami, případně dochutíme kořením a solí.
  4. Do zapékací misky dáme uvařenou brokolici a zasypeme jáhlami. Zalejeme vajíčkem rozšlehaným se sójovou smetanou. Zapékáme do zhnědnutí.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

5 komentářů

  1. klaruse řečeno Listopad 21, 2013 Odpovědět

    Tento recept budu dělat s mamkou o víkendu. Jsem zvědavá, jahly jsem nikdy nejedla.

    Prosím čekejte...
  2. lenicka řečeno Říjen 21, 2013 Odpovědět

    mám zrovna v lednici brokolici,přemýšlela jsem co s ní,tak vyzkoušim tohle.ježišmarjá tak já budu jíst i jáhly..je to možný?? :)))

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Říjen 23, 2013 Odpovědět

      vyzkoušej, Je to rychlý, dobrý. Můžeš tam nasypat vše, co Ti přijde pod ruku 🙂

      Prosím čekejte...
  3. Lenka Laštovičková řečeno Říjen 20, 2013 Odpovědět

    Jednoduché, rychlé a dobré. Přidala jsem ještě zbytek cukety, co jsem našla doma.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Říjen 21, 2013 Odpovědět

      Zapékání mám ráda, dá se tam přidat vše, co doma najdeme.

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*