Výroba domácího seitanu

Kategorie: bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI, vegan

Prosím čekejte...
Čas přípravy
20 minut
Délka vaření
20 minut
Obtížnost
střední
Podávání
4 porce
Jídlo

mimo LCHF

Přidal
Přidáno
1 kg
pšeničná mouka hladká
500 ml
voda
Výroba domácího seitanu

Co je to vlastně seitan?

Čistá pšeničná bílkovina. Je klasickým doplňkem jídelníčku nejen makrobiotiků. Je lehce stravitelná. I když je seitan vyroben z pšenice, má jen málo společného s moukou nebo chlebem. Můžeme ho též nazývat jako „pšeničné maso“. Má překvapivě podobný vzhled a strukturu masa při vaření a proto je tak populární.

Seitan je vlastně čistý pšeničný lepek. Ale neděste se. Trávení čistého lepku je pro nealergického člověka bezproblémové. Tělu nejvíce škodí kombinace lepku se škrobem, čili výrobky z bílé mouky. Pokud už ale někdo má alergii na lepek, je nutné se seitanu vyhnout.

Samotný seitan je lehce stravitelný, výživný a je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin.

Vyzkoušejte jeho domácí výrobu.

 

  1. Výroba seitanu je jednoduchá. Stačí smíchat kilogram hladké (může být i polohrubá) mouky s půl litrem vody. Pořádně vše propracujte v konzistentní těsto a nechejte přikryté utěrkou zhruba hodinu odpočinout.
  2. Poté nastává klíčová operace – vymývání škrobu. Těsto vložíme do mísy, zalijeme vodou a opatrným hnětením vyplavujeme škrob. Vodu postupně vyměňujeme a dále vymýváme, zatímco těsto zmenšuje svůj objem a ztrátou škrobu má snahu se rozpadat. Snažíme se ho však držet pohromadě (tady se zúročí energie vložená do poctivého propracování - s pevnějším těstem to jde snáz).
  3. Celou proceduru opakujeme tak dlouho, dokud voda při vyplavování nezůstane čistá. Těsto mezitím zmenší objem zhruba na třetinu a výsledkem je nažloutlá „mozkovitá“ hmota – čistý pšeničný lepek.
  4. Hotový seitan je dobré ihned povařit, jinak by neměl moc dlouho trvanlivost. Vyválíme si váleček a ten pak nakrájíme na plátky, jako maso a zhruba dvacet minut povaříme. Vařením opět nabude na objemu. V lednici pak vydrží několik dní.
  5. Ve veganské stravě se seitan upravuje podobně jako sójové maso – nejprve je třeba ho ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou, nebo sójovou omáčkou a kořením, nejlépe již během jeho výroby, poté ideálně ještě naložit do marinády. A pak už s ním zacházet, jak nám naše fantazie a kuchařské schopnosti dovolují. Tedy použít do gulášů, omáček, špízů, na nudličky do „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

2 komentářů

  1. Věra řečeno Duben 20, 2021 Odpovědět

    Seitan jsem dělávala asi tak před 30lety-pro zpeztření jídelníčku dětem,ani jsem nevěděla,že se to tak jmenuje. Smažené řízečky v klasickém trojobalu chutnaly nám všem nejen dětičkám.Jako houbové řízky.Mňam,musím si to zopakovat.

    Prosím čekejte...
  2. ivan řečeno Únor 18, 2019 Odpovědět

    seitan OK

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*