Výborný paleo štrůdl bez lepku a cukru

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, paleo primal, paleo strava, sacharidy 10 - 15g, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
40 minut
Délka vaření
30 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
8 porcí
Jídlo
snídaně
Přidal
Přidáno
180 g
mleté mandle
1 ks
vejce
50 g
máslo
30 ml
voda
4 PL
arrowroot
4 ks
sušené datle
200 ks
jablko
50 g
lískové ořechy
1 ČL
skořice
Výborný paleo štrůdl bez lepku a cukru

Jablečný závin/štrůdl patří v Čechách mezi oblíbené sladké pochoutky. Proto když jsem objevila na zahraničním webu tento paleo recept, zajásala jsem. Je naprosto bez lepku a cukru, a pokud se použijí kvalitní suroviny, je zdrojem mnoha potřebných živin a tuků. A naprosto plně uspokojí chuť na běžný strůdl. Jediná nevýhoda je, že je tak dobrý, že nezůstanete jen u jednoho kousku.

 

 

bezlepkovy-strudl
Rozválené těsto

 

bezlepkovy_zavin
Lehce zmrzlé těsto posypané ořechy

 

bezlepkovy_strudl_I
Hotový bezlepkový jablečný závin

 

Přeji dobrou chuť a pohodové hubnutí!

Hanka

 

Mohlo by vás zajímat

Proč nejíst v McDonaldu

30denní výzva – SPALUJ TUKY

Cuketa s houbami – trochu jiná příloha

Proč tloustneme?

  1. Arrowroot smíchejte s vodou.
  2. Do misky dáme všechny suroviny na těsto a přidáme i rozmíchaný arrowroot. Máslo používám v bio kvalitě a vejce domácí. Důkladně promícháme.
  3. Na fólii nebo igelitu vyválíme a dáme i s igelitem do mrazáku na cca 20 – 30 minut.
  4. Poté vyndáme ztuhlé těsto, posypeme jablky, ořechy (druh dle Vaší chuti), skořicí a krájenými datlemi.
  5. Zabalíme do tvaru štrůdlu a pečeme na pečícím papíru asi 30 minut.

ZKUS TO S KETO – online kurz hubnutí s ketogenní stravou

Více info

17 komentářů

  1. saltyna řečeno Březen 25, 2016 Odpovědět

    Zdravim, mam otazku k bodu 1. Aka ma byt konzistencia zmesi arrowrootu s vodou? Mne sa to urobilo take huste, ze som mala problem to rozmiesat. Alebo to ma byt riedke ako palacinkove cesto? Dakujem.

    Prosím čekejte...
    1. saltyna řečeno Březen 25, 2016 Odpovědět

      A este jedna otazka-folia (igelit) ma byt z obidvoch stran, teda nad aj pod cestom? Z fotky mi to nie je zrejme…

      Prosím čekejte...
      1. Hana Brychová řečeno Březen 29, 2016 Odpovědět

        Ano, folii jsem měla nad i pod těstem.

        Prosím čekejte...
    2. Hana Brychová řečeno Březen 29, 2016 Odpovědět

      Dobrý den, bohužel, toto si již nepamatuji. Třeba Vám poradí někdo, kdo dělal štrůdl v nynější době a má to v paměti.

      Prosím čekejte...
  2. Jirka řečeno Červen 4, 2015 Odpovědět

    Dobrý den. Vypadá to dobře, dá se ale něčím nahradit máslo? Četl jsem si mimo jiné i článek o tom, že nemám používat mléko, tak mě zajímá čím to nahradit, jestli to vůbec lze. A ramy, hery, perly a podobné chemické hnusy taky nechci. Děkuji 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červen 5, 2015 Odpovědět

      Dobrý den, neumím odhadnout, jam by se chovaly náhrady másla v tomto receptu. Na druhou stranu pokud nemáte intoleranci na mléčné výrobky nebo zdravotní problémy, nebála bych zařazení kvalitního másla, které je i zdrojem potřebných živin.

      Prosím čekejte...
      1. Jirka řečeno Červen 8, 2015 Odpovědět

        No, mám takový zvláštní vlastní způsob stravování, kde máslo není a ani ho tam nechci. Vypadá to, že si tuhle dobrotu bohužel budu muset nechat ujít 🙁 V pečení se zatím moc nevyznám, abych věděl čím to nahradit. Ale jinak to je určitě moc dobrý štrůdlík 🙂

        Prosím čekejte...
  3. Jura řečeno Duben 18, 2015 Odpovědět

    Dobrý den.Už 2 a půl měsíce se stravuji podle Paleo.Zhubl jem 10kg,snížil krevní tlak i cholesterol mám v normě.Asi tak po měsíci,jsem se cítil slabý a unavený,dnes už je únava pryč a já se cítím výtečně.Rád jsem si Vás tady našel,chci trošku rozšířit svůj jídelníček.Už dnes se těším na nové „chuťovky“,recepty,o kterých tady čtu.Děkuji za to!

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 30, 2015 Odpovědět

      Dobrý den Juro, moc děkuji za komentář a gratuluji ke změně stravování. Paleo považuji za výborný výživový směr, pokud se nebere jen jako nárazová dietka. Budu ráda za další Vaše zkušenosti.

      Prosím čekejte...
  4. TerezieZV řečeno Duben 8, 2015 Odpovědět

    dobrý den. když jsem četla složení měla jsem okamžitý dotaz co je to arowrot. to už jsem se v diskusi dozvěděla, ale naběhla jiná jaký je rozdíl mezi tímto a třeba kukuřičným, bramborovým že nespadají do paleo. a co teffová mouka? T.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 13, 2015 Odpovědět

      Arrowrot patří mezi zdravější škroby a navíc opravdu spadá do kategorie paleo výrobků. Osobně kukuřičné výrobky nemám z pohledu výživy ráda, kukuřici považuji za nevhodnou potravinu ( vysoký glykemický index a většinou geneticky modifikovaná). Na druhou stranu určitě lžička kukuřičného škrobu nikomu neublíží, když veškerý ostatní jídelníček bude v pořádku. 🙂

      Prosím čekejte...
  5. Jiří řečeno Duben 3, 2015 Odpovědět

    Dobrý den, štrůdl je výborný, nahradil jsem arowrot kukuřičným škrobem, nevím, jestli to bylo tím, ale těsto se hodně lepilo a v troubě nakonec celé prasklo. 🙂 Ale i tak je luxusní: 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 13, 2015 Odpovědět

      Neumím posoudit, zda to bylo tím, ale důležité je, že chutnal. 🙂

      Prosím čekejte...
  6. Athanasios řečeno Březen 31, 2015 Odpovědět

    Zdravím, včera jsem pekla rovnou dva, neb jsem tušila, že to bude dobré. Úžasné!!!

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 13, 2015 Odpovědět

      Super 🙂

      Prosím čekejte...
  7. Sharka řečeno Březen 12, 2015 Odpovědět

    Dobry den,lze necim nahradit arrowroot? Dekuji Sarka

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 15, 2015 Odpovědět

      Arrowrot je vlastně škrob, můžete tedy volit i nějaký běžný škrob. Pak jen štrůdl nebude patřit mezi paleo jídla. 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*