Úžasný čokoládový dort bez cukru a mouky (low carb, keto, LCHF)

Kategorie: bez lepku, bez masa, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy 6 - 10g

Prosím čekejte...
Čas přípravy
15 minut
Délka vaření
45 minut
Obtížnost
střední
Podávání
10 porcí
Jídlo
snídaně
Přidal
Přidáno
130 g
mleté mandle
30 g
mletý kokos
4 PL
kakao
3/4 ČL
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
80 g
máslo
100 g
řecký jogurt
3 ks
vejce
200 ml
smetana ke šlehání
180 g
mascarpone
100 g
hořká čokoláda 85%
maliny
Úžasný čokoládový dort bez cukru a mouky (low carb, keto, LCHF)

Když jsem slíbila oslavenci, že upeču low carb dort naprosto bez cukru a sladidel, který bude chutnat skvěle, tak jsem pochybovala, zda je to vážně reálné. Teď už vím, že ano. Byl to můj první pokus a povedl se. Tu hlavní chuť mu dalo kakao a hořká čokoláda (vím, ta trošku cukru má) a sladkost mu dala šlehačka s mascarpone. Ani jeden recept na zahraničních webech mi nevyhovoval, tak jsem to riskla a trošku poupravila poměry a suroviny. Hlavně jsem naprosto vyřadila cukr, veškerá sladidla a výsledek byl famózní. Kdo ochutnal, hodnotil jen pozitivně: „Dort není sladký, ale vlastně mu to vůbec neškodí“. Navíc, kdo nejí cukr a žije low carb nebo cukrfree, pro něho je dort chuťově sladký opravdu celkem dost.

TIPY:

  • Pokud  dortík děláte pro děti, přidejte na oslazení třeba stévii nebo banán.
  • Dort jsem pekla v malé dortové formě (průměr 18 cm). Je dost tučný a sytý, každému stačí jen kousek.
  • Čokoládu jsem použila 85% Lindt.
  • Sama nepoužívám mandlovou mouku, ale mixuji si mandle.

 

 

keto-low-carb-dort-bez-lepku

 

 

  1. Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady. Místo kypřícího prášku lze použít jedlou sodu.
  2. V druhé misce vyšleháme do pěny změklé máslo s tučným jogurtem.
  3. Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.
  4. Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme.
  5. Celou misku suché směsi nasypeme do směsi mokré (máslo, vejce) a zamícháme. Nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Zkontrolujeme špejlí, nesmí se na ni nic lepit. Korpus vyndáme a necháme vychladnout.
  7. Korpus vyndáme a necháme zchladnout. Poté ho vyjmeme z dortové formy a dlouhým nožem rozkrojíme na dva plátky.
  8. Na dortový krém si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Pozor, nesmí zase ztuhnout.
  9. Vyšleháme šlehačku do husté pěny (nešlehejte moc dlouho, začalo by se dělat máslo).
  10. Přidáme mascarpone a opět šleháme. Vznikne nám hustý krém, který v lednici ještě ztuhne. Krémem ve větší vrstvě promazáváme dort.
  11. Ozdobíme malinami nebo jiným ovocem a uložíme do lednice.

Již brzy spouštím on-line kurz hubnutí Zkus to jinak.

Již brzy

Jeden komentář

  1. Mila řečeno Říjen 26, 2018 Odpovědět

    Dobrý den. Do vyšlehaných bílků, se dávají celé žloutky nebo už rozšlehané? Nejsem zrovna odborník na pečení tak si to neumím představit

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*