Sušené maso – Jerky

Kategorie: bez lepku, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, ketogenní strava, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy do 6g, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
20 minut
Délka vaření
6 hod 20 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
8 porcí
Jídlo
snack
Přidal
Přidáno
500 g
hovězí maso
sůl
pepř
sójová omáčka Tamari
Sušené maso – Jerky

Hodně dlouho jsem obcházela kolem receptu na sušené maso. Zjišťovala jsem v okolí, kdo má jaké zkušenosti, ale nenašla jsem nikoho, kdo si ho dělá sám. A protože doma občas sušené maso využíváme jako svačinku a to kupované je celkem dost drahé, lákalo mě to vyzkoušet. A navíc mi u kupovaného chybí kontrola nad zdrojem masa. Když jsem tedy minulý týden sehnala krásný kousek roštěné v bio kvalitě, bylo nečekaně rozhodnuto, že se do toho pustím. Co mě překvapilo? Naprosto jednoduchá příprava a hlavně ta výtečná chuť.

Sušené maso je velice cenný zdroj bílkovin. Výborná svačinka na cesty, protože se nekazí a nezabere v batohu moc místa.

Přeji dobrou chuť a pohodové hubnutí!

Hanka 

SUSENE-MASO-JERKY
Domácí sušené maso

 

Přeji dobrou chuť a pohodové hubnutí

Hanka 

 

Mohlo by vás zajímat:

30denní výzva ŠTÍHLÉ BŘÍŠKO

  1. Co nejkvalitnější maso vložíme asi na hodinu do mrazáku, aby lehce zmrzlo a dalo se krájet na plátky.
  2. Ostrým nožem krájíme plátky o tloušťce asi 4-6 mm. Tenčí plátky jsou zbytečné, maso by pak bylo velmi vysušené. Já nechala plátky asi 5 cm široké, ale příště je nakrájím na proužky asi 2-3 cm. Lépe se budou jíst.
  3. Pokud má maso tlusté kousky, je potřeba toho co nejvíce vykrájet, aby bylo opravdu libové. Moje roštěná byla naprosto bez tuku.
  4. Každý plátek z obou stran nasolíme himalájskou solí, popepříme a zakápneme sójovou omáčkou, kterou prsty rozetřeme. Vyskládáme do misky a dáme přes noc do lednice.
  5. Ráno vyrovnáme do sušičky na ovoce. Nejdříve sušíme při teplotě 70°C asi 20 minut, pak asi 6 hodin při teplotě 55°C. Nemáte-li sušičku, jde maso sušit při stejných teplotách i v horkovzdušné troubě. Jen je potřeba, aby bylo rozložené na roštu, aby se vzduch dostal všude.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

2 komentáře

  1. TerezieZV řečeno Listopad 3, 2015 Odpovědět

    já „sušila“ svíčkovou.spíš nakládala. už si to uplně přesně nepamatuji ale určitě tam bylo kilo třtinového cukru a kilo hrubozrnné soli, bylinky (tymián, šalvěj nevím co ještě). tato směs se dala na utěrku, do ní položila svíčkovázabalila, tak aby směs byla kolem celé svíčkové a ovázala.uchovávalo se v lednici 14 a každý den se přebalovalo. dobré dát třeba na cedník na knedle. prvních pár dní z toho odtíká šťáva. Myslím že to dělal ital v kuchyni. pokud se mi podaří najít recept dám ho sem. bylo to luxusní.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Listopad 3, 2015 Odpovědět

      Super, budu ráda za recept. To je jiný způsob sušení. 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*