- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 6 hod 0 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 8 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 15.7.2015
- 1 kg
- hovězí maso
- 1 kg
- cibule
- kmín
- sůl
- sádlo
Vaření hovězího masa odrazuje mnoho kuchařek právě proto, že výsledný efekt se často nepovede a maso zůstává tužší. Sama mám z dětství zafixovanou tu žvejkavou chuť a střežící učitelku ve školní jídelně, která nás nutila to všechno sníst. Když jsem jednou ochutnala hovězí guláš z masa „pomalu pečeného v troubě“, nechtěla jsem věřit, že je to hovězí. Dlouho jsem tento recept měla zavřený v šuplíku, až díky paleo a Whole30 stravování jsem si na něj vzpomněla. A hned napoprvé sklidilo velké nadšení. Jaký je fígl? Právě v tom pomalém pečení v troubě. Maso je potřeba minimálně 5 hodin péct při teplotě 90-100 stupňů. Při této teplotě dochází k tomu, že kolagen obsažený v mase, který může právě za tu tuhost a šlachovitost, se při pomalém pečení rozpadá na želatinu a maso je tak neuvěřitelně měkké, jemné, šťavnaté. Doslova se rozpadne na talíři. Navíc pokud je maso z kvalitního zdroje, je právě tento kolagen tělu velice prospěšný, a to hlavně kloubům. Ty naše babičky věděly…
Dobrou chuť a pohodové hubnutí!
Hanka
- Hovězí maso (vhodné na guláš) nakrájíme na kostky, dáme do pekáčku, posypeme kmínem a do vyhřáté trouby na 90-100 stupňů. Solím až později. Pomalu pečeme přikryté minimálně 5 hodin. Maso opravdu vůbec nepodlévám.
- Po 5 hodinách na sporáku orestujeme na sádle nakrájenou cibuli v dostatečném množství. Protože omáčky nijak nezahušťuji, používám cibuli v poměru 1:1 k masu.
- Cibuli přidáme k masu, osolíme a okořeníme tím, co nám chutná. Zvýšíme teplotu na 200 stupňů, podlijeme a pečeme stále přikryté ještě asi 60 minut. Nyní již občas pohlídáme, aby se voda nevypekla.
Dobrý den, chci se zeptat, jakou jste volila přílohu k masu? Opečenou zeleninu či nějakou jinou paleo přílohu? Děkuji.
Nejčastěji volím květákovou kaši.
Recept vyzerá zaujímavo, láka ma vyskúšať…len mám obavy z účtu za elektrinu pri tom 5-hodinovom pečení…no snáď raz za rok neublíži…a ešte mám otázku: pekáč treba vymazať tukom alebo mäso dať do suchého pekáča? nespomína sa to tu…alebo je to jedno? možno je to hlúpa otázka, ale ja nemám veľa kuchárskych skúseností, tak sa radšej spýtam…a načo je nutné kilo cibule? aký účel tu plní? ja veľmi cibuľu neobľubujem…nešlo by to bez nej?
Maso jsem opravdu dala do suchého pekáče bez vymazání a bez vody. Cibule je důležitá pro udělání sosu. Jinak ho budete mít řídky.