- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 30 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 2 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 9.4.2014
- 400 g
- mrkev
- 1 PL
- olivový olej
- 1 ks
- limeta
- 1/2 ČL
- koriandr
- 1/2 ČL
- kmín
- 1 špetka
- paprika sladká mletá
- 1 špetka
- sůl
Za chvíli se na zahrádkách objeví první zeleninka. Tak až sklidíte svoji úrodu, doporučuji vyzkoušet tento vyjímečný recept. Já jsem se musela nyní ještě spokojit s kupovanou mrkví z obchodu, ale až bude čerstvá od farmáře, tak to teprve dostane tu správnou chuť. Přesto byli ochutnávači nadšeni a vím, že příště ji peču z trojnásobného množství :-).
Mrkev je vynikající zeleninou. V dietním zdravém jídelníčku má důležitou a nenahraditelnou úlohu. Je příjemně sladká a mají ji radí i děti, které jinou zeleninu odmítají.
Protože se blíží léto, neměli bychom zapomínat na dostatečné množství betakarotenu, aby naše opálení bylo krásné a bezpečné. Dnes již existuje mnoho studií, které dokazují škodlivost chemického betakarotenu v tabletkách, dokonce u kuřáků jeho užívání vede k vyššímu výskytu rakoviny. Vraťme se tedy k přírodě, vždyť ona nám připravila vše v dokonalé a stravitelné formě.
Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu. V těle se pak betakaroten přemění na vitamín A, který je pro tělo životně důležitý. Dále obsahuje vitaminy E, D, K, vlákninu, draslík, vápník, vodík, hořčík, měď, fosfor, kobalt a jod. Syrová mrkev pomůže díky vláknině správné funkci střev a tím i našemu vyprazdňování. Naopak vařená například pomáhá zastavit průjem. Mrkev také zlepšuje zrak, zvláště účinná je při šerosleposti, která je důsledkem nedostatku vitaminu A. Je rovněž vhodná při jaterní dietě.
Pro dobrou využitelnost betakarotenu se doporučuje tepelná úprava na tuku, proto se mi tento recept jeví jako dokonalý pro zdravý jídelníček.
Přeji pohodové hubnutí a napište mi, jak Vám chutnala!
Hanka
Obyčejná mrkev udělá v těle mnoho radosti.
Chutnala všem, tak ji vyzkoušejte i vy.
- Čerstvou mrkev důkladně omyjeme kartáčkem. Ponecháme i kousky zelené natě. Komu to nevadí, může si opéct mrkev s celou natí.
- Nastrouháme kůru z limetky a vymačkáme z ní veškerou šťávu.
- Olivový olej smícháme s bylinkami, solí, kůrou a limetkou.
- Vše dáme do pekáčku a mrkev v olejové směsi důkladně obalíme.
- Pečeme v troubě na 220 stupňů asi 30 minut, dokud mrkev nezměkne.
Jedinečná chuť s tou limetkou a smedem. Děkujiii 🙂
Také mne ta chuť překvapila. A navíc je zajímavá ta úprava.