Kváskový chléb

Kategorie: bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, sacharidy nad 15g, staré, vegan

Prosím čekejte...
Čas přípravy
30 minut
Délka vaření
1 hod 0 minut
Obtížnost
střední
Podávání
12 porcí
Jídlo

mimo LCHF

Přidal
Přidáno
žitný kvásek
1000 g
žitná mouka celozrnná
500 g
pšeničná mouka celozrnná
voda
2 ČL
sůl
kmín
Kváskový chléb

Na našem prvním společném „hubnoucím“ víkendu jsme ochutnali ke snídani pravý celozrnný kváskový chléb. Přivezla ho moje spolužačka a kamarádka Daniela Lamberská, která provozuje ve Vysokém Mýtě zdravou jídelnu Zelená rosničkaMá tedy s pečením velké zkušenosti. Chléb byl vynikající, a tak jsem ji poprosila o recept, za který moc děkuji.

 

Tip: Chléb uchovávejte pouze v bavlněné utěrce, chlebníku nebo papírovém sáčku, nikdy ho nedávejte do různých igelitových či mikrotenových pytlíků. Vydrží vám třeba i více než týden (spíše ne, protože ho sníte), bude pouze tužší, ale neplesniví a nekysne jako běžný chléb z kvasnic a bílé mouky.

Jeho chuť je nezaměnitelná, jeho vliv na naše trávení nedocenitelný. Vyplatí se jednou týdně investovat čas  do našeho zdraví a připravovat si vlastní chléb se skvělými výživovými vlastnostmi.

Žitný kvásek koupíte většinou ve zdravé výživě nebo si ho můžete čerstvý vyzvednout od lidí, kteří jsou zapojeni do tzv. kváskové mapy. Podívejte se ZDE. Odkaz dodala Olga, ani jsem nevěděla, že něco takového existuje.

Dobrou chuť a napište, jak se povedl!

Hanka

  1. V předvečer dne, kdy chceme péci chléb, vezmeme žitný kvásek a nalijeme ho do zadělávací mísy. Přidáme k němu 1 polévkovou misku celozrnné žitné mouky a 1 polévkovou misku vlažné vody. Vytvoříme hladké těsto s konzistencí našlehané šlehačky (za vařečkou nám zůstává našlehaná rýha). Tím vytvoříme kvasné těsto. Ráno odebereme z tohoto těsta zpět do skleničky cca 3 PL kvasného těsta, přikrmíme ho 1PL žitné mouky a trochou vlažné vody a po cca ½ hodině uložíme uzavřenou sklenici zpět do lednice pro další použití.
  2. Do zadělávací mísy s kvasným těstem přisypeme ¾ kg celozrnné žitné mouky (odzkoušenou mám od Probio - celozrnnou žitnou) a ½ kg pšeničné celozrnné mouky, kmín dle chuti a 2 ČL mořské soli. (Poměr 80% žitné mouky včetně kvasového těsta a 20% celornné pšeničné mouky používám nejčastěji, ale můžete upéci i chléb celožitný, či naopak více pšeničný). Přilijeme cca ½ – 1 litr vlažné vody a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být rozhodně řidší, než znáte klasické kynuté těsto. V žádném případě nedrží tvar, ale také úplně neteče.
  3. 2 hranaté formy (chlebíčková forma) vyložíme pečíčím papírem a těsto rozdělíme do forem. Těsto by mělo vyplnit formu asi z poloviny, max.lehce nad polovinu. Chleba dáme kynout na teplé místo a necháme ho kynout 1,5 – 5 hod. Chléb nikdy nenechávejte kynout déle než 6 hodin, jinak bude příliš kyselý. Pokaždé může chleba kynout jinak dlouhou dobu, obecně platí, že by měl být nakynutý těsně pod okraj pečící formy.
  4. Předehřejeme troubu na 210°C a dáme do ní péci chléb na 10 minut, potom teplotu stáhneme na 190°C a chleba ještě dále pečeme 50 minut. Každému trouba peče jinak, tak si to musíte vyzkoušet.
  5. Poté chléb vytáhneme z trouby a vyklopíme ho na mřížku. Ihned z něj stáhneme pečící papír a opět ho obrátíme. Necháme ho na mřížce minimálně 1 hodinu i déle vychladnout, potom teprve krájíme.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

10 komentářů

  1. LibaDohnalova@seznam.cz řečeno Březen 9, 2016 Odpovědět

    Dobrý den.Vůbec se mi nepovedl 🙁 Nakynu dobře, ale před dokončení pečení spadl a uvnitř byl naprosto syrový. Ach jo nevím co dělám špatně. Liba

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 10, 2016 Odpovědět

      Dobrý den, to mě mrzí. Neumím Vám poradit, sama ho nedělám, recept mám od kamarádky. Ale vím, že lidem se peční daří.

      Prosím čekejte...
  2. Tereza And řečeno Listopad 11, 2015 Odpovědět

    Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet tento kváskový chléb, ale ještě jsem se nesetkala s žitným kváskem, můžete mi prozradit kde ho seženu, nebo jak ho udělat? Předem moc děkuji za odpověď. Tereza.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Listopad 14, 2015 Odpovědět

      Dobrý den, na žitný kvásek se zeptejte ve vaší zdravé výživě. Jistě Vám pomohou a dají tip na někoho, kdo Vám ho dá. Já ho získala od kamarádky.

      Prosím čekejte...
  3. TerezaAnd řečeno Červen 17, 2015 Odpovědět

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné chleba dát i zamrazit, protože ho budu jíst sama a tak dlouho by nevydržel. Děkuji za odpověď a za tyhle stránky, moc se mi líbí.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červen 17, 2015 Odpovědět

      Myslím, že by zamražení nemělo ničemu vadit. Doporučuji si zamrazit už jednotlivé porce, pak ho lehce ráno ihned rozmrazíte.

      Prosím čekejte...
  4. rarity řečeno Květen 26, 2015 Odpovědět

    Paní Hanko, moc moc děkuji za Vaše stránky plné inspirujících receptů i rad. Vyzkoušela jsem už několik verzí kváskového chleba, ale tato Vaše, je co se postupu týče, nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně výsledek je famózní. Zcela jsem z receptu vypustila celozrnnou pšeničnou mouku a nahradila ji směsí špaldové a pohankové mouky a sklidil u všech degustujících opravdu velký úspěch.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Květen 26, 2015 Odpovědět

      Moc děkuji za milá slova, A jsem ráda, že chlebík chutná.

      Prosím čekejte...
  5. Ginger řečeno Srpen 6, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, jsem úplný začátečník a chleba jsem ještě nikdy nepekla, ale ráda bych začala. Možná se zeptám hloupě, za což se předem omlouvám, ale kolik kvásku se do chleba přidává. Děkuji předem za odpověď. Šárka

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Srpen 11, 2014 Odpovědět

      Dobrý den, sama jsem chléb ještě nezkoušela, tak jsem poprosila povolanější o radu. – vezme se 3-4 polévkové lžíce kvásku a rozmnoží se to přes noc na přibližně polévkovou mísu 1.těsta a to stačí na ty 2 chleby

      Prosím čekejte...

Napsat komentář: TerezaAnd Zrušit odpověď na komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*