Klíčíme – mungo fazolky

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, raw strava, sacharidy 10 - 15g, staré, strava s nižším GI, vegan, whole30

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Obtížnost
snadné
Jídlo

přílohy

snack

saláty

ostatní

Přidal
Přidáno
1 hrst
sušené fazolky mungo
Klíčíme – mungo fazolky

Klíčím, klíčíš, klíčíme? Jedná se o levné a přitom jedno z nejzdravějších jídel. Přidávejte je do všeho, do hotové polévky, do salátů, dětem je nabízejte místo sladkostí a bramburek. Klíčit můžete skoro všechny obiloviny a i luštěniny.  Nejoblíbenější mám mungo fazolky. Vynikající svačinka plná enzymů nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu či do salátů. Klíčky mungo jsem objevila před několika lety a od té doby je naprosto pravidelně zařazuji do jídelníčku. Jsou přírodním zdrojem vitamínu A, B, C, E. Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Naklíčené luštěniny obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík a kyselinu listovou.

klicici_miskaDříve jsem fazolky klíčila v plastové lahvi s propíchaným dnem. Pak jsme si pořídila mističky na klíčení, stály asi 300 Kč, mají tři patra. Je to s nimi mnohem jednodušší a nikdy se mi klíčky nezkazily.

 

Suroviny:

hrst sušených fazolek mungo – osobně používám raději BIO kvalitu

nádobu na klíčení nebo větší  plastovou láhev, do které uděláte do dna dírky

 

 

 

  1. Večer fazolky propláchnu a namočím do rána do studené vody. Ráno je propláchnuté přesypu do klíčící nádoby a následně každý večer a ráno, je propláchnu čistou vodou a vodu nechám odkapat. Musí zůstat pouze ve vlhku.  Během dvou až třech dnů jsou krásně naklíčené, křupavé.
  2. Při použití plastové lahve doporučuji propláchnout i třeba v poledne.  Klíčí se skvěle o víkendu, kdy se o ně můžete starat a proplachovat je i právě v poledne

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

9 komentářů

  1. Vendula řečeno Prosinec 14, 2018 Odpovědět

    Osobně mám vynikající zkušenost i s klíčením cizrny (římský hrách)

    Prosím čekejte...
  2. christana řečeno Duben 12, 2016 Odpovědět

    Do víčka zavařovací sklenice jsem si hřebíkem a kladívkem natloukla několik dírek, je to ten úplně nejjednodušší způsob jak si rychle udělat sklenici na klíčení bez potřeby něco kupovat, je to i skladné. Proplachování je pak už snadné, jen pozor, víčko je třeba dobře našroubovat, než začneme se sklenicí kvrdlat a převracet ji při proplachování. Taky nedávejte fazolek příliš velké množství, fazolky do výšky jednoho cm na dně litrové zavařovačky ji dokážou za tři dny téměř celou zaplnit jak vyklíčí a nabudou na objemu.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 14, 2016 Odpovědět

      Super levný nápad. Děkuji 🙂

      Prosím čekejte...
  3. harlekynka řečeno Říjen 12, 2014 Odpovědět

    Klíčíme čočku nasypanou na obyčejném plastovém cedníku, může být i trochu na sobě, nemusí být striktně rozložená jedna vedle druhé, cedník je postavený na hrnci/misce, v tom je trochu vody, tak, aby čočka neležela ve vodě. Ráno a večer stačí propláchnout studenou vodou a proházet. Také chutná jako čerstvý hrášek. Když nestačíme jíst a 3.den je dost naklíčená, dáváme to celé takto do chladničky a proplachujeme. Tam se to klíčení trochu zarazí, ať pak nejíme stromky :-D. Dá se klíčit i cibule „nazeleno“.Musí se posadit na sklenici, tak aby do sklenice nešel vzduch. Do ní se dá trochu vody, aby se nedotýkala cibule. Pak bude z cibule růst zelené….

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Říjen 14, 2014 Odpovědět

      Děkuji, bezva nápad. Nechtěla by jste mi poslat nějaké fotky? Uveřejnila bych postup 🙂

      Prosím čekejte...
  4. TerezieZV řečeno Leden 31, 2014 Odpovědět

    tak o víkendu se pokusím experimentovat s klíčením. jak potom ty fazolky užívat?

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 2, 2014 Odpovědět

      Dávejte si je normálně k jídlu. Dá se s nimi posypat třeba chléb se žervé, nebo se dají dát do salátu či do rizota. A nebo jen na mističku na zobání k odpolední svačince. Je super, že chutnají i dětem, které třeba odmítají zeleninu 🙂

      Prosím čekejte...
  5. TerezieZV řečeno Leden 9, 2014 Odpovědět

    ta lahev má uříznutý vrch? nebyla by fotečka? co použít krabičku od mraženého dortu kde je i víčko? neodkapává to tím propíchaným dnem?jak dlouho to pak můžu skladovat? můžou být i jiné fazole nebo co vše a co s tím dál? mungo jsem u nás nesehnala 🙁

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Leden 10, 2014 Odpovědět

      Mungo je do začátku naprosto nejchutnější. Chutná totiž jako čerstvě utržený hrášek a i děti ho milují. Sežene se ve zdravé výživě a nebo v nějakém e-shopu na netu, kde je většina potravin i levnějších. Dá se klíčit naprosto všechno, zkoušejte, co Vám bude chutnat. Dobrá je i třeba čočka. Naklíčené mungo vydrží v lednici tak dva dny. U plastové lahve jsem vždycky uřízla tu vrchní část. A ve dnu udelala dírky pro odtok vody. Jestli myslíte krabičku od mražené zmrzliny, tak ta by asi také šla použít. Možná i lépe, než ta plastové lahev, protože se tam semínka lépe rozloží. Vyzkoušejte, případně vyfoťte a podělte se o výsledek 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*