- Čas přípravy
- 10 minut
- Obtížnost
- snadné
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 23.4.2014
Bezkonkurenční pomazánka nabušená mnoha vitamíny, minerály a enzymy. Navíc vám zabere jen málo času na přípravu a její chuť ocení i vyznavači nezdravé stravy. Právě kyselá okurka ji dodavá zajímavou chuť.
Obyčejná dýňová semínka by měla být důležitou součástí běžného zdravého jídelníčku. Patří mezi nutričně výživné potraviny. V našich podmínkách je to jediný zdroj většího množství přírodního zinku, který je potřeba pro dobré fungování těla. Je v nich ještě hojně zastoupen fosfor, vápník, vitamíny E, B, A, D a nenasycené mastné kyseliny.
Dýňová semínka jsou důležitá při detoxikaci, protože potlačují parazity v našem těle. Dále významně pomáhají při léčbě ekzémů a kožních problémů. Pomáhají uklidňovat problémy močového měchýře a prostaty. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké. Díky kvalitním nenasyceným mastným kyselinám snižují viscerální břišní tuk, cholesterol a riziko infarktu či mrtvice.
- Dýňová semena namočíme na 12 hodin do vody, aby hezky změkla. Poté vodu slijeme, ale uchováme.
- Do mixéru dáme kyselou okurku. Já často používám místo okurky kvašenou zeleninu pickles, protože tak obohatím pomazánku ještě o další vitamíny. Pomazánka se tak stáva zcela tzv. raw.
- Ochutíme pepřem, misem, případně troškou sójové omáčky Tamari.
- Důkladně mixujeme s postupným přidáváním vody slité ze semínek do požadované konzistence. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte přidat i jiné suroviny.
Dobrý den , to se prosím rozmixuje jen ta okurka s tou vodou se semínek ? semínka ne? Díky moc NIkol
Mixuje se vše. I semena dýně 🙂
Dobrý den, paní Hanko. Moc se mi Vaše stránky líbí a recepty také. Myslím, že jich hodně vyzkouším. Chci se zeptat, jaký máte názor na olej z dýňových semen. Jednu dobu jsem ho dost používala a protože je pro mě chuťově úžasný (do studené kuchyně nebo pár kapek ke krémovým polévkám), ráda bych se k němu vrátila. Zajímá mě Váš názor na něj… Děkuji, Kamila
Veškeré kvalitní oleje lisované za studena jsou pro tělo přínosem. Proto se ho vůbec nebojte používat. Jsem ráda, že se stránky líbí 🙂
Milá Hanko, včera jsem ji dělala pro návštěvu a všem moc chutnala. Dávala jsem tu kyselou okurku a má opravdu díky ní moc zajímavou chuť. Děkuji ta tip.
Super, děkuji za komentář 🙂