Dýňová pomazánka plná zinku

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, lowcarb strava, sacharidy 6 - 10g, strava s nižším GI, vegan

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Obtížnost
snadné
Jídlo

snack

omáčky, pomazánky, dipy

Přidal
Přidáno
dýňová semínka
nakládané okurky
pickles - kvašená zelenina
pepř
Miso - pasta ze sóji
sójová omáčka Tamari
Dýňová pomazánka plná zinku

Bezkonkurenční pomazánka nabušená mnoha vitamíny, minerály a enzymy. Navíc vám zabere jen málo času na přípravu a její chuť ocení i vyznavači nezdravé stravy. Právě kyselá okurka ji dodavá zajímavou chuť.

Obyčejná dýňová semínka by měla být důležitou součástí běžného zdravého jídelníčku. Patří mezi nutričně výživné potraviny.  V našich podmínkách je to jediný zdroj většího množství přírodního zinku, který je potřeba pro dobré fungování těla. Je v nich ještě hojně zastoupen fosfor, vápník, vitamíny E, B, A, D a nenasycené mastné kyseliny. 

Dýňová semínka jsou důležitá při detoxikaci, protože potlačují parazity v našem těle. Dále významně pomáhají při léčbě ekzémů a kožních problémů. Pomáhají uklidňovat problémy močového měchýře a prostaty. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké. Díky kvalitním nenasyceným mastným kyselinám snižují viscerální břišní tuk, cholesterol a riziko infarktu či mrtvice.

 

  1. Dýňová semena namočíme na 12 hodin do vody, aby hezky změkla. Poté vodu slijeme, ale uchováme.
  2. Do mixéru dáme kyselou okurku. Já často používám místo okurky kvašenou zeleninu pickles, protože tak obohatím pomazánku ještě o další vitamíny. Pomazánka se tak stáva zcela tzv. raw.
  3. Ochutíme pepřem, misem, případně troškou sójové omáčky Tamari.
  4. Důkladně mixujeme s postupným přidáváním vody slité ze semínek do požadované konzistence. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte přidat i jiné suroviny.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

6 komentářů

  1. Nikol řečeno Červen 10, 2015 Odpovědět

    Dobrý den , to se prosím rozmixuje jen ta okurka s tou vodou se semínek ? semínka ne? Díky moc NIkol

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červen 11, 2015 Odpovědět

      Mixuje se vše. I semena dýně 🙂

      Prosím čekejte...
  2. kabrka řečeno Květen 14, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, paní Hanko. Moc se mi Vaše stránky líbí a recepty také. Myslím, že jich hodně vyzkouším. Chci se zeptat, jaký máte názor na olej z dýňových semen. Jednu dobu jsem ho dost používala a protože je pro mě chuťově úžasný (do studené kuchyně nebo pár kapek ke krémovým polévkám), ráda bych se k němu vrátila. Zajímá mě Váš názor na něj… Děkuji, Kamila

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Květen 15, 2014 Odpovědět

      Veškeré kvalitní oleje lisované za studena jsou pro tělo přínosem. Proto se ho vůbec nebojte používat. Jsem ráda, že se stránky líbí 🙂

      Prosím čekejte...
  3. lucinkan řečeno Duben 26, 2014 Odpovědět

    Milá Hanko, včera jsem ji dělala pro návštěvu a všem moc chutnala. Dávala jsem tu kyselou okurku a má opravdu díky ní moc zajímavou chuť. Děkuji ta tip.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 28, 2014 Odpovědět

      Super, děkuji za komentář 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*