Domácí pickles – kvašená zelenina

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, ketogenní strava, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, raw strava, sacharidy 6 - 10g, strava s nižším GI, vegan, whole30

Prosím čekejte...
Čas přípravy
15 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
6 porcí
Jídlo
přílohy
Přidal
Přidáno
1 kg
čerstvé zelí, mrkev, cibule
20 g
sůl
dle chuti
kmín
Domácí pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici, je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Bývá velmi často součástí léčebné stravy, v běžném jídelníčku by měla být zařazena nejlépe každý den. Dodává do střev tolik potřebná probiotika, zvyšuje imunitu a pomáhá tak léčit většinu nemocí.  Bez zdravých střev nemůže být zdravé tělo. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.

Složení pickles může být různé, ale základem bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, ředkvičky, tuřín, ředkev.

Léčebné účinky a vlastnosti

– podporuje chutě na zdravé jídlo

– při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení

– vytváří zdravou střevní mikroflóru

– zdroj minerálů

– posiluje imunitu

 

  1. Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme kmín a sůl a důkladně rukama prohněteme a promačkáme. Je to důležité dělat to tak dlouho, až ucítíte mezi prsty, že zelenina pouští šťávu. Přibližně 5 minut.
  2. Poté zeleninu natlačíte přímo do kvašáčku, pokud jste jeho majiteli. Nebo do keramické či skleněné nádoby a něčím zatížíte. Zelenina musí být úplně zmáčknutá a voda, kterou bude pouštět, byla po celém povrchu. Tím začne kvasící proces.
  3. Umístíte na místo s běžnou pokojovou teplotou (ne k topeni ani na sluníčko) a necháte přibližně 4 dny kvasit. Výsledná zelenina musí jemně chroupat a mít lehce nakyslou chuť.

ZKUS TO S KETO – online kurz hubnutí s ketogenní stravou

Více info

7 komentářů

  1. Tereza řečeno Červen 25, 2016 Odpovědět

    Dobrý den jen se chci zeptat,jak dlouho se dá kvašená zelenina skladovat a kde.Děkuji

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červenec 12, 2016 Odpovědět

      Pickles skladuji v lednici. Délku Vám nepovím, my ji vždycky sníme rychle 🙂

      Prosím čekejte...
  2. TerezieZV řečeno Září 24, 2014 Odpovědět

    taky jsem si pickles oblíbila. zrovna teď mám čerstvě udělané, bohužel jsem zapoměla dát kmín a není to úplně ono. jen se ted koukám na stránky, které se zbývají zeleninovými šťávami. kde pod položkou kysané zelí se píše toto: Šťáva z kyselého zelí Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zel í, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvašení). Toto naložení a kvašení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi škodlivé a působí negativně i na kůži, která často zdrsní. Stimulující účinek šťávy z kyselého zelí na za žívací orgány je škodlivý, protože obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. tak jsem teď trochu na rozpacích…

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Září 30, 2014 Odpovědět

      Toto má myslím ve svých knihách psáno doktor Norman Walker. Ačkoliv z jeho knih ráda čerpu informace, v tomto se úplně neztotožňuji. S kvašenými výrobky mám výborné zkušenosti hlavně u ekzematiků, kde podpora střev vždy pomůže k redukci ekzému. Pokud si nejste jista, stačí se chvilku testovat. jak Vám je když kvašené potraviny jíte pravidelně. Jinak děkuji za zajímavý dotaz.

      Prosím čekejte...
      1. TerezieZV řečeno Září 30, 2014 Odpovědět

        no… když jsem tak nad tím uvažovala asi měl na mysli pití samotné šťávy z kysaného zelí a podobných výrobků nikoli pojídání samotného kysaného zelí. Samotná šťáva je přeci jen asi dost agresivní (známá s kysaným zelím čistí usazeniny na wc) a samotná by mohla být spíš kontraproduktivní.Protože ted jsem začla popíjet zeleninové a v menší míře (jen ráno) ovocné šťávy našla jsem tento citát v sekci šťávami se zabývajícími…

        Prosím čekejte...
  3. Jari řečeno Květen 21, 2014 Odpovědět

    Takto připravená zelenina je výborná. Dělala jsem už dvakrát, poprvé se mi zdála slanější, příště jsem tedy soli trošku ubrala. Dětem domácí pickles moc nejede, ale zkusila jsem to zamaskovat do zeleninového salátu a zbaštily ho dobře. Maskovací metoda se osvědčila i u jiných jídel, jenom je problém něco maskovat, když při vaření pomáhají :-).

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Květen 22, 2014 Odpovědět

      Pickles je opravdu vynikající jak chuťově, tak výživově. Je dobře, že na něj budete děti postupně zvykat. 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*