Domácí dýňové gomasio

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, ketogenní strava, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy do 6g, strava s nižším GI, vegan, whole30

Prosím čekejte...
Čas přípravy
30 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
4 porce
Jídlo

snack

ostatní

Přidal
Přidáno
100 g
dýňová semínka
7 g
sůl
Domácí dýňové gomasio

Gomasio z dýňových semínek jsem si oblíbila jako ochucovadlo použitelné skoro do všech pokrmů. Kupovala jsem ho již hotové ve zdravé výživě. Postupně zachutnalo celé rodině a stalo se součástí našeho jídelního stolu. Tak jsem zapátrala a začala ho připravovat doma. Nejen že se tím zásadně ušetří, ale hlavně gomasio dělám velice často a máme ho tedy k dispozici stále čerstvé. Vím, jaká použiji semínka, jakou sůl.  Příprava je jednoduchá a rychlá.

Pravé gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových semínek a mořské soli. To určitě vyzkouším příště. Používají se ale i jiná semínka, jako třeba dýně nebo len. Přidává se do polévek, do salátů, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek, převážně železa, vápníku a hořčíku. A také zdrojem zdravých omega-3 mastných kyselin.

dynove_gomasio_dozaJe to opravdu lahůdka a chutná i mužům. Uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici týden až 14 dní. Pak by se už olej mohl začít kazit. Déle nám stejně nikdy nevydrží. Nejopatrnější bych byla při použití lněných a makových semínek, které žluknou nejrychleji.
Dobrou chuť!
Hanka
Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.
  1. Pravé gomasio se připravuje v hmoždíři suribachi. No, myslím, že není moc rodin, které ho mají doma. Tak jsem si musela trošku poradit bez něj. Dýňová semínka proberte, aby v nich nebyly nějaké nečistoty. Celá semínka nasypte na pánev a na sucho lehce zahřívejte. Je potřeba semínky míchat dřevěnou vařečkou. Míchejte pomalu a tak dlouho, až prasknou první semínka a začnou vonět. Uslyšíte lupnutí.
  2. Pak přisypte pravou mořskou sůl a ještě chvíli hřejte. Sůl se musí dostatečně nahřát, ale semínka se nesmí připálit. Můžete také semínka opražit déle, pak je odsypat a dohřát následně už jen samotnou sůl.
  3. Když je hotovo, nasypu semínka i sůl do mixéru a jen párkrát promixuji, spíše je jen rozsekám. Takové to jen bzuk, bzuk, bzuk. Mám ráda, když jsou tam křupavé kousky a není to je prach. Horká sůl (proto se musí prohřát) se nalepí na uvolněný olej a kousky semínek obalí.
  4. Pak ještě doporučuji nasypat vše do hmoždíře a „vetřít“ sůl do semínek důkladně. Není to ale nutné. Jen pak mám pocit, že sůl mnohem více drží na semínkách.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

2 komentářů

  1. majkas řečeno Říjen 20, 2013 Odpovědět

    Vcera jsem tato seminka zkousela a jsou vynikajici. I chlap a deti si je nasypali do polivky. A ja vecer do salatu. Vubec jsem to neznala. Bezvadny napad. Dekuji

    Prosím čekejte...
  2. lenicka řečeno Říjen 18, 2013 Odpovědět

    čoveče to jsou názvy..jak z lexikonu kouzel 🙂

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*