Domácí cizrnové tofu

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI, vegan

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Délka vaření
30 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
5 porcí
Jídlo

hlavní jídla

Přidal
Přidáno
200 g
cizrnová mouka
2 l
voda
10 PL
kokosový olej
1 1/2 ČL
sůl
1 ČL
kurkuma
Domácí cizrnové tofu

Výborný nápad na vyzkoušení domácí výroby cizrnového tofu přinesla kolegyně Monika a protože nás moc lákalo tofu ochutnat, tak se do něj doma pustila. Chutnalo výborně a jistě je to dobrý nápad na zpestření bezmasého jídelníčku.

  1. V první fázi smícháme mouku s vodou ve větším hrnci a necháme někde v klidu odpočívat, nejlépe přes noc, chce to tak 12 hodin a hrnec nepřemísťovat, aby se nám hladina nevířila.
  2. Druhý den ráno si z tohoto hrnce naběračkou opatrně odebereme tak 900 ml vody a tuto vodu vylijeme. Pořád nám v hrnci nějaká voda musí zůstat.
  3. Přichází druhá fáze. V jiném hrnci si na mírném plameni rozehřejeme kokosový olej, do kterého přilijeme zbytek vody, takže nám v prvním hrnci zbude takové cizrnové bahýnko.
  4. K vodě s kokosovým olejem přidáme sůl, kurkumu a vaříme zhruba dvacet minut, občas promícháme. V poslední fázi do této směsi přidáme bahýnko. Směs podstatně zhoustne, takže nyní již mícháme častěji, aby se nám nepřipálila, asi 10 minut.
  5. Nyní směs na tofu můžeme nalít do připravené formy, kterou jsme si předtím vystlali plátýnkem. Do něj se natáhne přebytečná voda z tofu.
  6. Po nalití do formy směs uhladíme a po vytvoření škraloupu zabalíme do plátýnka. Necháme osm hodin odpočívat a pak vyklopíme.
  7. Tofu je díky kurkumě krásně barevné a výtečně chutná. Pokud víme, že ho budeme používat výhradně do slaných receptů, můžeme ve fázi vaření přidat i nějaké koření a drcený česnek. Nemusíme pak tofu marinovat, bude již ochucené. V lednici vydrží 5 dní. Z 200 gramů mouky tak vytvoříte 800 gramů tofu. A z tohoto tofu se dají dělat další dobroty, které už pro vás chystáme. Například pečené tofu tyčinky nebo brokolicová pomazánka.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

5 komentářů

  1. anthea řečeno Prosinec 7, 2016 Odpovědět

    Milá Hanko, nedokážu si z těch receptů udělat jídelníček. Nejsem ve vaření moc zběhlá, domnívala jsem se, že z Vašich receptů uděláte vzorový jídelníček na týden, aby se zájemkyně mohly alespoň zorientovat a dále již pokračovat bez nápovědy jídelníčku.Zatím v tom mám pořádný zmatek. Pomůžete prosím. Děkuji

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Prosinec 7, 2016 Odpovědět

      Dobrý den, trošku nerozumím Vašemu dotazu. Pokud jste zařazena do nějakého z mých programů, napište prosím dotaz přímo tam. Lépe si Vás zařadím. 🙂

      Prosím čekejte...
  2. Hannka řečeno Březen 8, 2016 Odpovědět

    Super recept. Dvě mouchy jednou ranou – tofu bez soji, pro ty, kdo ji „nemusí“ – plus použitím mouky máme cizrnový pokrm, který není třeba vařit dva hodiny 🙂 Akorát mne napadlo ohledně názvu – že by se to stejně tak mohlo jmenovat cizrnová polenta .. A nebo polentě by se dalo říkat kukuřičné tofu 😉 Ale to je jedno, na názvu nakonec nezáleží – když je jídlo dobré. Určitě zkusím ..

    Prosím čekejte...
    1. Hannka řečeno Březen 8, 2016 Odpovědět

      WordPress mi nějak rozházel ty smajlíky. Umístil je jinam – na začátek dotyčné věty, místo na konec, kde původně byly. Teď jsou z ich odrážky 🙂

      Prosím čekejte...
    2. Hana Brychová řečeno Březen 10, 2016 Odpovědět

      Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedlo.

      Prosím čekejte...

Napsat komentář: Hana Brychová Zrušit odpověď na komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*