Cuketová polévka s houbami (low carb, keto)

Kategorie: bez lepku, bez vajec, lowcarb strava, paleo primal, sacharidy 6 - 10g

Prosím čekejte...
Čas přípravy
5 minut
Délka vaření
15 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
6 porcí
Jídlo

polévky

Přidal
Přidáno
1000 g
cuketa
20 g
houby sušené
180 g
zakysaná smetana 30%
2 PL
ghí
dle chuti
sůl
dle chuti
pepř
200 ml
voda
dle chuti
zelené natě
Cuketová polévka s houbami (low carb, keto)

Jelikož jsem si poprvé na zahradu vysadila cuketu, i mě letos postihla cuketová nadílka. Zkušení pěstilé to jistě znají, roste, roste a roste. Problém je ale v tom, že ji u nás doma jím převážně sama, tak cuketky rozdávám všude kolem. Zkusila jsem sice pár receptů, ale stejně jsem doma neuspěla. Teplou okurku prostě jíst nebudou.

Musela jsem tedy začít experimentovat a zpracovat ji tak, aby zachutnala. A víte jak to je, když něco rozmixujete, už není poznat, co to bylo. Proto vznikla toto úžasná krémová polévka. Sice první lžíce byla ochutnána s nedůvěrou, ale nakonec si všichni pochutnali. Smetana polévku krásně zjemnila a houby dodaly úplně jinou chuť. Tak jsem zvědavá, zda také doma pochodíte, pokud máte v rodině někoho, kdo cukety nejí.

Polévka musí mít krémovou konzistenci, proto buďte optrní s přidáváním vody. Jinak byste museli zahušťovat, a to při low carb stravě není žádoucí. Na druhou stranu ale není potřeba, aby byla hustá jako pyré. Je ale vždy lepší udělat ji hustší a následně ji pak vodou doředit.

Do této cuketové polévky jsem rozmixovala také veškeré zelené natě, které jsem na zahrádce našla. Tedy kus natě od celeru, pažitku, petržel a bazalku. Proto se polévka zabarvila do zelena.

Zakysanou smetanu volím z důvodu ketogenní stravy tu velmi tučnou 30%.

Nejdříve jsem ji mixovala tyčovým mixérem, ale i tak tam byly kousičky. Dala jsem ji proto do klasického mixéru,aby se stala skvěle krémovou.

Pokud chcete mít polévku při hubnutí jako hlavní low carb nebo keto jídlo, můžete do ni přidat třeba strouhaný tučný sýr. Tím si zvýšíte množství přijatých bílkovin a tuků. Další nápady na polévky najdete v kategorii POLÉVKY.

Dejte mi vědět, zda cuketová polévka chutnala, a nebo jestli máte nějaký svůj osvědčený cuketový recept.

 

  1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Krájím ji i se slupkou a se semínky, ale nesmí mít už slupku tvrdou.
  2. V hrnci rozpustíme ghí a restujeme cuketu až do mírného zhnědnutí.
  3. Přidáme nasekané zelené natě a také je chvilku restujeme.
  4. Přidáme asi 2 dcl vody a rozmixujeme do hladka. Polévka by měla mít krémovou konzistenci. Tedy, pokud je moc hustá (spíše jako pyré), přidáme vody trochu více. Přilévejte ji ale opatrně, aby nebyla zase moc řídká.
  5. Znovu dáme polévku vařit, přidáme houby a povaříme do změknutí.
  6. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Ochutíme solí a pepřem.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*