Celerová polévka

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy 10 - 15g, strava s nižším GI, vegan, whole30

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Délka vaření
35 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
4 porce
Jídlo

polévky

Přidal
Přidáno
400 g
bulvový celer
300 g
mrkev
50 g
cibule
2 stroužky
česnek
4 kuličky
pepř
4 kuličky
nové koření
2 lístky
bobkový list
1 ČL
sůl
200 g
kokosové mléko
Celerová polévka

Jaké bylo milé překvapení, když jsem poprvé připravila rodině celerovou polévku, že první reakce byla “ To chutná jako svíčková“. Od té doby se tato výživná polévka stala pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Celer je vynikající a né až tak často používaná surovina. Obsahuje velké množství éterických olejů, které působí na sliznici a trávící soustavu, kterou dezinfikují. Má antibakteriální účinky, velké množství minerálů a vitamínů. Má močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře. Celer působí jak přírodní diuretikum, velmi se osvědčuje při otocích a zadržování vody v těle.

Celer rozšiřuje cévy, působí příznivě na hospodaření těla s cholesterolem, zároveň i krev pročišťuje, společně s červenou řepou je hlavní složkou léčebných kůr proti rakovině. Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer nervy a mozek, pomáhá k udržení dobré psychické kondice, bojuje proti stresu a depresi.Celer můžete přidávat do polévky, dají se z něho vytvořit chutné saláty nebo ho můžete zapékat, či používat jako přílohu. Nezapomínejte také na celer řapíkatý.

 Ráda na dochucení používám sušené miso. Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a rýže hořkoslané chuti. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně. Slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách.

  1. Celerovou bulvu a mrkev očistíme , nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Přidáme omytou celerovou nať (dle chuti asi 4 stonky), cibuli, česnek a koření. Zalejeme přibližně 2 litry vody a vaříme asi 30 minut, dokud nejsou suroviny měkké.
  2. Vyjmeme polévkové koření (kuličky vařím v sítku na čaj, abych je nemusela lovit). Přibližně dvě třetiny polévky přelejeme do mixéru a rozmixujeme úplně na kaši. Tím se nám polévka přirozeně zahustí. Zbylou třetinu rozmixujeme již méně, aby zůstaly malinké kousky. Vše smícháme, přidáme kokosovou smetanou a ještě chvilku provaříme. Dochutíme solí nebo bylinkami.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*