- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 30 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 1 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 27.12.2013

Bramborovo – cuketový nákyp je vynikajícím lehkým jídlem. Pro doplnění bílkovin jsem tam přidala tempeh a vajíčko. O porci zeleniny se postarala cuketa a cibulka.
- Brambory a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme na kousíčky nakrájený tempeh, nejlépe uzený. Dodá vynikající chuť. Přimícháme koření dle vlastní chuti, nakrájenou jarní cibulku a vajíčko.
- Vše nasypeme do zapékací nádoby. Můžete ji vymazat máslem. Já jsem se naučila používat pečící papír, ušetří to pak práci s umýváním připečeného nádobí.
- Pečeme asi při 180 stupních do zlatova. Cca 30min.
Tohle jídlo moc chutnalo i dětem co jindy nad „zdravím“ ohrnují nosy:).. Tempeh je prostě dobrota, jen by mě zajímalo, zda ty prospěšné látky přežijí i tepelnou úpravu a zda se dá zamrazit, případně zda by šel vyrobit doma..?? Děkuji:)
My máme tempeh také velice rádi. Dá se říct, že nejvíc ze všech náhrad masa. Řekla bych, že většina prospěšných minerálů a látek přežije i vosokou teplotu. Se zamražením zkušenost nemám, vyzkoušejte to. Myslím, že by to mohlo jít. S domácí výrobou neumím poradit. S tím zkušenosti také nemám. Jedná se o fermentované sójové boby, tak asi by to šlo. Pokusím se to vyzjistit. 🙂
Objevila jsem recept na výrobu domácího tempehu, tak Vám sem vkládám odkaz. Sama se do toho asi prozatím pouštět nebudu 🙂 http://www.merc.cz/tempeh/
tempeth je něco jiného než tofu?nebo můžu použít tofu?
ano, tempeh je naprosto něco jiného. Jsou to spojené fermentované sójové boby do tvaru jakoby sýru. Pro tělo je tempeh mnohem zdravější než tofu, protože právě sója prošla fermentací a obsahuje mnoho prospěšných vitamínů, minerálů a bakterií. Navíc je lépe stravitelný než tofu. V uzené podobě je hlavně vynikající i chuťově. Jen nevím, jak ho z důvodu kvašení budeš snážet z pohledu histaminu.