- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 25 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 2 porce
- 130 g
- quinoa
- 1 PL
- olivový olej
- 1 ks
- vejce
- 1/2 ČL
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- sůl
- rajčatový protlak
- 1 PL
- olivový olej
- 150 g
- žampiony
- 140 g
- tvrdý sýr
- 1 hrst
- rukola
Omezování pšenice patří k velice módním trendům hlavně v Americe, ale postupně se dostává i k nám. Mnohem více než to, že jde o módní trend, je podstatné to, že po vyřazení pšenice dochází k rychlejšímu hubnutí a k redukci většiny zdravotních problémů jako jsou kvasinky, záněty, zahlenění, kožní problémy. Proto i klienty ve své poradně směřuji k tomu, aby zařazovali jiné přílohy než jen těstoviny, kuskus, pečivo, knedlíky atd. Příroda totiž nabízí velice chutné alternativy.
Dlouho jsem přemýšlela, jak upéct dobrou pizzu a bez lepku. Protože máme moc rádi quinou, padla jasná volba na ni. Na jednom zahraničním blogu jsem objevila zajímavý recept a vyzkoušela. A výsledek byl fantastický. Nejen že quinoa má vysoké nutriční hodnoty, ale hlavně báječně chutná.
Tip: Pizzu doporučuji podávat raději k obědu a se zeleninovým salátem.
Přeji pohodové hubnutí!
Hanka
Mohlo by vás zajímat
- Quinou důkladně propláchneme a necháme namočenou ve vodě minimálně 8 hodin. Následně slejeme vodu a ještě propláchneme.
- Nasypeme do mixéru, přidáme lžíci olivového oleje, vejce, sůl a prášek do pečiva. Rozmixujeme, případně po trošičkách přidáváme vodu, aby zůstala konzistence těsta spíše hutnější.
- Nevlastním formu na pizzu, proto jsem použila dortovou formu, do které jsem dala pečící papír vystřižený do kolečka. Těsto nalijeme do formy a rozetřeme do krajů.
- Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 4 minutky, aby se těsto zatáhlo a mohlo se pomazat omáčkou.
- Omáčku jsem dělala z rajčatového protlaku v tubě od Alnatury. Stačí přidat lžíci olivového oleje a bazalku. Omáčkou potřete těsto a přidáte oblohu. U nás to byly žampióny, rukola a sýr. Vhodnější z pohledu chuti je tučnější, lépe se rozteče a více zasytí. Ale nechám to na Vašem uvážení.
- Pizzu pečeme dalších 20 minut do zlatova.
Dobrý večer , chtěla jsem se zeptat , co je „šťastné vejce“ ?
Myslíte tím domácí vajíčko ? : )
Ano, domácí vajíčko 🙂
Bezva tip na bezlepkovou a zdravější alternativu! Chuťově výborné, jen mám asi nevýkonný mixér, kuličky quinoy zůstaly stále celé a viditelné, konzistence těsta v nedohlednu i bez vody 🙂 … a nakonec se mi tak připeklo na pečící papír, že nešlo téměř seškrabat (připálené rozhodně nebylo) :-D.. vychládlé už trochu lepší. Nevzdávám se, zkusím někdy znovu…. 🙂
Děkuji za komentář. Kolegyni to také nešlo z papíru dolů. Já s tím problém neměla, ale neumím poradit, čím to může být. Budu ráda za radu.