Domácí mandlové mléko

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez vajec, ketogenní strava, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, raw strava, sacharidy do 6g, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
10 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
5 porcí
Jídlo
všechny recepty
Přidal
Přidáno
100 g
mandle
1 l
voda
Domácí mandlové mléko

Mandlové mléko si můžete koupit v obchodě, ale mnohem jednodušší je, připravit si ho doma. Bude čerstvé, bez konzervantů a máte plnou kontrolu nad tím, jak vypadají mandle, ze kterých se mléko dělá. Navíc domácí mandlové mléko pomáhá při odkyselení těla, je plné minerálů a vitamínů. Převážně vápníku, hořčíku, draslíku a zdravých tuků. Je vynikající náhradou za kravské mléko.

Některé recepty na mandlové mléko se dělají ze spařených mandlí. Já bych se klaněla raději k postupu, který zde popisuji. Mandle totiž tak zůstanou plné enzymů.

Mléko z mandlí je vhodné podávat i dětem. Pokud je ditě malé, vždy počkejte na reakci dítěte, než podáte další porci. Toto rostlinné mléko je vhodné pro všechny alergiky na kravské mléko, či pro lidi s ekzémy, akné a jinými kožními neduhy.

Uvedený recept je na litr mléka. Výhodou je, že si můžete připravit třeba jen 200 ml a mít třeba čerstvé mléko do kávy. V lednici Vám vydrží až 3 dny, tuto dobu můžete prodloužit použitím vakuovacích špuntů, které jsou k dostání ve vinotékách nebo supermarketech.

 

  1. Mandle si večer namočíte do nejlépe filtrované vody. Necháte na vzduchu ( ne v lednici) nabobtnat.
  2. Ráno můžete oloupat slupky ( já je nechávám). Nasypete do mixéru a přidáte vodu, ve které byly celou noc. Důkladně rozmixujete.  Aby bylo mléko naprosto jemné, můžete ho přecedit. Zbylou hmotu můžete pak využít třeba do pomazánek nebo při zdravém pečení.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

11 komentářů

  1. JA NA řečeno Únor 12, 2015 Odpovědět

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli ty mandličky dokáže rozmixovat i klasický stolní mixér, nebo jestli máte nějaký speciální, děkuji 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Petunie212 řečeno Únor 13, 2015 Odpovědět

      Dobrý den, když mě to lákalo vyzkoušet poprvé, tak jsem neměla žádný stolní mixér a prohnala to dokonce jen tyčovým – taky to šlo. Pak jsem si pořídila jen takového „mrzáčka“ smoothie makera a v pohodě. Jen jsem o něj měla občas strach, že se u toho rozpadne.:-) Nyní jsme koupili multifunkčního robota Bosch, takže to ani není vyloženě stolní mixér a velký rozdíl v kvalitě mléka nezaznamenávám. Mandle namáčím i se slupkou a poté je přecedím přes látkový kapesník (neposmrkaný) :-). Ze začátku jsem to byla líná cedit, ale přecezené mi to připadá mnohem lepší – tam vidím větší chuťový rozdíl jak rozdíl mezi mixéry.

      Prosím čekejte...
    2. Hana Brychová řečeno Únor 13, 2015 Odpovědět

      Dobrý den, Petunie212 Vám odpovídá z vlastní zkušenosti. Já osobně mám vysoce kvalitní mixér Vitamix, který rozmixuje naprosto všechno. Ale klientky mléko, stejně jak píše Petunie212, mixují v běžném mixéru.

      Prosím čekejte...
  2. maikeru řečeno Květen 19, 2014 Odpovědět

    Jde tímhle způsobem udělat i kokosové mléko?? 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Květen 19, 2014 Odpovědět

      Ano, jistě. Skoro mě zaráží, že tu nemám recept. Dělám ho často, je totiž nejrychlejší a velice chutné. 🙂

      Prosím čekejte...
  3. spackova1992 řečeno Březen 27, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, mohu se zeptat, kolik má být přibližně té vody? Děkuji Špačková

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 28, 2014 Odpovědět

      1 litr 🙂

      Prosím čekejte...
      1. spackova1992 řečeno Březen 28, 2014 Odpovědět

        Jéé, teď se dívám, že jste to sem psala k postupu.. Omlouvám se, přehlédla jsem to! 😀 🙂

        Prosím čekejte...
  4. Petra1 řečeno Leden 15, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi tím, když budu mandlové mléko pít a tím, když budu mandle pouze jíst. Děkuji

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Leden 16, 2014 Odpovědět

      Dobrý den, docela jste mne takovým dotazem mile překvapila :-). Osobně se domnívám, že v tom žádný rozdíl není. Jen mandlové mléko je výbornou náhradou za kravské mléko všude tam, kde je mléko potřeba jako tekutina. Třeba na zalití ranních cereálií, při pečení či vaření. K tomu vám čisté mandle nepomohou. Po stránce výživové mají mnohem více výživových hodnot veškeré mandle předem namočené.

      Prosím čekejte...
  5. TerezieZV řečeno Leden 9, 2014 Odpovědět

    dobrůtka

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*