- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 10 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 14.1.2017
- 100 g
- parmezán
- 1 špetka
- česnek (granulovaný)
Dlouho jsem přemýšlela, jaký dárek dát známému, který posiluje, stravuje se low carb a celkem dost si hlídá kvalitu stravy. Parmezánové chipsy mě napadly úplně náhodou. Volba to byla správná. Udělala jsem s nimi tolik radosti, až mě to samotnou překvapilo.
Jsem si moc dobře vědoma, že parmezán patří mezi dražší sýry. Ale pokud jste již někdy tyto chipsy ochutnali, tak víte, že jsou fantastické. Navíc parmezán obsahuje vysoké množství bíkovin ( na 100 g cca 38 g bílkovin), proto tyto chipsy poslouží i jako svačinka. A protože se nepoužívá nevhodné smažení, můžeme je opravdu řadit mezi zdravé chipsy s nízkým množstvím sacharidů.
Příprava je velice jednoduchá a rychlá. Některé chipsy jsem ochutila granulovaným česnekem. Můžete z nich vytvořit jakékoliv tvary. Já zkoušela srdíčka, která se šla celkem jednoduše.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Na jemném struhadle nastrouháme parmezán a smícháme se sušeným česnekem.
- Plech vyložíme pečícím papírem a sypeme na něj malé hromádky.
- Pokud chcete dělat srdíčka, vemte si vykrajovátko ve tvaru srdce, položte na papír na plechu a parmezán nasypte do něj. Pomalu oddělávejte srdíčko, aby se parmezán moc nerozsypal.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 – 10 min.
- Po vyndání opatrně odloupneme chipsy nebo srdíčka z papíru. Necháme je vychladnout, aby byly krásně křupavé.
Zkoušela jsem chipsy, ale vůbec se mi nepovedli. Drobili se a byli hořké. V čem jsem udělala chybu ? Na obrázku jsou moc lákavé, ale realita byla naprosto odlišná.
Tak to netuším. Hořkost by mohla být způsobena česnekem. Drobivé? Nevím přesně, co myslíte. Chipsy trošku drobívé jsou. Ale drží pohromadě a dají se krásně chroupat. 🙂