• uzený tempeh
  • 500g kysaného zelí
  • 200g brambor
  • 2 cibule
  • rostlinná smetana
  • zeleninová kostka bez glutamátu
  • 1,5 litru vody
  • kmín
  • bobkový list
  • olej olivový

Také milujete klasickou českou zelňačku? S kouskem uzeného masa, slaninou a zahuštěné smetanou. Je sice dobrá, ale pokud se snažíte omezovat maso a tíhnete více k vegetariánství, pak si nepochutnáte. Nabízím vám tedy tuto vyzkoušenou variantu. Nejen že je chuťově vynikající, ale navíc je dělaná z rostlinné  smetany a tím je vhodná i pro všechny, kteří šetří své zažívání od mléčných výrobků.

Kysané zelí je zdrojem mnoha vitamínů a hlavně zdravých probiotických kultur. Má také vysoké množství vlákniny a již v dávných dobách ho jedli naši předci v zimním období. Pokud máte možnost připravit si doma domácí kysané zelí, určitě ji využijte. Mělo by být na jídelním stole denně.

Uzený tempeh je také výborným zdrojem mnoha živin. Hlavně rostlinných bílkovina a důležité B12. Sója se stává poslední dobou velice spornou potravinou, proto bych doporučovala její užívání co nejvíce ve fermentované podobě, právě jako je tempeh. Na etiketách také vyhledávám, zda se nejedná o sóju geneticky upravenou.

Na zelňačku je potřeba použít právě tempeh v uzené podobě, pak dá polévce uzenou chuť.

Recept na domácí zdravou zelňačku

Na oleji v hrnci orestujeme cibulku, přidáme uzený tempeh nakrájený na malé kousky. Na závěr restování přidáme červenou papriku. Poté zalejeme vodou a přidáme polovinu kysaného zelí. Někdy je potřeba ho ještě pokrájet na menší kousky. Brambory nakrájejte na kousky a také vložte do hrnce. Přidejte veškeré koření. Určitě nezapomeňte na kmín, 2ks bobkového listu a kostku bujónu.

Nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Přilejte sójovou smetanu, případně jinou rostlinou například kokosovou. Na závěr nasypte druhou polovinu kysaného zelí a jen chvilinku povařte aby si zachovalo co nejvíce vitamínů.

Dobrou chuť

Hanka