Zácpa nebo průjem?

Neexistuje lepší ukazatel fungování těla, než je stolice. Naštěstí již velké množství lidí se zajímá o to, jaký „materiál“ jedí a dávají do svého těla. Bohužel prozatím jen málo lidí se zajímá, jaký „materiál“ jejich tělo opouští. Přitom stolice je opravdu nejlepší ukázka našeho zdraví.

Problémy se stolicí už u dětí

Musím smutně konstatovat, že většina maminek nemá přehled o pravidelnosti stolice svých malých dětí a někdy to neřeší, ani když mají děti bolesti bříška. Ještě smutnější je, že ani někteří pediatři se na tuto základní věc nezeptají a rovnou pošlou děti ke specialistům a zbytečně je traumatizují nepříjemnými vyšetřeními. Přitom ve většině případů barva, zápach, konzistence a četnost stolice odhalí nedostatky ve stravě, které se lehce upraví, a za pár dní je po problému.

Na druhou stranu se zase některé starostlivé maminky musí doslova „ poprat“ se stravováním ve školkách, které většinou neodpovídá zdravému jídelníčku a je velkou příčinou nepravidelné stolice u dětí. Toto téma je velice žádané mezi maminkami a věřím, že ho ještě na těchto stránkách budeme řešit. Pokud školka tvrdí, že vaří zdravě a přitom děti dostávají sladké pudinky, buchty, ochucené jogurty, mléko, pití z instantních džusů a neznají bezlepkové a celozrnné přílohy, pak opravdu nejde o zdravou stravu. A je tak celkem jasné, proč děti nemají zdravou imunitu a proč při prvním chřipkovém období onemocní půlka oddělení.

V dospělosti bychom již měli být plně zodpovědní za své vyměšování a hlídat si základní pravidla. Přeci jen patříme mezi národy s největším výskytem rakoviny střev.

Pravidelná stolice

V první řadě je potřeba hlídat četnost stolice. Běžně se uvádí, že jedna stolice denně je dostatečná. Přesto se přikláním k názoru, že zdravá stolice by měla být 2x denně. Proč?

Průměrné množství stolice vyloučené za den se u Evropanů pohybuje v rozmezí 100 – 200 gramů. Jde o to, že jíme nevhodnou stravu a málo vlákniny, a proto některé jídlo trávíme až 60 hodin. Umíte si asi představit, kolik neplechy všechny ty bakterie, které jsou tak dlouho ve střevech, udělají a jak se některé dostávají do krve. Víte, že ekzémy a alergie často souvisí se zácpami nebo s jinými střevními problémy? U průměrného Afričana se však hmotnost blíží k 500 gramům při celkové době trávení maximálně třiceti hodin. U některých divokých jihoamerických kmenů se jedná dokonce až o jeden kilogram. Velké množství vlákniny zvyšuje objem a urychluje proces trávení.

Jaký to má význam pro tělo? U afrických domorodých kmenů byl v této souvislosti zaznamenán nulový výskyt kolorektálního karcinomu. Rakovinotvorné látky se totiž naváží na vlákninu a odchází z těla.

Je také prokázáno, že vegetariáni, kteří přijímají více vlákniny, mají dvakrát tak těžkou stolici než lidé s běžným a lehce nezdravým jídelníčkem. Nedostatek vlákniny zmenšuje obsah stolice na polovinu, snižuje frekvenci vyprazdňování a zvyšuje riziko zácpy. Stolice je totiž tužší a vyprázdnění nás stojí více úsilí. Naopak, nestrávená vláknina pomáhá zadržovat ve střevě více vody, což vede k většímu objemu stolice, která dráždí střevní stěnu a posouvá stolici směrem ke konečníku. Není nutné být vegetarián. I zdravě sestavený jídelníček dokáže trávení perfektně srovnat.

Na obrázku který jsem objevila na stránkách vynikajícího lékaře pana Mercoly vidíte, jak by měla správná stolice vypadat. Nejzdravější konzistence je typ číslo 4.

Zácpa  zdrava_stolice

Nepravidelná stolice? Stolice 1,2,3x týdně? Začněte tento problém co nejdříve řešit zdravou stravou a během týdne až 14 dnů můžete mít po problému. Ale hlavně zabráníte vážným problémům celého těla, které by vás za pár let nemusely minout. Na zácpu se zaměříme v příštím článku. Dozvíte se rady, jak s ní navždy skoncovat.

Správná barva, konzistence, zápach

Zdravá stolice výrazně nezapáchá, je měkké konzistence (asi jako banán) a má hnědou až čokoládovou barvu. Je takzvaně „samovyklouzávací“ a nezašpiní záchodovou mísu. Dá se i říct, že po správné stolici není potřeba použít toaletní papír. Vše ostatní ukazuje na nějaký zádrhel.

Stolice reaguje na barvu stravy, proto nebuďte hned vyplašení a pátrejte, co jste jedli. Například po borůvkách či červené řepě bude barva červená (někdy opravdu až krvavě červená). Barvu černou zase můžete vidět po požití lékořice, čokolády nebo některých léků se železem. Ale pokud vaše stolice následně zůstává černá, může se jednat o krvácení do horního gastrointestinálního traktu. Příležitostné jasné krvavé pruhy na povrchu stolice jsou většinou způsobeny hemoroidy nebo dočasným análním zánětem. Jestliže se ovšem krvácení jeví jako trvalé a krev je do stolice vmísena, může jít o krvácení do dolního gastrointestinálního traktu. Pak bych doporučovala návštěvu vašeho lékaře.

SILNĚ ZAPÁCHAJÍCÍ STOLICE

Je většinou znamením toho, že špatně funguje trávení a potrava dlouho zůstává v tlustém střevě. Do těla se pak dostávají toxické látky.

MASTNÁ STOLICE, KTERÁ NEJDE SPLÁCHNOUT

Ukazuje na nerovnováhu v játrech.

MAZLAVÁ STOLICE

Většinou ukazuje na nedostatek enzymů nebo na přemnožení kvasinek v těle.

BOBKY NEBO TVRDÁ STOLICE

Jestliže je vaše stolice bobkovitá či tvrdá, nutně potřebujete dostatek tekutin a velké množství vlákniny ze zeleniny a ovoce. Tvrdá stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevě delší dobu, než je potřebné a užitečné. Pravděpodobně také jíte velké množství masa, proto zařaďte ke každému jídlu porci zeleniny.

NAŽLOUTLÁ STOLICE

Signalizuje špatné trávení tuků a špatnou činnost slinivky břišní. Pomoci můžete dodáním esenciálních kyselin – zdravých tuků. Nažloutlá stolice se může objevit i v případě, že jste snědli jídlo bohaté na betakaroten nebo pokud jíte hodně mléčné stravy.

POTRAVINY VE STOLICI

Pravděpodobně jídlo málo žvýkáte a jíte ve spěchu nebo jíte velké porce. Nestravitelné zbytky se mohou objevit, např. slupky kukuřice, ale běžné potraviny by se objevovat neměly.

ČERVI, NITKY ČI RŮZNÁ ZVÍŘÁTKA

Ano, i toto je velice časté a bohužel hlavně u dětí nebo u lidí s domácími mazlíčky. Pro většinu hrozná myšlenka, ale jedná se o velice častý problém. Jedinou radou je rychle se jich zbavit. Ničí vás, berou vám živiny, otravují vám tělo svými výkaly. První ukazatel může být svědění konečníku (někdy je spojen i s hemoroidy). Navštivte lékaře a nechte si předepsat antiparazitní léky. Podpořte vylučování velkým množstvím česneku, dýňových semínek a cibule. Z přírodních prostředků pomáhá tinktura z ořešáku černého nebo citricidal (pravé grepové kapky).

TEKUTÁ, ČASTÁ STOLICE ( 3X DENNĚ A VÍCE)

Často se jedná o intoleranci na některé potraviny. Nemusí to být přímo lékařem prokázaná alergie. U všech klientů, kteří trpěli tímto problémem, se mi povedlo dát vše do pořádku a to vždy po vysazení mléčných výrobků a bílé mouky. Doporučuji vyzkoušet každému alespoň na týden a sami uvidíte, zda je lépe. Jedna klientka mi po pár dnech napsala: „Po vynechání mléčných výrobků se cítím mnohem méně nafouklá a taková lehká. Jinak se cítím plná energie a mám lepší náladu, doma si tančím a zpívám. Jsem moc ráda, že jsem k vám zašla.“

KREV VE STOLICI

Jestliže je ve stolici krev, je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Barva nám ukazuje, zda krvácení nastává v žaludku anebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého, tak tlustého střeva. Krev ve stolici je tmavá, např. když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu. Krev ve stolici může zapříčiňovat kromě jiného rakovina žaludku nebo střeva, zápal výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Ne vždy je přítomnost krve viditelná. Nazývá se to „okultní“ krev – tj. tajemná, skrytá. Jestliže zjistíme jakékoliv změny, rozhodně je důležité navštívit co nejdříve lékaře a nechat si udělat tzv. fekální okultní krevní test, který odhalí skrytou krev ve stolici.

Stolice se do červena barví také po požití červené řepy či velkého množství rajčat. V tomto případě je červená barva naprosto neškodná.

ČERNÁ, ODPORNĚ ZAPÁCHAJÍCÍ STOLICE

Je způsobená krvácením v žaludku anebo v horní části tenkého střeva následkem přítomnosti vředů či nádorů. Vždy navštivte svého lékaře a upravte stravu. Černá stolice může být i neškodná a to v případě, kdy se užívají výživové doplňky obsahující železo. V tom případě však nezapáchá, změní se pouze její barva.

ZELENÁ STOLICE

Zelená stolice často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji než je normální, dříve než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem zrychlí tranzit potravy střevem. Tedy jakýkoliv faktor vyvolávající průjem může způsobit, že jeho konečným důsledkem je zelená stolice.

Zelená stolice se může tvořit i při konzumaci zvýšeného množství stravy, která obsahuje chlorofyl. Jedná se o přírodní zelené barvivo nacházející se zejména ve špenátu, v listové zelenině a v kapustovité zelenině.

Pokud si nejste vědomi, že jste jedli potraviny bohaté na chlorofyl, navštivte svého lékaře.

PROBLÉM VE STOLICI

Pokud objevíte nějaký nedostatek či přebytek ve stolici, vždy nejdříve pátrejte, co jste jedli. V případě, že problém po pár dnech nevymizí základní úpravou stravy, navštivte svého lékaře a nechte si udělat potřebná vyšetření. Po zjištění problému zapojte selský rozum a důkladně zvažte, jako cestou se vydáte. Zda cestou léků, nebo cestou naprosté změny životního stylu. Přeji vám tu nejsprávnější volbu.

Líbí se vám článek? Pak ho sdílejte a lajkujte na Facebooku . Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout. Diskutujte s jinými v diskuzi o svém hubnutí a zdravém vaření.

 

Doporučené články :

Hubnutí pro holky 2.díl – snídaně

Jak se zbavit chutí na sladké

Pravý lečivý GAPS vývar