• Na jednu porci:
  • 60g jáhel
  • 150g brokolice
  • cibule, pórek
  • jarní cibulka
  • česnek
  • 20g slunečnicových semínek a sezamu
  • 1ks vejce
  • trošku sójové smetany
  • mořská nebo himalájská sůl
  • koření na ochucení dle chuti - bez glutamátu a chemie

„a koťata jáhly, po peci se táhly … “ Přesně tak, jáhly patřily do běžného jídelníčku našich předků, proto se také objevují v českých říkankách. Jáhly patří mezi nejzdravější přílohy a moc ráda je doporučuji všem, kdo chtějí zhubnout. Jsou přirozeně bezlepkové a jednoduché na přípravu. Vhodné jsou i pro malinké děti.

Jáhly mají vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2. Proto jsou vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti a cukrovce. Jáhly jsou velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.

Při výběru jáhel dávejte pozor, aby byly co nejčerstvější.

Jáhly uvaříme dle návodu nebo doporučuji je 3x propláchnout v horké vodě a potom cca 10min vařit v poměru 1:2 (jeden díl jáhel a dva vody) a nechat dojít. Uvaříme si brokolici, ale nerozvaříme. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli (případně poŕek, cibulku), přidáme slunečnicová semínka a sezam a nakonec česnek. Zamícháme s uvařenými jáhlami, případně dochutíme kořením a solí.Do zapékací misky dáme uvařenou brokolici a zasypeme jáhlami. Zalejeme vajíčkem rozšlehaným se sójovou smetanou. Zapékáme do zhnědnutí.

Servírujeme s čerstvou zeleninou nebo s kvašenou zeleninou pickles.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.