• Na jednu porci:
  • 200g cukety
  • 50g sýru - nejlépe kozího
  • 2 i více stroužků česneku
  • kvalitní sójová omáčka
  • olivový olej

Cuketa v mém dětsví patřila mezi jídla, která jsem naprosto nesnášela. A musím říct, že jsem dlouho sbírala odvahu si ji uvařit. Z tohoto receptu jsem nadšená a zařazuji ho velice často. Cuketa namočením v sójové omáčce získá vynikající chuť.

Cuketa patří mezi top potraviny. Má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a karotenů. Díky vysokému množství vlákniny pomáhá udržovat správně fungující střeva, prospívá sliznicím. Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí a pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Má dokonce i protirakovinné účinky. Cuketa určitě patří do každého zeštíhlujícího jídelníčku, protože pomáhá odvádět toxiny z těla.

Celou cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru. Pokud je to cuketa větší, tak kolečka rozkrájejte na čtvrtky. Do zapékací mísy dáme 2 lžíce olivového oleje, rozmačkaný česnek a lžíci kvalitní fermetované sójové omáčky. Přidáme cuketu a snažíme se ji tzv. namočit v této směsi. Návod je napsán na jednu proci, ale určitě jich budete dělat víc. V tom případě ale nezapomeňte dát dostatečné množství česneku, oleje a sójové omáčky.

Poté dáme do trouby a pečeme cca 30min do změknutí a jemného zhnědnutí cukety. Občas můžete promíchat, aby se lépe spojila se sójovou omáčkou. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr ( zdravější by byl kozí sýr nebo tofu, volte je v případě intolerance na laktózu a nebo při detoxikačním jídelníčku). Podáváme nejlépe s nějakou obilnou přílohou, v případě diety volíme bezlepkové obiloviny např. jáhly atd.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.