• 300g červené čočky
  • 2 cibule
  • 1 porek
  • 3 vajíčka
  • 100g nastrouhaného sýru

Málokoho napadne vyzkoušet zapéct čočku. Přitom je to moc výživné, jednoduché a rychlé jídlo. Vhodné i pro děti nebo vegetariány.

Vždycky doma něco vyzkouším a pak na rodině testuji, zda jim to chutná. Tohle jídlo uspělo na jedničku, proto se ho nebojte nabídnout i u vás doma. Čočka je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a mnoha vitamínů a minerálů.

Základ tvoří čočka červená, protože je rychle uvařená. Ale vyzkoušet to můžete i s jiným druhem čočky. Také zapéct můžete vše, co vám chutná. Tahle varianta je se sýrem. Ale máte-li pocit, že mléčné výrobky jíte často, doporučuji vyměnit kravský sýr třeba za sýr kozí. Je mnohem lépe stravitelný.

Recept na zapečenou červenou čočku zapecena_cocka-II

Cervenou čočku nasypeme do vroucí vody a necháme tak 2 minuty vařit. Poté ji necháme v hrnci chvilku dojít a zcedíme případnou přebytečnou vodu.

Cibuli s pórkem orestujeme na olivovém oleji. Nemusíte s cibulí šetřit. Klidně jí dejte i více.

Do olejem vymazané a strouhankou ( používám domácí celozrnnou) vysypané formy nasypeme polovinu čočky, posypeme cibulkou a pórkem. Posypeme polovinou sýru. Vlastně skládáme na sebe postupně všechny vrstvy surovin.  Přidáme zbytek čočky.

V hrníčku si rozšleháme 3 vajíčka a čočku zalejeme. Navrch opět nasypeme sýr.

Dáme do trouby a zapékáme asi na 200 stupňů tak 15 minut. Toto jídlo obsahuje dostatek bílkovin, tuků, a správné množství sacharidů.

Zapečená čočka drží krásně tvar a můžete ji krájet jako dort. Podáváme s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou pickles.

 

Líbí se vám článek? Pak ho sdílejte a lajkujte na Facebooku . Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout. Diskutujte s jinými v diskuzi o svém hubnutí a zdravém vaření.