• 100g ovesných vloček
  • 50g špaldové mouky
  • 50g strohaných ořechů nebo mandlí
  • 50g másla
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 2 lžíce mletých nebo sekaných dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • stévie
  • případně med nebo sirup

Vločkové sušenky

Nejsem zrovna výborná pekařka a také mne to asi zas tak moc nebaví. Ale tento recept jsem si oblíbila, pro svojí pestrost a jednoduchost. Otestovala jsem při semináři Výživa dětí, kde maminky byly nadšené. Po každé mohu sušenky udělat v jiné podobě. Není tam žádná chemie a jsou plné vlákniny, semínek a ořechů. Dala jsem si i práci a spočítala přibližné množství složek stravy. Z celé dávky jsem udělala asi 30 sušenek. Bude záležete na tom, jak je uděláte velké. Na jednu sušenku v  tomto provedení pak vychází kolem 2g bílkovin, 5g sacharidů, 4g tuků ( převážně zdravých) a 1g vlákniny. A to je na sušenku výborný poměr. Navíc vím, co dávám své rodině a přátelům. Jsou dobré, křupavé, bez cukru a přitom jednoduché na přípravu. vlockove-susenky-I

Recept na sušenky z vloček

V míse smíchejte vločky, mouku, strouhané ořechy (raději si je melte nebo mixujte doma, budou čerstvější). Přidejte rozehřáté máslo (šel by i olivový nebo jiný za studena lisovaný olej). Pokud chcete mít sušenky mírně nadýchané, tak přidejte jedlou sodu rozpuštěnou ve vodě. Je také možná varianta, vůbec nedávat mouku a pak nemusíte přidávat ani tu sodu. Ale o tom v příštím receptu. Dosypte pomletá dýňová a lněná  semínka, slunečnicová semínka nechte celá, v sušence pak příjemně chutnají.

Oslaďte stévií. Pozor ale na množství, aby jste susšenky nepřesladili a oni pak nezhořkly. Dávkujte tedy pomalu a ochutnávejte. Nakonec přidejte vejce. Přidávám je z důvodu zvýšení množství bílkovin v sušenkách. Ale nejsou potřeba. Čili nechám volbu na vás.

Vypracujte těsto no spíše hmotu, která bude držet pohromadě. Případně můžete přidat med, který vše ještě lépe spojí a dosladí.

vlockove-susenky

Na pečící papír dávejte malé bochánky, tak jak vidíte na fotografii. Nechte dostatečné mezery, protože sušenky se trochu roztečou a pak by se vám spojily.

Pečte v troubě na 180 stupňu přibližně 15 minut.

Na hlavním obrázku vidíte, jak sušenky vypadají po upečení.

Sušenky jsou velice výživné. Podávejte je i dětem třeba na svačinky nebo snídani. Určitě jim budou chutnat a jsou mnohem vhodnější, než kupované, které jsou plné nezdravých tuků a cukrů.

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.