Vnitřní břišní tuk

Výsledky prezentované na evropském kardiologickém kongresu dokazují, že tuk kolem orgánů je mnohem více nebezpečný, než jsme si mysleli. Viscerální tuk je tedy skrytý „zabiják“. Zbystřete, pokud máte „pivní břicho“, bříško jak v pátém měsíci těhotenství nebo prostě nejste štíhlí. Pak jste pravděpodobně plni viscerálního tuku.

 Jaký je rozdíl v lidském tuku?

1/ Podkožní tuk – nachází se těsně pod kůží a je viditelný okem.  Je to ten tuk, který si můžeme na břiše chytit, a tuk, který způsobuje i základ pro celulitidu.

2 / Viscerální tuk – je tuková tkáň, která se hromadí v útrobách našeho těla za našimi břišními svaly. Je mnohem více nebezpečný, protože obklopuje naše vnitřní orgány, střeva, ale i játra a srdce. Viscerální tuk není možné odsát liposukcí. Je nebezpečný. Pro orgány, pro tělo, pro nás. Je to základ většiny nemocí, většiny smrtelných nemocí, protože pomalu a plíživě uvolňuje do krve zánětlivé molekuly. A pak slyšíme kolem sebe věty typu „Bylo mu 48 a měl mrtvici, a přitom sportoval“. Mě toto vždycky hrozně zabolí, navíc, když vím, že se dá těmto stavům úspěšně předcházet.

Seznamte se tedy s nebezpečným viscerálním tukem.

Podle posledních studií má polovina dospělých nadbytek viscerálního tuku. Polovina dospělých se tedy pomalu a celkem zaručeně žene do nemocí a bohužel si i přibližují datum svého úmrtí. Čte se vám to špatně? Pak s tím něco dělejte, je to tak jednoduché, obyčejné, přirozené. Začněte jen myslet na sebe, na kvalitní a pravidelné jídlo. Přestaňte pojídat ta chemická zvěrstva, sušenky, čokolády, pizzy, smažené a fast foody a dopřejte si opravdové jídlo plné vitamínů, minerálů, enzymů.

S vysokou hodnotou viscerálního tuku je spojena vysoká hladina „špatného“ LDL cholesterolu a nízká hladina „dobrého“ cholesterolu HDL. Tuky mají tendenci ukládat se na stěnách cév a způsobovat jejich tuhnutí. To vede k arterioskleróze. Dále je skoro zákonité, že se po letech objeví infarkt, mrtvice či jiné onemocnění srdce. Obráceně, snížením množství viscerálního tuku zlepšíte zaručeně svůj cholesterol a riziko cévních problémů.

Viscerální tuk funguje jako endokrinní žláza a výrazně mění hormonální fungování v těle. Viscerální tuk snižuje pravidelnou chuť k jídlu (vydržíte tedy i mnoho hodin nejíst), ale bohužel zvyšuje chuť na sladké a na tučné. Větším pojídáním sladkého postupně dochází k inzulínové rezistenci.

Viscerální tuk je prokazatelně spojen s mnoha dalšími závažnými nemocemi:

  • Onemocnění srdce leky
  • Vysoký tlak
  • Vysoký cholesterol
  • Metabolické poruchy
  • Diabetes II. typu
  • Arterioskleróza
  • Mrtvice
  • Chronická onemocnění
  • Alzheimerova choroba
  • Stařecká demence
  • Rakovina

 

Poslední studie dokazují, že viscerální tuk je velkým viníkem našeho onemocnění, a dokonce zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby a demence, o čemž se dříve nevědělo. Stálý zánět v těle totiž přispívá k poškození mozku.

Vysoká hodnota viscerálního tuku navozuje také inzulínovou rezistenci a postupně přivádí majitele těla k metabolickým poruchám a k cukrovce. Proto má dnes velká část populace v důchodovém věku diabetes II. typu.

Jak zjistit viscerální tuk?

Tradiční výpočet nadváhy pomocí BMI je velice nepřesný a nevhodný a většina odborníků s ním již vůbec nepracuje. Je mnoho lidí, kteří mají málo svalů a více tuků a krásně se vejdou do BMI normy. Na druhou stranu sportující s větším množstvím svalů bude mít celkem problém a bude se držet u horní hranice normy. Je tedy mnohem důležitější zajímat se o hodnotu svého viscerálního tuku.

Hodnotu viscerálního tuku dokáže změřit například přístroj InBody230. Většina mých klientů s nadváhou má zvýšenou hodnotu viscerálního tuku. Na druhou stranu, většina klientů dokáže svůj viscerální tuk dostat za tříměsíční program pod kontrolu a často i za půl roku přímo do normy, spolu s cholesterolem a jinými neduhy.

Jak odhalit viscerální tuk zdarma?

Poměrně přesným ukazatelem viscerálního tuku je obvod pasu. Ten si lehce změříte sami doma.  Pas si změřte pod žebry v nejužším místě. Můžete si tak jednoduše určit svá zdravotní rizika. Studie jasně dokazují, že měření pasu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak předvídat například diabetes.

Muži:

Ideální hodnoty: 78 – 91 cm

Hodnoty nadváhy a zvýšení viscerálního tuku:  91 – 101 cm

Obezita a hodně viscerálního tuku: nad 101 cm

 

Ženy:

Ideální hodnoty: 71 – 84 cm

Hodnoty nadváhy a zvýšení viscerálního tuku:  84 – 94 cm

Obezita a hodně viscerálního tuku: nad 94 cm

 

Zdají se vám hodnoty přísné? Pak je potřeba si sáhnout do svědomí a něco začít dělat. Jsou totiž pravdivé. A výše napsané nemoci jsou k vám o krok blíže.

Snížit viscerální tuk je mnohem těžší než ten podkožní, protože je uložen hlouběji. To ale neznamená, že je to nereálné. Za pár měsíců z vás může být štíhlý zdravý člověk.

 

visceralni_tuk

Přístroj InBody230 dokáže změřit viscerální tuk. Ta modrá čára je norma. Červená hvězdička je klient. Při kvalitním a pravidelném jídelníčku se dá hodnota viscerálního tuku snížit za několik měsíců. A jak vidíte, nezáleží na věku. Spolu se snížením došlo u mých klientů k výraznému zlepšení mnoha zdravotních problémů ( otoky, vysoký cholesterol, vysoký tlak, počátní diabetes, chronická únava). Opravdu naše buňky jsou tvořeny z toho, co sníme. 

Jaké mám základní rady pro snížení viscerálního tuku?

Hlavně nedržte dietu a připravte se na nový životní směr, na jehož konci je plnohodnotný život bez léků, bez nemocí a s velkou životní energií. A to je to nejcennější první místo, které můžete v životě vyhrát.

Předem je potřeba si uvědomit, že viscerální tuk jsme si vypěstovali za mnoho měsíců až let a to nadměrným požíváním sacharidů, cukrů a nevhodných tuků. Základem pro jeho redukci je tedy postup opačný – omezit příjem sacharidů, vyřadit cukry a vyřadit nevhodné tuky.

Potřebujete-li pomoc při doladění jídelníčku, využijte moji on-line kontrolu s podrobným rozborem a individuálními radami.

Dodržujte tyto body a váš viscerální tuk bude klesat

  • Zařazujte potraviny s nízkým glykemickým indexem
  • Omezujte příjem brambor, kukuřice, bílé rýže, těstovin a jiných zrn, které se v těle metabolizují na cukr
  • Nahrazujte je bezlepkovými přílohami a těmi s nižším glykemickým indexem – jáhly, pohanka, natural rýže, quinoa, amarant, luštěniny, kroupy. I těmito přílohami se nepřejídejte. Mnoho receptů najdete na těchto stránkách –  bezlepkové recepty
  • Úplně vyřaďte cukr, bílou mouku, fruktózu
  • Jezte dostatečně výživnou stravu s velkým množstvím zeleniny. Ke každému hlavnímu jídlu zařaďte porci zeleniny. Převládat by měla ta zelená – brokolice, kapusta, saláty …
  • Omezujte příjem fruktózy i z ovoce. Maximálně 2ks denně
  • Omezujte, nejlépe vyřaďte, příjem zpracovaných potravin, hotových a instantních jídel
  • Jezte dostatek kvalitních omega3 a omega9 – mořské ryby, ryby v konzervě ve vlastní šťávě, semínka a kvalitní oleje
  • Začněte každý den užívat 1 – 2 lžíce lněného oleje (můžete ho použít i na studenou kuchyni)
  • Začněte každý den užívat 3x denně lžičku mletých lněných semínek (musí být namleté nebo namixované, aby se z nich uvolnily omega3)
  • Zařaďte do jídelníčku tvaroh plný omega3. Můžete si koupit i omega3 v tobolkách. Opatrně s omega3, pokud užíváte nějaké léky, hlavně léky na ředění krve.
  • Pijte čistou vodu nebo bylinkové čaje. Pitný režim neslaďte
  • Omezte na minimum pití alkoholu, nechte si ho jen pro výjimečné situace
  • Pravidelný pohyb dokáže snižovat hladinu inzulínu a tím snižovat množství viscerálního tuku. Relaxujte a vyhněte se stresu. Možná se vám to zdá nedůležité, ale pravidelnou relaxací v přírodě se krásně detoxikuje tělo

 

Je toho na vás do začátku hodně? Začněte postupně. Zapomeňte na to, co nejíst, ale myslete na to, co musíte sníst. Tak přirozeně vyřadíte nezdravé věci. I toto je práce výživového poradce, aby své klienty postupně dovedl k cíli. Každý zvládne přechod na zdravou stravu jinak. Někdo jde pomalu a postupně. Klasický jedlík české kuchyně a fastfoodu těžko bude od zítřka baštit tempeh s jáhlami a pít vodu.

Jak na to jít například postupně? 

 

1. týden – návrh

3x týdně si dejte jídlo se zdravou přílohou – pravý žitný chléb, vločky, jáhly, quinoa, natural rýže, luštěniny. Použijte recepty z těchto stránek. Nezpomeňte mi napsat, jak vám chutnalo.

Ke každému jídlu si dejte kousek zeleniny – plátky okurky, salátu atd.

Vyzkoušejte dát si jednu večeři bez přílohy. Jen bílkovinu, kvalitní tuk a zeleninu v neomezeném množství.

1x týdně si dejte mořskou rybu – lososa, makrelu, tuňáka (dá se počítat i v konzervě ve vlastní šťávě).

1x týdně si dejte rostlinnou bílkovinu – tofu, tempeh. Začněte s uzenou variantou, je pro začátek chutnější.

Každý den se zaměřte na chůzi a prodlužte si ji. V práci si dejte jedno patro pěšky, nemusíte hned všech osm. Zaparkujte dál a jděte na nákup až z toho nejposlednějšího místa na parkovišti atd.

 

2. týden – návrh

5x týdně si dejte jídlo se zdravou přílohou – pravý žitný chléb, vločky, jáhly, quinoa, natural rýže, luštěniny.

Ke každému jídlu si dejte větší kousek zeleniny.

Pokud vám bezpřílohová večeře vyhovovala, dejte tento týden dvě.

2x týdně si dejte mořskou rybu – lososa, makrelu, tuňáka (dá se počítat i v konzervě ve vlastní šťávě).

2x týdně si dejte rostlinnou bílkovinu – tofu, tempeh.

Každý den se zaměřte na delší chůzi. V práci si dejte už 2 patra pěšky. Vystupte o zastávku dříve nebo zaparkujte v jiném bloku a jděte pěšky do práce cca 500m.

A takto můžete pokračovat dál a dál. Naplánujte si své hubnutí a svoji změnu. A buďte na sebe pyšní, že jste to ten týden splnili. Jásejte nad každým shozeným centimetrem.

Pochlubte se, jak bojujete s viscerálním tukem. Kolik centimetrů jste si naměřili?

Hanka

 

Připravujeme pro vás jedinečný on-line projekt individuálního hubnutí a řešení zdravotních problémů.