• 1ks mražený špenát
  • 3 vejce nejlépe domácí
  • 4 lžíce celozrnné mouky
  • mořskou sůl
  • česnek 3 stroužky
  • Náplň
  • cca 200g lučiny
  • 2 uvařená vejce
  • cibule
  • olivový nebo jiný kvalitní olej
  • 3ks sušených rajčátek
  • pažitka

Velikonoční svátky máme přede dveřmi a ve většině domácností se začíná připravovat sváteční menu. Zelená špenátová roláda se u nás doma určitě na stole objeví. Špenát patří mezi zelenou zeleninu, patří tedy mezi tu nejzdravější. Veškerá zelená zelenina obsahuje velice důležité barvivo – chlorofyl. Ten pomáhá zlepšovat množství červených krvinek, tělo pak lépe transportuje kyslík. Chlorofyl je také silný antioxidant a neměly by na něj zapomínat důchodci, těhotné ženy a ani sportovci. Roláda by se dala připravit i z čerstvého špenátu, který by se posekal, ale já zvolila tuto jednodušší variantu. I když čerstvý by měl mnohem více živin. V loňském roce jsem do rolády přidala i čerstvě natrhané kopřivy, které jsou nabušené mnoha vitamíny.

Ačkoliv roláda neobsahuje maso, je dostatečným zdrojem bílkovin. Obsahuje vajíčka a lučinu. Doporučuji raději vyhnout se klasickým roztíratelným sýrům a nahradit je právě lučinou. Tavené sýry většinou obsahují fosforečnany a jiná éčka, a ta jsou pro tělo poměrně dost škodlivá. V dětském jídelníčku by se neměly objevit vůbec. Pokud už chcete dražší lučinu nahradit taveným sýrem, pozorně čtěte složení nebo si udělejte svoji výbornou domácí variantu z jogurtu.

Tato dávka je na roládu na jeden plech. Přibližně asi na 4 porce. Podávejte třeba k večeři se zeleninovým salátem. Nezapomínejte zařazovat zelenou zeleninu co nejčastěji, nejlépe každý den. Nejdokonalejší zdroj živin nám přináší třeba zelené smoothie.

 

Recept na špenátovou roládu

Špenát rozmrazíme a vymačkáme přebytečnou vodu.

Přidáme žloutky, mouku, sůl a česnek. nakonec zapracujeme pěnu z bílků.

Vypracované těsto nalejeme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 30min na 200 stupňů.

 

Náplň

Vejce nastrouháme na jemném struhadle.

Rajčátka, cibuli a pažitku nakrájíme na malé kousky.

Vše smícháme s lučinou a olivovým olejem.

Přidat můžete i různá semínka.

Upečené těsto ještě teplé pomalu balíme i s papírem do rolády, aby si zvyklo na tvar.  Postupně sejmeme pečící papír. Celou plochu potřeme náplní a smotáme do rolády. V lednici necháme vychladnout.

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

 

spenatova_rolada_II