• Na malou dortovou formu:
  • 130g mandlové mouky (mleté mandle)
  • 30g mletého kokosu
  • 4 lžíce kakaa
  • 3/4 lžičky kypřícího prášku nebo jedlé sody
  • 80g másla
  • 100g řeckého jogurtu
  • 3 domácí vejce
  • sůl
  • Na krém:
  • 200ml smetana na šlehání
  • 180g mascarpone
  • 100g hořká čokoláda (nad 85%)

Když jsem slíbila oslavenci, že upeču low carb dort naprosto bez cukru a sladidel, který bude chutnat skvěle, tak jsem pochybovala, zda je to to vážně reálné. Teď už vím, že ano. Byl to můj první pokus a povedl se. Tu hlavní chuť mu dalo kakao a hořká čokoláda (vím, ta trošku cukru má) a sladkost mu dala šlehačka s mascarpone. Ani jeden recept na zahraničních webech mi nevyhoval, tak jsem to riskla a trošku poupravila poměry a suroviny. Hlavně jsem naprosto vyřadila cukr, veškerá sladidla a výsledek byl famozní. Kdo ochutnal, hodnotil jen pozitivně „Dort není sladký, ale vlastně mu to vůbec neškodí“. Navíc kdo nejí cukr a žije low carb nebo cukrfree, pro něho je dort chuťově sladký opravdu celkem dost.

 

  • Pokud  dortík děláte pro děti, přidejte na oslazení třeba stevii nebo banán.
  • Dort jsem pekla v malé dortové formě (průměr 18 cm). Je dost tučný a sytý, každému stačí jen kousek.
  • Čokoládu jsem použila 85% Lindt.
  • Sama nepoužívám mandlovou mouku, ale mixuji si mandle.

 

Recept na bezlepkový čokoládový dort

Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady.

V druhé misce měkké máslo vyšleháme do pěny s řeckým jogurtem.

Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.

Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme.

Celou misku suché směsi nasypeme do mokré (máslo, vejce) a zamícháme.

Nalejeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 min. Zkontrolujeme špejlí, nesmí se na ni nic lepit.

Korpus vyndáme a necháme vychladnout.

Poté ho vyjmeme z dortové formy a dlouhým nožem rozkrojíme na dva plátky.

 

Dortový krém (low carb, keto)

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Pozor, nesmí zase ztuhnout.

Vyšleháme šlehačku do husté pěny (nešlehejte moc dlouho, začalo by se dělat máslo).

Přidáme mascarpane a opět šleháme.

Vznikne nám hustý krém, který v lednici ještě ztuhne. Krémem ve větší vrstvě promazáváme dort.

 

Ozdobíme malinami nebo jiným ovocem.

Dáme do lednice.

 

 

keto-low-carb-dort-bez-lepku

 

Mohlo by vás zajímat :

FACEBOOK – skupina – KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI

Co jíst při ketogenní stravě

Co je to low-carb a ketogenní strava

Moje cesta k low-carb stravě