• Na jednu porci:
  • 100g Tempeh uzený
  • 100g pórku
  • 100g mrkve
  • sójová omáčka Tamari
  • koření na kuře bez soli
  • 60g rýže natural

Tempeh je náhrada masa, drůbeže i ryb – může tak představovat důležitý zdroj bílkovin pro vegetariány. Stejně jako tofu je vyráběn ze sójových bobů, ale tempeh je zcela jiným produktem s odlišným nutričním složením a strukturou. Díky fermentaci získává tempeh nejen vysoký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Čerstvý tempeh ze sóji obsahuje asi 20 % bílkovin, čímž se může směle rovnat s drůbežím masem, vejci i mléčnými výrobky. Kromě toho je tempeh bohatým rostlinným zdrojem vitamínů B. Tempeh je pro lidský organizmus lépe stravitelný, neboť ušlechtilé plísně produkují při fermentaci enzymy, které částečně rozštěpí sójové bílkoviny i oleje. Díky fermentačním procesům je jeho chuť a nutriční hodnota lepší než u vařených sójových bobů. Vyrábí se bez použití soli, a proto se výborně hodí i jako dietní potravina.

Pro neznalce doporučuji začít tempehem v uzené podobě. Je mnohem více chuťově přijatelný.

Pórek nakrájíme a lehce orestujeme na olivovém oleji, přidáme tempeh a okořeníme. Po krátké chvilce přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, podlejeme troškou vody. Zakapeme sójovou omáčkou a cca 2 min pováříme.

Podáváme s natural rýží.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.