Nenápadná, zelená, bíle kvetoucí rostlinka a zároveň sladký zázrak přírody. Že ji ještě neznáte a nemáte doma? Nejste v tom sama. Jedná se o novinku na našem trhu, na jejíž schválení pro použití v České republice čekalo několik let velké množství zdravě smýšlejících lidí. Znali jsme ji, vozili jsme si ji ze zahraničí a nyní ji můžeme jen doporučit. V čem je zázračná?

  •          Je až 300x sladší než cukr
  •          Je zcela přírodní
  •          Nemá žádné kalorie
  •           Pozitivně působí na ústní dutinu a nekazí se po ní zuby
  •          Udržuje v rovnováze hladinu cukru v krvi
  •          Podporuje dobré trávení
  •          Pomáhá snižovat nadváhu
  •          Snižuje únavu

Jako první využívaly stévii kmeny Jižní a Střední Ameriky. Sladily s ní čaj a využívaly ji v přírodní medicíně (pálení žáhy, ústní voda, cukrovka). V Japonsku se používá již 40 let dokonce i v nápojích jako je coca-cola.

Využití jako sladidlo

Stévie je víceletá bylina dorůstající výšky 50 – 100cm. Sladivé látky steviosidy jsou obsaženy v celé rostlině, ale zejména v listech. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček.

Po schválení použití v Evropské unii lze sladidlo v tabletách na bázi stévie koupit běžně v lékárnách i v obchodech s potravinami. Stévii je možné koupit v různých formách

  •         Tablety
  •         Sypký prášek
  •         Tekutý extrakt
  •         Sušené listy
  •        Čokoládu se stévií

Rostlina se dá koupit v jarních měsících také jako venkovní rostlina. V obchodech s květinami je známá pod názvem sladká tráva nebo stévie. Doporučuje se ji zasadit do mírného stínu.

Pěstování v českých podmínkách: v květináči, ideální je východní parapet, popř. u okna. Stévie nepotřebuje zahrádku ani skleník. Sladké látky se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu tak zmražené nebo sušené.

V zahraničí se pomocí stévie vyrábí žvýkačky, minerálky, zubní pasty, cukrářské a konzervárenské výrobky (kompoty, marmelády a zavařeniny) jak pro zdravou populaci, tak pro diabetiky.

Sledováním populace z kmene indiánů Guarani se zjistilo, že téměř netrpí kazivostí zubů. Vědci tak mohli potvrdit, že produkty ze stévie mohou zabránit nebezpečným bakteriím ústní mikroflóry.

Stévie může také omezit tvorbu ústního plaku a zubního kamene, hlavně u dětí. Stačí pár kapek extraktu stévie do vody na výplach úst a kloktání. Ústní voda ze stévie má příznivý vliv při zánětech dásní a podporuje prevenci paradentózy, omezuje nepříjemný zápach z úst.

Osobní postřeh:

Doma jsem si na jaře poprvé zasadila stévii na zahrádku, ale bohužel dlouho nevydržela. Viditelně zachutnala nějakým zvířátkům a hned ji okousala. V létě už se mi ji nepovedlo koupit. Příští rok ji nechám opět v květináči. Jsem z ní nadšená, stačí přidat pár lístečků a jídlo je sladké. Při oslazování tabletkami nebo práškem dávejte pozor na množství. Pokud dáte stévie hodně, bude mít takový hořký konec. Nebojte se ji používat při pečení, při vaření kaší a sladkých omáček.

 

Zdroj. Wikipedie.cz

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.