• Na jednu porci:
  • 200g rukola
  • 30g parmazánu
  • 1ks sušených rájčátek
  • lněná semínka - lžička
  • ocet balsamico
  • olivový olej

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikarcinogenní účinky. Konzumací těchto rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou. Pokud jde o vitamín C a betakaroten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Rukola má zvláštní hořkou chuť a buď si ji zamilujete a nebo Vám prostě nebude chutnat .

Rukolu velice často zařazuji k večeři. Je rychle připravená a já bych ji mohla jíst klidně denně. Pokud na ni nejste zvyklí, může Vám připadat nahořklá. Ale právě ta nahořklá chuť signalizuje, že je prospěšná pro naše játra.

Rukolu zakapeme olivovým olejem a balsamikovým octem. Posypeme strouhaným parmazánem, nakrájeným rajčátkem a mletými lněnými semínky.  Parmazán je zdrojem velkého množství bílkovin, ale pokud řešíte váhu, nedoporučuji kvůli velkému množství tuku časté používání. Pak by bylo vhodnější dát parmazán pouze na chuť a do salátu přidat třeba tofu, kvalitní šunku, tuňáka atd. K obědu přidáme ještě nějaké celozrnné pečivo.

Hanka

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.