• Na jednu porci:
  • 150g chřestu
  • 50g jarní cibulky
  • 30g parmezánu
  • 60 g rýže natural
  • sójová smetana
  • mořská nebo himalájská sůl
  • pepř
  • případně miso

Rizoto na italský způsob. Jemné, lahodně smetanové s chřestem. Tento recept jsem si přivezla z dovolené v Itálii, kde ale používali bílou rýži. Z pohledu zdraví je mnohem prospěšnější rýže natural, Chřest jsem se dříve tak nějak bála doma vařit, protože né pokaždý byl krásně měkký. Od té doby,co jsem si koupila parní hrnec, je to mnohem jednodušší. Chřes je velice zdravá a v české kuchyni né až tak obvyklá zelenina.

Postup:
Nejprve je potřeba správně uvařit chřest. Jak jsem již psala, doma používám parní hrnec, ve kterém oloupaný chřest uvařím. Ještě syrový chřest, pokud je pocitově tužší nejdříve škrabkou oloupu. Po uvaření zůstane krásně jemný bez tvrdých vláken.

Na pánvi na rozpuštěném másle orestuji jarní cibulku, přidám uvařenou rýži, nastrouhaný parmezán a dle chuti sójovou smetanu, sůl, pepř. Na konec přimíchám pokrájený chřest. Rizoto by mělo zůstat takové mazlavější se smetanovo parmezánovým nádechem.