• 1 ½ hrnku vypeckovaných datlí
  • ¼ - ½ hrnku vlašských ořechů
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • špetka mořské soli
  • 1 hrnek tence nakrájených jahod
  • případně třtinový cukr / přírodní sirup na doslazení

Jednoduchá a přesto extrémně chutná troj-kombinace tvoří spolu s jahodami pro mě nepřekonatelnou svačinku nabitou energií a vitamíny. Můžete zvolit i jiné ovoce, doporučuji však méně sladké druhy kvůli vysokému obsahu fruktózy v datlích.

Nahořklé chuti vlašských ořechů se právě díky kombinaci s datlemi nemusíte obávat. Naopak jistě oceníte, že jde o vůbec nejméně tučné ořechy, které jsou v naší dietě nepostradatelné pro vysoký obsah omega 3 mastných kyselin. Ty pomáhají udržovat hladinu cholesterolu a snižují riziko vzniku žlučníkových kamenů. Díky vitamínu E a zinku přispívá konzumace ořechů k pružnosti pokožky a síle vlasů. Bylo též prokázáno, že obsahují 1,38 mg mědi na 100g, což je více než většina rostlinných potravin a masa. Měď umožňuje vstřebávání železa ve střevech a pomáhá tak při prevenci chudokrevnosti. Obsahují též 14,3% velice kvalitních proteinů. 

TIP! Než začnete tuto raw pochoutku připravovat, namočte vločky a datle do vody. Namáčení suchých plodů a ovesných vloček se doporučuje pro jejich lepší stravitelnost a zároveň vám zaručí stálejší konzistenci pokrmu.

Pro výraznější chuť doporučuji ořechy na sucho opražit na pánvičce.

 

Recept na raw müsli čtverečky

Nasekejte datle a vlašské ořechy nebo je spolu s vločkami smíchejte ve stolním mixéru.

Směs stlačte na dno „bochníkové“  formy o rozměrech cca 12 x 27 cm nebo podobně velké nádoby.

Čtvrtinu jahod rozmačkejte vidličkou, případně doslaďte, a pokryjte jimi müsli ve formě.

Zbytek jahod použijte na ozdobu.

Takto připravené müsli nakrájejte na čtverečky a podávejte.

 

Recept pro vás připravila

Evička