• 1kg hovězího masa
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 kg rajčat
  • koření na rajskou :
  • 2ks bobkový list
  • 8ks pepře
  • 4ks nového koření
  • 2ks hřebíčku
  • lžička skořice

Právě v pátek jsem měla poradenství z klientkou, která byla upřímně překvapená, že se dají dělat omáčky bez zahuštění moukou. V poradně, do které chodila celý minulý rok, ji nutili jíst jídlo bez omáček (nesměla zahušťovat). Navíc musela co nejvíce omezovat na přípravu tuk. Zhubla jen ze začátku, pak se ji začalo vše protivit a nechutnat. Začala opět nabírat a to nemluvím o nehorázné finanční částce, kterou pravidelně platila. I při hubnutí nezapomínejte, že vám jídlo musí chutnat. Naučte se vařit své omáčky a dobroty v jíné zdravější formě. To je cesta ke zdraví a štíhlosti. A nevěřte prosím žádným zázračným přípravkům !!! Vše je jen o jídle … 

Proto jsem tento víkend připravila vynikající rajskou omáčku, která je přesně tím důkazem, že zahušťovat omáčky nemusíme. Tedy bez lepku, bez cukru, bez zbytečných sacharidů. Pokusím se v receptech na zdravé omáčky pokračovat, protože jsme Češi a většina lidí prostě tu naši kuchyni zbožňuje.

Když jsem si udělala v prosinci radost novým pomalým hrncem CROCKPOT, tak jsem sama netušila, že je to něco tak naprosto úžasného. Zamilovala jsem se do něj hned při prvním vývaru a guláši, který mi ten můj hrnec uvařil.  No a další na řadu přišla tento víkend rajská omáčka. Rajská bez mouky, bez cukru, s naprosto rozpadajícím se masem. Navíc bez neustálého hlídání a kontrolování. Prostě naházím suroviny, zapnu a je hotovo. Dlouho mě žádný spotřebič takto pozitivně nepřekvapil.

Rajskou omáčku doma vždy dělám slazenou pouze mrkví. Používám raději čerstvá rajčata, protože při použití protlaku nedocílíte takové hustoty. V létě by byla omáčka z domácích rajčat ještě mnohem sladší. Mrkev navíc omáčku zahustí, není tedy potřeba používat mouku. Všechny suroviny jsem dala do pomalého hrnce a pomalila 8 hodin. Pokud si nechcete dávat lepkovou přílohu (tedy knedlíky či těstoviny), k rajské se celkem dobře hodí quinoa. Pro paleo jedlíky je zase idelání přílohou dušená mrkev. Maso jsem měla z biofarmy Sasov, odkud pravidelně objednávám, protože mají závoz i do Pardubic. Nemáte-li pomalý hrnec, nevadí, dříve jsem ji také dělala jen na sporáku, tady je jeden ze starších receptů  – RAJSKÁ OMÁČKA BEZ CUKRU A MOUKY

 

like-facebook

Sledujte mě na facebooku. Neunikne vám tak žádný zdravý recept.

 

Recept na rajskou omáčku bez cukru a mouky z pomalého hrnce CROCKPOT

Cibuli nakrájíme a orestujeme na pánvi na olivovém oleji nebo domácím sádle.

Do pomalého hrnce dáme na dno orestovanou cibuli, oloupanou mrkev a nakrájená rajčata a koření.

Přidáme maso v celku.

Zalijeme pouze troškou vody. Cca 1 dcl. Rajčata pustí hodně vody.

Necháme pomalit na low cca 8 hodin.

Po ukončení vyndáme maso a nejlépe i koření. Omáčku rozmixujeme do hladka a maso pokrájíme na plátky.

 

Podělte se se svými tipy, jak zahušťujete omáčky.

Přeji dobrou chuť

 

rajska-pomaly-hrnec

Stačí do hrnce dát všechny suroviny a za pár hodin máte hotovo.