• hovězí maso s kostmi, morkové kosti
  • nebo
  • kuřecí kosti, krky, kuřecí části
  • česnek
  • cibuli
  • kořenovou zeleninu
  • bobkový list
  • pepř celý
  • nové koření
  • 2 lžíce jablečného octa

GAPS vývar

Nejsem moc zastánce používání živočišných potravin a mnohem více mě vše táhne k rostlinné stravě. Ale. Pravý poctivý vývar vařený pomalu v hrnci a né v papiňáku se mnoho let používá i při léčbě závažných střevních onemocnění. Je základem vynikající GAPS diety, která má výborné výsledky při léčbě lékařsky nevyléčitelných nemocí jako autismu, autoimunitních onemocnění a střevních problémech jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitída. Ale i epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, chronické průjmy. Při přísném dietním režimu dokáže GAPS dieta zacelovat nemocná střeva a uklidňovat zažívání.

Již naše babičky vařily poctivý vývar, když byl někdo nemocný a  nebo maminkám po porodu. Jeho léčebná sílá je dnes již dokázána. Navíc je zdrojem kvalitního kolagenu. Vyžuvuje tedy klouby, svaly, vazy, ale i pleť.

Recept na pravý GAPS vývar

Co je důležité?

1/ Vývar vařit minimálně 6 hodin. Můžete ho vařit i klidně 12 hodin, ale já vydržím maximálně šest.

2/ Použít jablečný ocet, který uvolní veškeré vitamíny, minerály a kolagen z kostí a chrupavek

3/ Použít co nejkvalitnější kosti, nejlépe z osvědčeného chovu

Vývar vařím v největším hrnci – má 5 litrů a používám přibližně 1 kg a 1,5 kg kostí. Máme rádi, když je vývar silný a je za studena takový rosolovitější. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte minimálně 6 hodin. Pravý GAPS vývar se může vařit i 24 hodin. Nezapomeňte hned na začátku přidat ty dvě lžíce jablečného octa. Ve výsledném vývaru nebude vůbec poznat. Po uvaření vývar přeceďte přes sítko nebo hadřík. Veškeré maso oberte a vložte zpět do polévky. Většina chrupek a malých kůstek bude naprosto rozvařena.

Pokud má být vývar léčebný, nesolte ho a ani do něj nedávejte nudle či zavářku. Nastrouhejte do něj pouze nějakou kořenovou zeleninu.

Vývar si můžete dát i třeba v zimě ke svačině a nebo ke snídani.

Hanka

 

Líbí se Vám recept. Pak ho sdílejte a lajkujte na Facebooku . Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Paní Monika zhubla 9 kg

Vegetariánský prejt