• 60dkg natural rýže
  • 20dkg jáhel
  • 15dkg fazolí adzuki
  • 50dkg olejnatých semen (střídáme sezamová, slunečnicová, a dýňová) nebo loupaných mandlí
  • cca 2 cm řasy kombu nebo wakame (nemusí být pokaždé)
  • rýžový nebo ječmenný slad (cca 1 lžička na lahvičku)

Tento recept jsem získala z knihy Radost ze zdravých dětí, která je o dětské makrobiotické stravě. Ačkoliv nejsem úplným zastánce čistě makrobiotické stravy, líbí se mi mnoho makrobiotických jídel a obilné mléko považuji za naprosto dokonalé. Již mnoho výzkumů ukazuje, že kravské mléko patří mezi škodlivé a velice zahleňující potraviny. Také v poradně se mi každý den tyto informace potvrzují. Proto doporučuji maminkám co nejvíce dětem připravovat domácí obilné mléko. Když má Vaše děťátko jakékoliv zdravotní problémy – vyrážky, ekzémy, koliky, špatně jí nebo spí, nemůžete nic pozkazit, když toto mléko vyzkoušíte. Musím říct, že chutná výborně i větším dětem.

Obilí a semínka propláchneme ve studené vodě. Na dno hrnce dáme semínka a řasu, na ně předem namočené adzuki, obilí a opatrně zalijeme vodou asi osminásobek. Vaříme asi 90 minut na mírném ohni. Po uvaření vyndáme řasu, protože by dětem nemusela chutnat. Toto je základ na obilné mléko. Vypadá to jako hustá šlemovitá bílá polévka.

Po vychlazení skladujeme v lednici. Pokud chceme trvanlivost prodloužit, můžeme základ na obilné mléko nalít do předem vyhřátých skleniček, uzavřít, otočit víčkem dolů a po vychladnutí dát do lednice. Je možné i sterilovat a prodloužit tak jeho trvanlivost.

Před použitím vezmeme skleničku, ohřejeme (ne v mikrovlnce!) a do teplého mléka přidáme lžičku sladu. Enzymy, které slad obsahuje, začnou rozkládat obilí, mléko zřídne a mnohem lépe se rozmixuje. Nyní tedy rozmixujeme, nebo ještě lépe propasírujeme a můžeme podávat. Pro pití z lahvičky doporučuji ještě přecedit.

Z obilovin vždy používáme základ rýži natural a doplňujeme jáhlami nebo kukuřicí. U starších dětí jednoho roku pak zařazujeme i kroupy nebo oves. Místo adzuki i cizrnu, čočku, červenou čočku. Důležitá je pestrost a při každodenním pití měnit doporučené přísady a semena.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.