• Na mrkvový dort:
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve (asi 4-6 středně velkých)
  • 320g ananasu (čerstvého či z plechovky)
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů
  • 2 hrnky celozrnné hladké mouky
  • 2 lžičky sody na pečení
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžičky skořice
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku podmáslí
  • ½ hrnku neslazené jablečné přesnídávky
  • Na polevu:
  • 340g tvarohu (klidně použijte tučný, je lepší a neublíží vámJ)
  • 3 zmražené banány
  • 2 lžíce agávového sirupu / jiného přírodního sladidla

Mrkvový dort, typický zejména v Americe a Austrálii, bývá díky svému názvu mylně považován za dietní.  Mrkev je samozřejmě vynikajícím zdrojem vitamínu A, pocházejícího z beta-karotenu, který chrání játra před toxickými látkami a pověstně zlepšuje náš zrak Ve skutečnosti však původní recept obsahuje galony oleje, cukru a másla. My jsme ho pro Vás upravili tak, aby byl jeho typický šmrnc zachován, ale kromě mlsného jazyka potěšil i naše tělo. Kromě beta-karotenu nalezneme v mrkvi vitamín K, důležitý pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, a spoustu antioxidantů, které mimo jiné udržují mladiství vzhled pokožky. Mimochodem, právě plody žluté a oranžové barvy mají nejpozitivnější účinky na naše vlasy a kůži.

Recept na zdravější mrkvový dort

Troubu si předehřejeme na 175-180°C. Až bude horká, opražíme v ní zhruba na 5 minut vlašské ořechy.

Do jedné mísy postupně nasypeme mouku, sodu, sůl a skořici. Mouku jsem použila pohankovou, je bezlepková.

V jiné nádobě smícháme vejce, třtinový cukr, podmáslí a přesnídávku. Přilijeme ¼ hrnku vody (můžete též použít stejné množství tekutiny z ananasové konzervy), přidáme nastrouhanou mrkev a na malé kousky nasekaný ananas.

Tekutou část těsta smícháme se sypkou a s opraženými ořechy.

Vše dáme do bochníkové formy o rozměrech 30 x 11 x 7 cm. Pečeme přibližně 40 minut.

Zatímco se dort peče, připravíme si polevu.

Spolu s tvarohem rozmixujeme zmražené banány a dosladíme podle chuti. Polevu udržujeme studenou, dokud se nevychladí i dort. Poté jej potřeme a  můžeme ozdobit vlašskými ořechy.

Dobrou chuť!

Eva