Autor původního článku: Anne Mullens, edit: Dr. Andreas Eenfeldt, MD – aktualizováno v listopadu 2017 – odkaz na originální článek

Na jaře 2017, kdy jsem se už 18 měsíců stravovala nízkosacharidově, a to se skvělými výsledky, jsem si změřila ranní glykémii nalačno na domácím glukometru. Bylo to poprvé po několika měsících. A výsledek mě šokoval.

Když mi na podzim 2015 diagnostikovali prediabetes, koupila jsem si glukometr, který měří zároveň také hladinu ketolátek v krvi. Když jsem se pustila do přísného low-carb stravování (keto), měřila jsem si hodnoty z krve pravidelně. Brzy byla moje glykémie nalačno opět v normě. Den co den jsem byla v optimální ketóze. A nejen to, zhubla jsem 5 kilo a cítila se fantasticky – plná energie bez hladu a chutí. Zanedlouho jsem byla schopná předvídat, jaký výsledek se na displeji objeví na základě toho, co jsem snědla nebo dělala. Odložila jsem tedy přístroj a žila dál svůj šťastný a zdravý keto život.

Když se mě moje lékařka chystala letos na jaře poslat na laboratorní testy, znovu jsem glukometr vytáhla. Protože jsem neměla žádné zdravotní komplikace, vynikající krevní tlak a ustálenou hmotnost, chtěla vědět, jak jsem na tom na keto stravě s cholesterolem, krevními lipidy, HbA1c – glykovaným hemoglobinem a glykémií nalačno – a já byla také zvědavá.

Abych se ujistila o přesnosti svého glukometru v porovnání s výsledky z laboratoře, ráno v den testu jsem se v 7:30 v autě před klinikou píchla do prstu a změřila. Čekala jsem skvělou hodnotu glykémie nalačno – 4,7 nebo 4,8 mmol/l.

Ale bylo to 5,8! Cože? Na testy jsem nešla a jela domů – nechtěla jsem, aby mi doktorka řekla, že mi zase hrozí prediabetes a já přitom neměla žádné vysvětlení, proč jsou najednou hodnoty vyšší.

Další ráno jsem se změřila znovu: 5,9! Co to?

Další dva týdny jsem se měřila každé ráno. Bylo jedno, co jsem dělala, moje glykémie nalačno byla vždy mezi 5,7-6,0 mmol/l, čili opět prediabetické hodnoty.

Jednou ráno, když jsem v noci předtím špatně spala, to bylo dokonce 6,2 mmol/l. Ale moje hladina ketolátek stále dosahovala optimálních hodnot 1,5-2,5 mmol/l. Stále jsem pálila tuk, ne glukózu. Když jsem si změřila glykémii po jídle, téměř se nehnula. Moje hodnoty v grafech na stránkách SugarStats tvořily téměř rovnou přímku, s ranní glykémií po 12-14 hodinách lačnění jako nejvyšší hodnotou za celý den.

Co se to děje?

Spousta lidí si klade otázku: „Proč je moje ranní glykémie na nízkosacharidové stravě vyšší?“ Na desítkách fór o keto a paleo stravě jsou na to téma diskuze. Některá nepodložená tvrzení vyvolávají obavy, že nízkosacharidová strava může diabetes spíš zhoršit, než zvrátit. Někteří uživatelé na fórech dokonce píšou, že je vyšší ranní glykémie tak vyděsila, že raději s keto stravou přestali.

Ale nemějte strach. Prohledali jsme lékařskou literaturu a zkonzultovali tento problém s předními odborníky. Tady máte, co potřebujete vědět:

 

1. Uklidněte se, je to normální – říká se tomu „adaptivní šetření glukózy“

„Často pozorujeme, že většina lidí, kteří se dlouhodobě stravují nízkosacharidově, má ranní glykémii nejvyšší z celého dne,“ říká Dr. Sarah Hallberg. „Ale oni ve skutečnosti nemají problémy s glykémií. Daří se jim opravdu dobře. Ale když se podíváte na záznam hodnot krevní glukózy v průběhu 24 hodin, uvidíte, že je vyšší ráno a pak v průběhu dne postupně klesá, bez větších výkyvů po jídle.“

Má to odborný název – „fyziologická inzulínová rezistence“, a to je dobrá věc, na rozdíl od „patologické inzulínové rezistence“.

Jak již pravidelní návštěvníci vědí od Dr. Jasona Funga, Dr. Teda Naimana a Ivora Cumminse –  „patologická“ inzulínová rezistence je způsobena stále vyššími a vyššími hladinami inzulínu v krvi – hyperinzulinémií – kdy se inzulín snaží „nacpat“ glukózu do už tak přeplněných buněk. Tato patologická inzulínová rezistence je hlavní znak cukrovky 2. typu, syndromu polycystických vaječníků (PCOS) a dalších chronických onemocnění.

Říkejme tedy místo „fyziologická inzulínová rezistence“ raději „adaptivní šetření glukózy“ – abychom předešli nedorozuměním a nejasnostem. Dr. Ted Naiman tento jev popisuje jako stav, kdy svaly odmítají glukózu.

Předtím než jste se začali stravovat nízkosacharidově, glukózu z krve spotřebovávaly hlavně vaše svaly a používaly ji jako zdroj energie. Pokud jste ale delší dobu na keto stravě, začnou jako palivo upřednostňovat tuk. Takže jsou odolné, rezistentní vůči účinku inzulínu, který se snaží dostat cukr do jejich buněk jako zdroj energie, čímž v podstatě říkají: „Už nechceme a nepotřebujeme tvůj cukr, tak ho pošli dál.“ Z tohoto důvodu je hladina glukózy v krvi mírně zvýšená, ale obecně vzato stabilní.

Ale odkud se ta glukóza bere, když nejíte žádný cukr, jen sacharidy z listové zeleniny? To vaše játra ji produkují, pomocí glukoneogeneze vyrábějí glukózu z látek nesacharidové povahy, jako jsou laktát, glycerol a glukogenní aminokyseliny. Jedná se o přirozený ochranný proces, díky kterému přežili homo sapiens stovky tisíc let hodování a hladovění.

„Sacharidy ve stravě člověka nejsou nezbytně potřeba, protože lidé se dokážou velmi snadno přizpůsobit nízké dostupnosti sacharidů,“ říká Dr. Jeff Volek, a poznamenává, že „v játrech člověka adaptovaného na keto stravování dramaticky stoupá produkce ketonů, aby mohly nahradit glukózu jako primární zdroj energie pro mozek, zatímco mastné kyseliny představují hlavní zdroj energie pro kosterní svalstvo. Glukóza vyrobená z látek nesacharidové povahy pomocí glukoneogeneze dodá atomy uhlíku pár buňkám závislých na glykolýze.“

Proč je tedy glykémie nejvyšší právě po ránu? Jedná se o „fenomén svítání“ (v originále „the dawn phenomenon“), kdy se vyplavuje kortizol, růstové hormony, adrenalin a glukagon, aby vám pomohly vstát a začít se hýbat. Tyto hormony spouštějí glukoneogenezi, kvůli buňkám, které potřebují glukózu.

„To vám vaše tělo chystá snídani“, dočetla jsem se v jednom příspěvku. Ale když jsou vaše svaly adaptované na tuk, tento proces nechtějí.

Test HbA1c (glykovaného hemoglobinu) odhaduje průměrnou glykémii v předchozích třech měsících tak, že pracuje s počtem molekul glukózy uvízlých na červených krvinkách. Na nízkosacharidové stravě je glykovaný hemoglobin téměř vždy nižší, než jak bychom mohli předpokládat na základě (vyšší) hodnoty ranní glykémie, a to znamená dobrou kontrolu glykémie či dobrou kompenzaci cukrovky 2. typu a dotyčný se v tomto směru nemusí strachovat.

 

2. Hladina inzulínu je nízko – a to je podstatný rozdíl

Jak nedávno zmínil Dr. Naiman, pouhé měření glykémie nalačno bez měření hladiny inzulínu vám řekne jen velmi málo. To proto, že dva lidé mohou mít úplně stejné hodnoty glykémie nalačno, ale zároveň zcela odlišnou hladinu inzulínu.

Jde hlavně o vztah mezi glukózou a inzulínem, a jak se navzájem ovlivňují. Říkáme tomu homeostatický index inzulínové rezistence neboli HOMA-IR. Název je krkolomný, ale zjednodušeně to znamená, že tělo se za každých okolností snaží udržet vnitřní prostředí organismu stabilní, v rovnováze – čemuž říkáme homeostáza. Inzulín pracuje proti glukóze tím, že se snaží udržet hladinu krevního cukru stabilní, čili v homeostáze.

U některých lidí, například s prediabetem, diabetem 2. typu nebo se syndromem polycystických vaječníků, se může inzulín časem vyplavovat ve stále větším a větším množství, jen aby se hladina krevního cukru udržela relativně vyrovnaná. Zatímco glykémie nalačno může být stále v normě, množství inzulínu potřebné pro udržení se v této normě se stále zvyšuje.  A jak se postupně rozvíjí inzulínová rezistence a inzulín je stálé méně efektivní ve snižování hladiny krevního cukru, glykémie nakonec začnou stoupat.

U někoho, kdo je na keto stravě několik měsíců a spaluje tedy tuk jako zdroj energie, vylučuje slinivka pouze velmi malé množství inzulínu, aby udržel hladinu krevní glukózy stabilní.  Takový člověk už totiž není odolný vůči inzulínu, nýbrž velmi citlivý k jeho účinku a stačí jen velmi malé množství, aby se krevní glukóza udržela pod kontrolou.

Graf Dr. Naimana ukazuje, že pokud znáte hodnotu své glykémie nalačno a hodnotu inzulínu nalačno, tak pomocí rovnice HOMA-IR můžete zjistit, jak jste citliví nebo odolní vůči účinku inzulínu. Jestliže je vaše glykémie nalačno 5,7 mmol/l, a k tomu máte vysoko inzulín, přes 12 μU/mLX (u nás se pro inzulín v séru používá jednotka mU/l), trpíte inzulínovou rezistencí a jste na cestě k cukrovce 2. typu. Jestliže je vaše ranní glykémie 5,7 mmol/l, ale hladina inzulínu je nižší než 9 μU/mLX, jste citliví na inzulín a pravděpodobně ve stavu „odmítání glukózy“ v důsledku nízkosacharidové stravy.

Většina lékařů ale zatím inzulín nalačno společně s glykémií neměří. Obvykle si o to musíte požádat.

 

3. Je třeba pochopit kortizol a jeho vliv na hladinu glukózy v krvi

Všichni žijeme v hektické době, ale někteří z nás nedokážou odbourávat stres tak dobře jako jiní. Tato skutečnost může vyústit v nepokoj, špatný spánek, nespavost, pocity úzkosti a trvalého napětí. Kortizol je stresový hormon, který vyvolává v těle fyziologickou reakci, díky níž jsme schopni v případě nebezpečí bojovat nebo utéct. A má přímý vliv na hladinu krevního cukru.

„Dlouhotrvající stimulace kortizolu zvedá hladinu krevního cukru“, říká Dr. Jason Fung, který napsal celou kapitolu o tomto stresovém hormonu ve svém bestselleru The Obesity Code z roku  2016. V knize popisuje, jak kortizol, vylučovaný nadledvinkami, spouští glukoneogenezi v játrech a říká tělu, aby uvolnilo glukózu a připravilo se na nebezpečí. V pravěkých dobách se tento příval energie ve formě glukózy obvykle spotřeboval v boji nebo při útěku před nebezpečím. Ale v dnešní době se často stává, že k uvolnění stresu nedojde, energie zůstane nevyužita, což může vést k trvale vyšším hladinám glukózy v krvi (a vyšším hladinám inzulínu, který se je snaží snížit.)

Zdravotní sestra Kelley Pound, odbornice na nízkosacharidovou stravu při diabetu, která svojí činnost publikuje na stránce LowcarbRN, u sebe nosí speciální glukometr, který měří glykémii každých 5 minut, aby mohla sledovat, jak různé jídlo a podněty ovlivňují krevní cukr během dne. Zjistila, že i na nízkosacharidové stravě má na její glykémie největší vliv stres, a to mnohem větší než jakékoli nízkosacharidové jídlo. „Moje ranní glykémie je průměrně o 1,11-1,67 mmol/l vyšší, pokud v noci nespím alespoň 7 hodin,“ říká Pound, která se rozhodla zaměřit na odbourávání stresu jako klíčový bod při zvládání cukrovky. „Tolik se snažím udržovat glykémie v normě pomocí stravy a nakonec vše zhatí stres, což mi brání v dosažení mých cílů.“

Také jsem sama poznala, že má stres takto negativní vliv, obzvlášť co se týče spánku. Od letošního jara cvičím vždy navečer jógu a také se soustředím na další aktivity, které pomáhají odbourávat stres (maluju a hraju večer na kytaru místo trávení času na Facebooku nebo sledováním zpráv v TV) a nosím sluchátka a masku na oči, pro lepší noční spánek. Když tohle dělám, ranní glykémie je další den v normě.

Hodnoty také pomáhá snížit, když si večer dáte sklenku či dvě vína, protože játra nejprve odbourávají alkohol, než začnou vyrábět glukózu, ale co se mě týká, nechci pít každý den.

 

4. Glukometry mohou udávat špatné hodnoty

Hodnoty krevní glukózy mohou být vyšší nejen z fyziologických důvodů, ale také z technických. Americký úřad pro kontrolu léčiv povoluje na domácích glukometrech odchylku ve výsledcích měření až 15%.  To znamená, že hodnota glykémie 100 mg/dl (5,55 mmol/l) může ve skutečnosti znamenat, že máte jen 85 mg/dl (4,1 mmol/l), nebo taky až 115 mg/dl (6,38 mmol/l). A to už je velký rozdíl.

Dave Feldman, softwarový inženýr, který rozluštil záhadu ohledně cholesterolu (pozn. překladatele: D. Feldman našel podobnost mezi chováním cholesterolu, lipidovým metabolismem a objekty v sítích), psal blog o odchylkách svého glukometru, vytvářel tabulky a fotil hodnoty svých dvou glukometrů po měření stejné kapky krve. To, že bude jeho glykémie nejspíš vyšší v důsledku dlouhodobého keto stravování, s tím počítal, ale byl překvapený, jak hodně se někdy výsledky měření lišily. Dodal, že kdykoli se výsledek zdál nepravděpodobný, udělal tři měření po sobě během několika minut a hodnoty zprůměroval.

Jiní výzkumníci poznamenávají, že výsledky mohou být zkreslené, když máte při píchání do prstu na rukou nepatrné stopy cukru nebo jídla (jen proto, že jste se třeba předtím dotkli kousku ovoce). Stejně tak dehydratace může způsobit vyšší hodnoty. Před měřením byste si sice vždy měli umýt ruce, ale některá mýdla obsahují přídatné látky jako med nebo aroma, které mohou ulpět na prstech a zkreslit tak výsledky. Stejně tak proužky, které jsou ve velkém teple nebo chladu, nebo jiné klimatické podmínky jako např. nadmořská výška, mohou také způsobit vyšší nebo nižší hodnoty.  Glukometr může v rámci jednoho měření ukazovat rozdílné hodnoty i proto, že je každý proužek jiné výrobní šarže.

Teď už to dělám stejně jako Feldman, kdykoliv dostanu neobvykle vysokou hodnotu, změřím se znovu. A hodnota je většinou o dost nižší.

 

5. Pár slov o LADA – Skrytý autoimunitní diabetes dospělých

Pokud vám zatím nic z tohoto článku nepomohlo pochopit, proč vám glykémie na low-carb stravě stoupá, a stoupá stále výš a výš, a to nejen ráno, ale i v průběhu dne, je možné, že se u vás vyskytuje skrytý autoimunitní diabetes dospělých (LADA), tzv. cukrovka 1,5. typu.

Dr. Hallberg i Dr. Fung říkají, že se pravidelně setkávají s pacienty, u kterých mohla být cukrovka 2. typu diagnostikovaná chybně, protože mají ve skutečnosti LADA.

Při LADA, stejně jako u cukrovky 1. typu, jsou buňky slinivky břišní, které produkují inzulín, napadány protilátkami vlastního těla. Ale LADA vzniká v dospělosti, zatímco cukrovka 1. typu v dětství nebo dospívání. Vědci zabývající se diabetem poznamenávají, že LADA má i znaky cukrovky 2. typu, ale pacienti s LADA jsou obvykle štíhlejší a potřeba dávkování inzulínu se u nich zvyšuje rychleji, protože beta buňky produkující inzulín  jsou napadány protilátkami. Největší podíl nemocných s LADA se nachází v Severní Evropě, až 14% diabetiků 2. typu jím trpí.

„Testuji C-peptid a inzulín v séru u každého, kdo je v mém programu Intensive Dietary Management,“ říká Dr. Fung. „Po nějaké době pacienty otestuji znovu a obvykle to trvá 6 měsíců až rok, než můžeme stanovit diagnózu. Domnívám se, že kolem 5-10% mých pacientů s DM2 mají ve skutečnosti LADA.“ Dr. Naiman má podobné zkušenosti.

Naštěstí stejně jako u cukrovky  1. a 2.typu, i u LADA nabízí keto strava způsob, jak držet glykémie tak stabilní, jak jen to jde. Pokud nakonec pacienti potřebují aplikovat inzulín, nízkosacharidová strava jim umožňuje užívat k udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou jen jeho minimální dávky. „Možná to nezpomalí postupné ničení beta buněk, ale nízkosacharidová strava je velmi úspěšnou léčebnou strategií co se týče odbourávání závislosti na lécích“, poznamenává Dr. Fung.

 

Závěr

Po všem tom pátrání ohledně ranní glykémie na keto stravě už si nedělám starosti kvůli svým vyšším hodnotám. Teď, když se víc soustředím na odbourávání stresu a lepší spánek, jsou mé hodnoty většinou v normě, zatímco jsem dál v optimální ketóze. Miluji keto stravu a svůj keto život.

A mimochodem, když jsem konečně zašla na ty laboratorní testy, výsledky byly skvělé. Moje krevní lipidy i cholesterol byly ukázkové, HbA1c (glykovaný hemoglobin) byl 5.3%, čili také v pořádku. „Pokračujte v tom, co děláte“, řekla mi má lékařka. „Jste obrazem pevného zdraví.“

Anne Mullens

 

Článek je přeložen z webu www.dietdoctor.com - odkaz na originální článek

Přeložila Pavla Grusová