• 75g čerstvě mletého máku
  • 40g mandlí natural i se slupkou
  • 30g sušeného ovoce - jeden druh nebo směs - meruňky, rozinky, brusinky, fíky
  • kokos na obalení
  • případně javorový sirup na doslazení

Tyto kuličky jsem vyzkoušela teprve nedávno a ihned si získaly oblibu u všech, kdo je ochutnal. Pro vysoký obsah minerálů a zdravých tuků jsou výbornou chuťovkou třeba na svačinku.

Mák

Podle vědeckých výzkumů za poslední léta je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – zejména sezamové semínko, slunečnicové semínko, makové semínko, ořechy, listová zelenina – vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vázán na kasein. Proto by se měla stát semínka a ořechy každodenní součástí naší stravy. Mák obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny,  46 – 50 % oleje, jehož významnou složkou jsou dieteticky velmi hodnotné nenasycené mastné kyseliny. Mák dále obsahuje vápník ( 12x více než mléko, hořčík, fosfor, železo a směs alfa, beta a gama ferolů tj. látek s e silnými antioxidačními účinky ze skupiny vitaminů E,kyselinu pantotenovou, niacin a thyamin.

Kuličky jsou velice variabilní a pokaždé je vyrobím z jiných surovin. V základu ale nechávám mandle a mák. Měním pouze ovoce, někdy přidám i slunečnicová semínka. Osobně si myslím, že už nejsou ani potřeba sladit, protože ovoce je osladí dostatečně.

makove_kulicky_receptCca 12 hod předem si namočte do misky mandle a sušené ovoce. Vody dejte tak, aby bylo vše zakryté a nechte stát na vzduchu. Mandle krásně zvláční a probudí se v nich živé enzymy (proto je potřeba, aby byly v natural podobě).

Pak celou misku i s vodou nalejte do mixéru a lehce rozmixujte, aby zůstaly malé kousky. Pokud nemáte výkonný mixér, tak je možné vše nasekat a nakrájet na malinké kousíčky. Potom přidejte čerstvě namletý mák. Mák doporučuji opravdu umlet čerstvě, protože tak zůstanou zachovány všechny potřebné živiny a nezkazí se přítomné oleje.

Mák přidejte do směsi ořechů a ovoce a vypracujte hmotu. Ochutnejte a případně přidejte zdravé sladidlo Javorový sirup nebo med. Pak tvarujte kuličky a obalujte v kokosu.

Občas kuličky vylepším a obalím v nich madličku.

Tuto dobrotu doporučuji sníst nejpozději druhý den. My dáváme kuličky do mrazáku a před použitím, je na chviličku vyndáme. Tím zabráním zkažení a žluknutí máku.

Před jídlem si kuličky převažte a na svačinku si dejte cca 20-30g, je to velká dobrota a lehce se jich sní hodně.

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.