• 150 - 200g losos
  • rozmarýn - nejlépe čerstvý
  • šťáva z citrońu
  • 40g pohanka
  • 200g najemno nakrájená polévková zelenina
  • mořská nebo himalájská sůl
  • koření na ochucení dle chuti - bez glutamátu a chemie

Losos patří mezi tělu nejvíce prospěšné ryby. Každý, kdo má ryby rád, se většinou nad chutí lososa naprosto rozplívá, ale málokdo si ho dopřává často. Doporučuji ho do jídelníčku zařazovat klidně i každý týden. Ryby ( nejvíce právě tučné – losos, tuňák, makrela) mají velice prospěšné mastné kyseliny a proto by se měli u „masožravců“ objevovat na talíři i několikrát týdně.

Lososa připravuji pouze v parním hrnci, protože zůstane dokonale šťavnatý a krásně se rozpadá.

 

Lososa zbavíme kůže a pokapeme čerstvým citrónem (prosím nepoužívejte tzv. umělé citrónky) a necháme chvilku odležet. Vložíme ho do parního hrnce, posypeme rozmarýnem ( nejlépe čerstvým – dá se pěstovat i v květináči) a vaříme v páře 20min. Lososa nikdy předem nesolím, myslím, že je to zbytečné a mnohem více vynikne jeho chuť. A vždy se dá dosolit přímo na talíři.

Mezitím si připravíme pohanku, která je naprosto jednoduchá na přípravu a v kombinaci se zeleninou je to výborná a nezvyklá příloha. Přitom je plná minerálů, převážně rutinu, který je potřebný na správné fungování žilního systému. Navíc je bezlepková a od lepku si potřebuje odpočinout každé tělo.

Pohanku vaříme 1 minutu v horké vodě a poté zabalíme do deky a necháme 20min dojít.

Na olivovém oleji lehce orestujeme najemno pokrájenou zeleninu ( používám mraženou polévkovou – malinké kostičky), přidáme pohanku, ochutíme dle chuti – kořením, bylinkami, případně mořskou nebo himalájskou solí.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.