• 100 g hnědé natural rýže neloupané
  • 100 g quinoi (takzvané zrno inků)
  • 50 g zlatého lněného semínka
  • 50 g sezamového semínka
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce Tamari (sójové omáčk

Výborné bezlepkové krekry plné zdravých tuků, minerálů a vitamínů. Mohly by se se nazvat i jako „šťastné sušenky“, protože vám po nich bude lépe. Mohou skvěle posloužit i dětem ke svačince.  Čím více jedí bezlepkově, tím je to pro ně zdravější. O škodlivosti lepku si můžete přečíst článek Proč tloustneme?.

Při vaření rýže a quinoi doporučuji přidat kousek mořské řasy, tak doplníte ještě další potřené minerály. Mořské řasy jsou v podstatě mořská zelenina. Mají vysoký obsah mineralních látek (vápník, hořčík, zinek, železo,…), vlákniny a obsahují i bílkoviny a různé vitamíny (A,B, B17, C, E,…). Pro vysoký obsah těchto výživných látek by se měly mořské řasy stát
běžnou součástí každodenní stravy. Navíc jsou mořské řasy zajímavé i svou specifickou chutí, která obohatí jakékoliv jídlo.

Mně se povedla ješte jedna věc. Připravila jsem si již uvařené suroviny a namočený len, ale pro nedostatek času jsem těsto uložila do lednice, s tím, že péct budu až druhý den. Při rozvalování těsta jsem si pak všimla, že len mi přes noc v lednici naklíčil! Nemusím snad ani říkat, jak jsou klíčky zdravé, takže tímto je recept ještě o něco bohatší

Recept na semínkové krekry

Rýži si musíme dopředu namočit na 2 až 3 hodiny a pak uvaříme dle návodu.
Stejně tak quinou si uvaříme dle návodu. Já přidávám sůl už během této fáze, pak nemusím solit těsto. Ale když zapomenete, nic se neděje, přidejte pak sůl do těsta.
Lněné semínko namočíme do vody. Ono do sebe vodu pojme a je takové slizké.
Po vychladnutí smícháme rýži, quinou, lněné semínko, sezamové semínko, olej a sójovou omačku, až nám vznikne lepivé těsto.

Připravíme si pečící papír, na který dáme část těsta a to překryjeme potravinovou fólií. Těsto nám půjde krásně vyválet. Snažíme se, aby bylo rovnoměrně silné, jinak by se nám okraje připekly a prostředek by ještě nebyl hotový. Sundáme fólii a rádýlkem si na těstě vyznačíme tvary krekrů. Přendáme na plech a pečeme na 200 stupňů přibližně 20 minut, čím déle, tím křupavější krekry budou.

Toto je základní recept. Obohatit jej můžete tak, že na vyválené těsto nasypete to, na co máte chuť a tím svoje krekry ještě obohatíte. Kousky oliv, sušených rajčat, dýňových semínek atd. Fantazii se meze nekladou.

Monika

 

rýže-natural,-quinoa,-zlaté-lněné-semínko

 

vyválíme-přes-potravinovou-fólii

 

rádýlkem-vyznačíme-tvar-krekrů

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMAstáhnout  e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.