• Na 12 ks preclíků
  • 100g strouhané mozzarely
  • 100g mletých mandlí (nebo mandl.mouky)
  • lžička mascarpome
  • 2 lžíce psyllia
  • 1 vejce
  • lžicka kypřícího prášku bez fosfátů
  • sůl, sezam, kmín

Po šesti měsících bez pečiva byl dnešní den trochu více sváteční, mohla jsem si pochutnat na křupavém preclíku. Již 2x jsem preclíky zkoušela, ale nikdy se mi nepovedly tak výborné. Snad jsem už konečně vychytala poměr a druh surovin. Nastrouhanou mozarellu jsem tentokrát koupila v Lidlu a mám dojem, že dřívější nezdary byly právě způsobeny tím, že jsem preclíky dělala z běžné mozzarely, né té strouhané, která má jinou konzistenci. Doma jsem navíc neměla mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala celé mandle, a možná i to byl důvod k tomu, že se povedly.

Preclíčky jsou vhodné pro každého, hlavně pro všechny, kteří se stravují bezlepkově nebo LCHF (nízkosacharidovou vysootukovou stravou) a běžné pečivo je tak pro ně nereálné. Jeden preclík má pouze 1g sacharidů, je tedy výborným pečivem i pro všechny, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi. O stravě LCHF si přečtěte DALŠÍ ČLÁNKY NA TOMTO WEBU. Mnoho skvělých receptů na náhrady pečiva najdete i na facebooku ve skupině KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI. Ve skupině je i mnoho motivačních příspěvků od členů, protože při LCHF se skvěle hubne a každý se rád pochlubí.

Z dávky se udělá 12 preclíků. Jeden preclík má pouze 1g sacharidů, 4g bílkovin a 6,5g tuku.

Recept na nízkosacharidové preclíky

Mandlovou mouku nebo rozmixované mandle (mám kvalitní mixér, který mi je rozmixuje na prášek) dáme do misky spolu s kypřícím práškem, psylliem a promícháme.

Strouhanou mozzarelu a mascarpone necháme roztéct a promícháme, aby se spolu spojily. Vložím mozzarelu s mascarpone v misce do mikrovlnky na 1 min, tak se vše rozteče, ale jistě to jde udělat i na sporáku za stálého míchání.

Do rozteklého sýru pak dáme vejce a suchou směs (mandlová mouka, psyllium, kypřící prášek)

Důkladně rukama zpracujeme na těsto. Pokud se lepí, přidáme trošku psyllia. Je také lepší mít pomazané ruce olivovým olejem.

Poté vyválíme rukama válečky (ruce pomažte olivovým olejem) a na plech s pečícím papírem tvarujeme různé tvary.

Posypeme solí, kmínem nebo sezamem.

Pečeme v troubě na 200 stupňů asi 10 – 15 min.

Po vychladnutí jsou krásně křupavé.

 

Mohlo by vás zajímat :

FACEBOOK – skupina – KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI

Co jíst při ketogenní stravě

Co je to low-carb a ketogenní strava

Moje cesta k low-carb stravě

keto-preclik

low-carb-preclik