• 1 květák
  • 2 lžíce sojová smetana
  • Najemno nakrájená polévková zelenina - celer, mrkev, petržel, porek
  • 1 bio zeleninový bujon - nebo bujon bez glutamátu
  • mořská nebo himalájská sůl
  • pepř, muškátový oříšek, kmín - koření na ochucení dle chuti
  • čerstvé bylinky, lněné semínko

Květák je velice prospěšná zelenina a patří k zelenině, která by se měla objevovat v jídelníčku velice často (bohužel spousta lidí zná většinou jen květák smažený). Zařazujte květák také do dětského jídelníčku, je vhodný i pro malé děti.

 

Omytý rozebraný květák vložíme do hrnce a zalejeme vodou. Vyvařit můžete také stonek, který před mixování vyjmeme.

Vodu ochutíme pouze bio bujonem a nebo kořením ( určitě ale doporučuji kmín) a vaříme do měkka. Přidat můžete dle chuti také třeba česnek, cibuli atd.

Po mírném vychladnutí odebereme pár celých růžiček květáku a zbytek rozmixujeme. Předem také vyjmeme stonek a vyhodíme. Já osobně ale mixuji i stonek.

Poté polévku opět přivedeme k varu, zahustíme troškou sójové smetany ( věřte, že jedlíci české kuchyně nepoznají, že jste tam nedala pravou smetanu).

Přidáme pár kousků celých růžiček květáku, které jsme vyndali před mixováním. Na talíři přidáme trošku kvalitního olivového, lněného nebo řepkového oleje a můžeme posypat mletými lněnými semínky.

Polévka je vhodná pro děti a i do dietních jídelníčků.

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.