• Na dva chleby:
  • žitný kvásek
  • 1kg celozrnné žitné mouky
  • 1/2kg celozrnné pšeničné mouky
  • čistá vody

Na našem prvním společném „hubnoucím“ víkendu jsme ochutnali ke snídani pravý celozrnný kváskový chléb. Přivezla ho moje spolužačka a kamarádka Daniela Lamberská, která provozuje ve Vysokém Mýtě zdravou jídelnu Zelená rosničkaMá tedy s pečením velké zkušenosti . Chléb byl vynikající a tak jsem ji poprosila o recept, za který moc děkuji.

Postup na 2 kváskové chleby:

V předvečer dne, kdy chceme péci chléb, vezmeme žitný kvásek a nalijeme ho do zadělávací mísy. Přidáme k němu 1 polévkovou misku celozrnné žitné mouky a 1 polévkovou mísu vlažné vody. Vytvoříme hladké těsto s konzistencí našlehané šlehačky (za vařečkou nám zůstává našlehaná rýha). Tím vytvoříme kvasné těsto. Ráno odebereme z tohoto těsta zpět do skleničky cca 3 PL kvasného těsta, přikrmíme ho 1PL žitné mouky a trochou vlažné vody a po cca ½ hodině uložíme uzavřenou sklenici zpět do lednice pro další použití.

Do zadělávací mísy s kvasným těstem přisypeme ¾ kg celozrnné žitné mouky (odzkoušenou mám od Probio celozrnnou žitnou) a ½ kg pšeničné celozrnné mouky, kmín dle chuti a 2 čajové lžičky mořské soli. (Poměr 80% žitné mouky vč.kvasového těsta a 20% celornné pšeničné mouky používám nejčastěji, ale můžete upéci i chléb celožitný, či naopak více pšeničný). Přilejeme cca ½ – 1 litr vlažné vody a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být rozhodně řidší, než znáte klasické kynuté těsto. V žádném případě nedrží tvar, ale také úplně neteče.

2 hranaté formy (chlebíčková forma) vyložíme pečíčím papírem a těsto rozdělíme do forem. Těsto by mělo vyplnit formu asi z poloviny, max.lehce nad polovinu. Chleba dáme kynout na teplé místo a necháme ho kynout 1,5 – 5 hod. Chléb nikdy nenechávejte kynout déle než 6 hodin, jinak bude příliš kyselý. Pokaždé může chleba kynout jinak dlouhou dobu, obecně platí, že by měl být nakynutý těsně pod okraj pečící formy.

Předehřejeme troubu na 210°C a dáme do ní péci chléb na 10 min., potom teplotu stáhneme na 190°C a chleba ještě dále pečeme 50min. Každému trouba peče jinak, tak si to musíte vyzkoušet.

Po té chléb vytáhneme z truby a vyklopíme ho na mřížku. Ihned z něj stáhneme pečící papír a opět ho obrátíme. Necháme ho na mřížce min. 1 hod. a déle vychladnout a potom teprve krájíme.

Chléb uchovávejte pouze v bavlněné utěrce, chlebníku, nebo papírovém sáčku, nikdy ho nedávejte do různých igelitových či mikrotenových pytlíků. Vydrží vám třeba i více než týden (spíše ne, protože ho sníte ), bude pouze tužší, ale neplesniví a nekysne jako běžný chléb z kvasnic a bílé mouky.

Jeho chuť je nezaměnitelná, jeho vliv na naše trávení nedocenitelný. Vyplatí se jednou týdně investovat čas  do našeho zdraví a připravovat si vlastní chléb se skvělými výživovými vlastnostmi.

Žitný kvásek koupíte většinou ve zdravé výživě nebo si ho můžete čerstvý vyzvednout od lidí, kteří jsou zapojeni do tzv. kváskové mapy. Podívejte se ZDE. Odkaz dodala Olga, ani jsem nevěděla, že něco takového funguje.

Dobrou chuť a napište, jak se povedl.

Hanka