• Na jednu porci:
  • 60g ječných krup
  • 120 g kuřecího masa
  • jarní cibulka
  • sójová omáčka Tamari
  • bujón bez glutamátu
  • sůl, koření, bylinky

Abych sem nedávala stále jen jídla bez masa, tak dnes zařazuji kroupoto neboli rizoto z ječných krup. O víkendu jsme čekali rodinnou návštěvu a tak jsem se snažila uvařit něco přijatelného i pro nejedlíky zdravých jídel. Za běžného režimu bych místo masa použila tofu nebo tempeh, ale chápu, že né každému to chutná. Tak tedy vyhrálo kuřecí maso. Měla jsem ještě kousek kuřecích prsou z domácího chovu, které jsem nakoupila v létě. Kroupy jsou zdravou a hlavně chutnou přílohou.

Ječné kroupy se získávají ze zrna ječmene odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev), otrub a větší část klíčku. Ječmen v jakékoliv formě  snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Konzumace ječmene se ukázala být účinná při prevenci a léčbě arteriosklerózy. Ječná vláknina pomáhá předcházet zácpě a všem komplikacím s ní spojeným – včetně karcinomu tlustého střeva. Obsahuje pro výživu nezbytné prvky jako je vápník, hořčík, zinek, železo a vitamíny B, E. Ječmen má podobné složení jako pšenice, na rozdíl od pšenice však obsahuje méně glutenu (pečivo z ječné mouky je proto hutnější a těžší).

Recept na kroupoto s kuřecím masem

Kroupy si namočte večer do hrnce s vodou.

Večer si také naložte kuřecí maso. Nakrájejte ho na kostičky. Přidejte trošku olivového oleje, pravou sójovou omáčku v dostatečném množství na jednu porci tak lžíci. Přidat můžete i různé koření dle chuti a fantazie.

V den přípravy dejte kroupy vařit. Já je vařím tak 10 minut a pak je nechávám dojít. Před vypnutím plamene je ochutnejte, musí být jen lehce tužší. Při vaření přidávám do vody kousek mořské řasy a jeden bio zeleninový bujón bez glutamátu. Samozřejmě celý bujój jen když vařím více porcí, většinou vařím z celého 0,5 kilového sáčku.

Na panvi orestujte naložené kuřecí maso. Když je hotové, tak přidejte nakrájenou zelenou jarní cibulku a ještě chvilku dorestujte.

Smíchejte s uvařenými kroupami.

Můžete posypat sýrem nebo parmezánem.

Dobrou chuť

Hanka

 

Pokud se Vám recept líbí,  lajkujte či sdílejte recept na facebooku. Stáhněte si  ZDARMA  nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začněte hubnout. Budu ráda za každý váš komentář pod článkem.

 

Mohlo by Vás zajímat :

Po čem tloustneme

Zdravá stolice aneb diagnóza z wc

Bramborový nákyp s tempehem